- Legatura dintre rata de ocupare si PIB
Potrivit unui studiu facut la nivelul Academiei de Stiinte Economice si piblicat in Revista de Statistica, rata de ocupare influenteaza variatia Produsului Intern Brut in proportie de 60,95%, avand un coeficient de corelatie care indica o legatura puternica intre cele doua variabile.
Utilizand un model econometric complicat, in baza seriilor de date, studiul confirma relatia: PIB = - 633663 + 11150,08 RO.
- Ce disfunctionalitati din economie mai indica nivelul ratei de ocupare
Rata ocuparii este puternic influentata de evolutia demografica, se arata intr-ocercetare a lui Liviu Albu- Perspectivele pietei muncii din Romania in contextul strategiei EUROPA 2020.
In Romania, numarul total al populatiei a cunoscut o crestere continua in perioada 1960-1990, de la 18,4 milioane la 23,2 milioane (in anul 1990 fiind inregistrat de altfel recordul populatiei la scara istorica). Dupa anul 1990, insa, populatia a inregistrat o dinamica accentuat negativa, pana la doar 20,1 milioane in 2011, conform datelor publicate de INS. Sporul natural a fost permanent pozitiv intre 1960 si 1991, dar incepand cu 1992, acesta a devenit negativ. Emigratia a constituit principala cauza a reducerii numarului total al populatiei. Scaderea numarului total al populatiei intre 1990 si 2011 s-a datorat in proportie de 33,6% sporului natural negativ si in proportie de 66,4% emigratiei.
Daca ne uitam la distributia fortei de munca pe cele trei mari sectoare din economie, o sa constatam ca daca in cazul industriei ponderea ocuparii este apropiata de cea medie pe plan european, discrepantele majore sunt in cazul agriculturii si respectiv al serviciilor. Agricultura este supradimensionata in cazul Romaniei in privinta populatiei ocupate pe care o detine, in detrimentul sectorului serviciilor. Aceasta, in conditiile in care se cunoaste ca intr-o economie moderna, bine articulata, agricultura si-a restrans proportia in raport cu celelalte ramuri.
Avem un nivel extrem de scazut al productivitatii muncii din agricultura, de circa trei ori mai mic decat in Bulgaria. In schimb, in cazul productivitatii medii din industrie si respectiv din sectorul serviciilor, Romania devansa Bulgaria si Letonia. Mai mult, pe fundalul reducerii numarului populatiei ocupate (cu aproape 130.000 de persoane), se constata, oarecum surprinzator, ca o consecinta a crizei, sporirea cu 1,4 puncte procentuale a ponderii agriculturii in populatia ocupata civila (de la 28,7% la 30,1%) si reducerea ponderii industriei prelucratoare (-2,5 puncte procentuale) si constructiilor (-0,4 puncte procentuale). Practic, aproape intreaga populatie ocupata de peste 64 de ani (98,3%) activeaza in agricultura. Forta de munca tanara (15-64 ani) este bine reprezentata in ramurile: Hoteluri si restaurante , Comert si Alte activitati ale economiei nationale.