Marti dimineata, dolarul a pierdut teren fata de celelalte valute majore dupa ce presedintele New York Fed a atras atentia asupra faptului ca un dolar prea puternic va afecta economia americana. Euro a crescut sustinut de anuntul peste asteptari privind PMI in Germania, anunt care sugereaza ca in trimestrul trei cea mai puternica economie a Europei va creste. Perechea este tranzactionata in momentul redactarii cu putin sub USD 1.2900/EUR. Valutele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro. Leul a deschis la 4.4025/EUR si a ramas in zona 4.4015 - 4.4050/EUR. Ne asteptam ca RON sa incheie ziua in acelasi interval, scriu economistii din departamentul de Cercetare al Piraeus Bank.

Conform sondajului publicat marti de Markit, activitatea in zona euro a crescut in septembrie intr-un ritm mai redus decat cel asteptat, mai scriu economistii din departamentul de Cercetare al Piraeus Bank. Valoarea preliminara a indicelui care urmareste activitatea economica este de 52.3 puncte cu putin sub consensul pietei de 52.5. Sondajul arata deasemenea ca firmele au redus preturile ca in fiecare luna din ultimii doi ani si jumatate punand presiune iar pe Banca Centrala Europeana. Vorbind luni in fata comisiei economice a Parlamentului European, seful BCE a spus ca banca este pregatita sa faca uz de masuri neconventionale pentru a provoca o crestere a inflatiei in zona euro.

BCE asteapta o cerere mai mare din partea bancilor comerciale pentru fondurile oferite prin programul de imprumuturi pe termen ultra-lung la a doua operatiune de acest tip care va avea loc in decembrie dupa ce joia trecuta 255 de banci au imprumutat EUR 82.6 miliarde.

Piata Monetara

In ultima zi a perioadei de rezerva ratele ON au scazut pana la nivelul de 2.15% in timp ce TN deja au crescut pozitionandu-se in apropierea ratei de politica monetara. Ratele pentru maturitati de peste 1M au crescut cu 5-10 puncte de baza.

Piata Titlurilor

Desi ne asteptam ca luni sa aiba loc o licitatie reusita, Ministerul Finantelor intentionand sa imprumute patru sute milioane lei in obligatiuni de stat cu maturitate de zece ani, interesul investitorilor s-a dovedit din nou a fi limitat de lichiditatea redusa de pe piata monetara. Ca urmare guvernul a vandut doar doua sute patruzeci milioane lei acceptand sa plateasca un randament mediu de 4.36% si un randament maxim de 4.38%.

Metale Pretioase

Marti dimineata metalele pretioase au recuperat o parte din pierederile recente pe seama scaderii usoare a dolarului in fata altor valute majore. Aurul este tranzactionat in momentul redactarii in jurul valorii de 1,225.00 dolari pe uncie, pretul argintului a urcat la 17.85 dolari pe uncie, platina a ajuns la 1,341.50 dolari pe uncie, iar paladiul se tranzactioneaza la 811.00 dolari pe uncie.