"Sigur ca am facut calcule si am analizat cu maxima seriozitate situatia creata", ne-a spus marti dupa amiaza un reprezentant al Directiei de Supraveghere din cadrul BNR la cateva minute dupa ce seful Directiei, Nicolae Cinteza a declarat ca trei banci vor declansa procedura de infringement la adresa Romaniei, daca va trebui sa converteasca creditele acordate in valuta la cursul din momentul acordarii imprumutului.Ulterior Cinteza a declarat ca bancile respective ar putea deschide procedura de infringement doar daca ar fi suferit pierderi mari, adaugand ca daca legea se va aplica in forma initiala, am putea asista la falimentul a patru institutii de credit din Romania. HotNews a solicitat si punctele de vedere ale institutiilor de credit, urmand sa revenim cu pozitia bancherilor pe aceasta tema.

Nicolae CintezaFoto: Agerpres

Reamintim ca tot marti, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania a transmis un comunicat in care arata ca orice persoana fizica ce a obtinut un credit in valuta de la o banca membra a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania beneficiaza de dreptul de conversie a acestuia pana la eliminarea riscului valutar, la cursul de schimb valutar aplicabil la data efectuarii operatiunii de conversie, fara costuri si garantii suplimentare din partea bancilor. Potrivit acestora, bancheriiau asigurat deja pe parcursul ultimilor aniconversia a mii de credite de diferite tipuri din valuta in lei sau in euro la solicitarea clientilor persoane fizice, in conformitate cu normele de creditare in vigoare. Comunicatul patronatelor bancare vine in contextul in careTribunalul din Galati a dat prima sentinta irevocabilaprin care se dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului, la care se adauga o majorare de 10%.

Anterior, BNRa transmis un punct de vedereprin care a aratat ca nu sustine initiativa legislativa, fara a preciza date privind posibila declansare a procedurii de infringement sau falimentul unor banci.

Cinteza a mai explicat marti ca operatiunea de conversie nu se poate face fara costuri, iar prevederea din proiectul de lege care spune ca aceasta se realizeaza fara costuri suplimentare pentru consumatori va genera pierderi pentru banci.Schimbarea pozitiilor valutare ale bancilor, prin schimbarea structurii activului, ar necesita operatiuni de swap, care sunt costisitoare, a spus Cinteza.

  • Plusurile si minusurile unui proiect controversat

Plusuri:

Ar usura efortul financiar al celor imprumutati.

Ar trage un semnal de alarma cu privire la unele practici bancare inca discutabile (vom reveni asupra acestui subiect).

Ar sprijini indirect economia prin faptul ca prin "conservarea" unei parti din venit (datorat ratelor mai mici) clientii bancilor ar stimula consumul privat. Asimetria informationala a dat castig bancilor. Solicitantul roman de credite (ba de masini de spalat, ba de frigidere) are cunostinte limitate in zona financiara. Nimeni nu i-a explicat la ce se expune luand un imprumut in monede exotice. Ba chiar a fost incurajat, pentru ca banca sa isi creasca vanzarile, cota de piata si bonusurile.

Tendinta de pe pietele europene este una care sa penalizeze excesele bancilor in perioadele de boom.

Minusuri:

Proiectul nu obliga bancile in mod explicit la conversia imediata a imprumutului, precizand doar ca cel imprumutat are optiunea de a-si converti imprumutul. Juridic nu e foarte convingator.

Proiectul e unilateral. Nu ia in calcul si scenariul in care francul s-ar fi depreciat fata de leu. Oare ar fi trecut prin Parlament o lege prin care bancherii sa poata converti creditele la un curs avantajos pentru ei, asa cum ar putea acum consumatorii sa faca?

Un contract e un contract si trebuie respectat. El exprima vointa COMUNA a partilor. Daca ai semnat, respecta-ti angajamentul, chiar daca nu e in avantajul tau! Proiectul nu are in spate calcule solide pare a fi facut mai degraba din ratiuni electorale, usor de demontat de specialisti.

HotNews.ro a transmis atat bancilor comerciale cat si Bancii Nationale un set de intrebari pe aceasta tema, urmand ca pe masura ce primim raspunsurile, sa le publicam.