Joi, Banca Nationala a Romaniei a publicat datele privind structura in profil teritorial a creditelor si depozitelor in luna august. Datele BNR confirma tendinta descendenta a restantelor la credite, tendinta sustinuta si de eforturile bancilor pentru restructurarea portofoliilor, pe un climat caracterizat prin relansarea creditarii in RON, intensificarea dezintermedierii valutare, declinul ratelor de dobanda spre minime istorice, majorarea salariului net real si intrarea in vigoare a programului „electorata”, se arata intr-un Raport al Bancii Transilvania, semnat de economistul sef al institutiei, Andrei Radulescu.

■ Volumul restantelor la credite s-a contractat pentru a patra luna la rand in august, cu un ritm lunar de 4.1%, pana la 27.8 miliarde RON, nivelul minim din toamna anului 2012. Raportat la august 2013 creditele restante au consemnat un declin de 16.5%.

■ Prin urmare, rata restantelor la credite a scazut de la 13.48% in iulie la 12.92% in august, nivelul minim de la inceputul anului 2013. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de declinul ratei restantelor la creditele in moneda nationala, de la 13.5% in iulie la 12.7% in august. De asemenea, rata restantelor la creditele in valuta s-a redus de la 13.4% la 13.1%.

■ Raportat la maximul istoric consemnat in luna februarie 2014 rata restantelor la credite s-a diminuat cu 2.5 puncte procentuale, scaderea fiind mai pronuntata pe parcursul ultimelor trei luni, odata cu intensificarea procesului de restructurare a portofoliilor bancare.

■ De asemenea, datele BNR indica scaderea usoara a ponderii depozitelor in RON in totalul depozitelor (228.6 miliarde RON), de la 62.3% in iulie la 62.1% in august. Totodata, ponderea depozitelor la termen in totalul depozitelor s-a redus de la 69.7% in iulie la 69% in august (67.8% pe segmentul RON si 71.1% pe segmentul valutar).

■ Date fiind evolutiile recente ale indicatorilor din piata creditului ne asteptam la inflexiunea/relansarea creditului neguvernamental total la inceputul anului 2015. Pe de o parte, creditul neguvernamental in RON se afla in plin proces de relansare. Pe de alta parte, ne asteptam pentru trimestrele urmatoare si la o stabilizare a creditului neguvernamental in valuta (dupa contractia severa din ultimele luni), odata cu finalizarea procesului de restructurare a portofoliilor bancare.

■ Conform scenariului central de previziune actualizat recent creditul neguvernamental total ar putea creste cu 1.8% an/an in 2015, dupa doi ani de declin. De asemenea, rata restantelor la credite va continua, pe termen mediu, tendinta descendenta initiata recent.

■ Acest scenariu este sustinut de o serie de factori, printre care mentionam: perspectiva implementarii unor noi masuri monetare de relaxare de catre BNR pana la finele anului curent; dinamica recenta si perspectivele pentru venitul real disponibil al populatiei, mai ales in contextul premiselor de relansare a fluxurilor investitionale productive; modificarea modelului de business bancar, odata cu finalizarea restructurarii activelor cu probleme.