Sacrificarea profitabilitatii a fost pretul platit de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun pentru mentinerea vanzarilor la un nivel comparabil cu cel inregistrat in anii dinaintea crizei economico-financiare, se arata intr-o analiza Coface transmisa joi. Pe fondul reducerii consumului si a presiunii din partea marilor retaileri, profitul net cumulat raportat de companiile cu activitati in acest domeniu pentru anul 2013 a scazut la mai putin de jumatate fata de finalul lui 2008. Iar, pentru a complica si mai mult situatia, volumul vanzarilor a scazut anul trecut, dupa 2 ani consecutivi de crestere.

  • Domeniul comertului cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun (CAEN 4639) reuneste un numar de 3.061 de firme care au depus situatiile financiare privind activitatea desfasurata pe parcursul anului 2013, acestea generand o cifra de afaceri totala de 21 MLD RON si 32.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in scadere cu 6% comparativ cu anul anterior.

Cu toate ca eforturile de mentinere a veniturilor si redresare a profitabilitatii depuse de companiile din acest sector sunt evidente, dinamica negativa a vanzarilor din ultima perioada impune o analiza pe multiple planuri pentru identificarea factorilor de natura sa pericliteze echilibrul financiar la nivel sectorial.

Analiza structurii contului de profit si pierdere pentru companiile din cadrul sectorului arata urmatoarele tendinte:

  • Cifra de afaceri totala a inregistrat, in 2013, prima contractie de pe parcursul ultimilor 3 ani, dupa ce, in perioada 2011-2012, sectorul reusise recuperarea in mare masura a reducerii cu 10% a volumului de vanzari in 2010. Aceasta evolutie a avut loc in conditiile in care, peste 50% dintre companii au raportat venituri in scadere fata de 2012, iar numarul de firme care au reusit sa genereze vanzari de peste 5 MIL EUR s-a redus cu 7%;
  • In 2013, sectorul a revenit la valori ale profitabilitatii apropiate de media inregistrata in perioada 2009-2011, insa nivelul curent este departe de cel inregistrat in anii anteriori crizei, contextul economic extrem de dificil al ultimilor 5 ani ducand la scaderea cu peste 50% a profitului net cumulat al companiilor in 2013, fata de 2008, in timp ce volumul total al vanzarilor a scazut cu doar 5% pe parcursul perioadei considerate.

Din perspectiva atragerii resurselor de finantare si a alocarii celor pentru investitii pe termen lung, analiza Coface arata ca:

  • Spre deosebire de anul anterior, companiile din sectorul analizat nu au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe in 2013, ele trecand mai degraba de la o etapa de investitii (2012), la una de conservare (2013);
  • Gradul de indatorare la nivel sectorial a crescut usor, de la 65% in 2012, la 69% pentru anul 2013, in conditiile in care 4 din 10 companii (preponderent cele de dimensiune mica sau medie) au un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o indatorare mai mare de 100%), iar alte 2 din 10 firme (cu grad de indatorare intre 80%-100%) pot intampina pe viitor probleme majore in atragerea de surse de finantare;
  • Resursele de finantare sunt orientate cu preponderenta pe termen scurt, fiind respectate recomandarile normelor de analiza financiara pentru companiile care activeaza in distributie (ciclu operational scurt), 3/4 dintre companii inregistrand o pondere a datoriilor curente de peste 75% din totalul acestora.

Din punct de vedere al indicatorilor de lichiditate, sectorul inregistreaza o situatie de lichiditate fragila (o rata lichiditatii curente de doar 1,01 in 2013), majoritatea companiilor fiind foarte expuse unor socuri negative, ce pot interveni cu precadere ca urmare a scaderii veniturilor. Tinand cont ca sectorul tocmai s-a confruntat cu aceasta situatie nedorita in 2013, cand 25% dintre companii si-au incetat activitatea, 28 dintre ele avand o cifra de afaceri de peste 1 MIL EUR, este necesar ca firmele sa se concentreze asupra unor masuri de crestere a veniturilor pentru anul 2014. In caz contrar este foarte probabila accentuarea semnificativa a presiunii asupra lichiditatilor, in conditiile in care spatiul de optimizare a cheltuielilor este destul de limitat.

Pe parcursul anului 2013, Coface a analizat la nivel individual 561 de companii din portofoliul sau, cu domeniul de activitate in sectorul distributiei de produse alimentare, bauturi si tutun. Acestea constituie un esantion reprezentativ, intrucat genereaza peste 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector.

Posibilitatea deteriorarii echilibrului financiar la nivelul sectorului este confirmata si de modelul de evaluare a riscului de insolventa folosit de catre Coface (@rating score), care arata ca doar 1 din 3 dintre companiile analizate prezinta un risc de insolventa scazut. In plus, 39% dintre companiile din esantion efectueaza platile lent sau nu respecta conditiile contractuale.

„In contextul mentinerii cu orice pret a volumului vanzarilor si cotelor de piata, revenirea sectorului la valori ale profitabilitatii cel putin comparabile cu cele inregistrate anterior declansarii crizei economico-financiare pare practic imposibila, tinand cont ca eficienta activitatii nu a putut fi complet restabilita nici in conditiile restructurarii semnificative a peste 9.300 de locuri de munca, operate in sector pe parcursul ultimilor 5 ani. Astfel ca, principala provocare pentru companiile din sector ramane gasirea de noi solutii pentru a-si asigura profitabilitatea in conditiile actuale ale pietei” a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.