Inchipuiti-va doua firme: una in America si una la noi. In SUA, sa presupunem ca patronul are costuri lunare /angajat de 1000 de dolari, iar in Romania de numai 500 de dolari. Dar angajatul american produce 100 baloane, iar cel roman doar 40. In SUA, il costa 10 dolari balonul, pe cand in Romania 12,5 dolari. De ce ar veni in Romania, chiar daca avem costul cu forta de munca mai mic? Statistica a difuzat vineri datele cu privire la costul fortei de munca de la noi. Aflam astfel ca (virgula) cheltuielile lunare ale angajatorilor cu salariatii de la noi au fost anul trecut in medie de 2813 lei/salariat, mai mare cu 5,2% fata de 2012. Cresterea costului cu forta de munca nu inseamna ca salariatii au fost mai bine platiti, costul cu forta de munca crescand mai repede decat cresterea salariului net mediu (vezi mai jos graficul). Cresterea poate veni si din cresterea numarului de angajati (care au urcat astfel volumul cheltuielilor angajatorului), fie din cresterea fiscalitatii, fie dintr-o combinatie a celor doua elemente. Dupa reducerea cu 5 pp a CAS, costul cu forta de munca va cunoaste o reducere in dinamica, dar acest lucru se va vedea doar in viitoarele statistici. Mai important decat costul lunar al angajatorului cu salariatii mi se pare costul lunar al fortei de munca pe unitatea de produs.

cost salariuFoto: Hotnews

Potrivit Statisticii, numarul de salariati din economie a crescut intr-adevar cu 23.900 de oameni in 2013, aceasta fiind si una din explicatiile posibile.

Potrivit Statisticii, fata de media pe economie se observa abateri semnificative pe activitati economice, valori pozitive inregistrandu-se in activitatile: intermedieri financiare si asigurari (de 2,3 ori), industria extractiva (de 2,1 ori), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+93,0%), informatii si comunicatii (+88,2%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+46,6%), administratie publica (+24,5%), transport si depozitare (+4,0%). In celelalte activitati costul mediu lunar s-a situat aproape sau sub nivelul mediu pe tara, cel mai scazut fiind in hoteluri si restaurante (-44,3%), mai spune Statistica.

Cresterea costului cu forta de munca mai are o componenta care ar merita sa fie analizata: migratia externa si scaderea demografica la care asistam. Atunci cand o parte din populatia active apta de munca prefera sa plece in strainatate iar in campul muncii intra tot mai putini oameni, este normal ca angajatorii sa plateasca mai bine resursa umana, ceea ce duce la cresterea cheltuielilor salariale.

De asemenea, merita abordat subiectul costului fortei de munca in Romania din perspectiva tot mai pesimista a calitatii fortei de munca (sau a Educatiei tot mai rupta de realitatea economica in care traim). Uitati-va la nivelul scazut al ratei de participare a populatiei la educatie continua si stagii de pregatire si veti intelege de ce costul cu forta de munca va creste in Romania, dar nu intr-un mod sustenabil. Am zis.