Efectivul salariatilor la sfarsitul anului 2013 a fost de 4,8 milioane de persoane. Efectivul pensionarilor: 5,3 milioane

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 26 septembrie 2014, 10:45 Economie | Finanţe & Bănci


Efectivul salariatilor la sfarsitul anului 2013 a fost de 4,8 milioane de persoane; comparativ cu sfarsitul anului 2012, efectivul salariatilor a inregistrat o crestere cu 23.900 persoane, a transmis vineri Statistica. E drept, tot la finele lui decembrie aveam 5,39 milioane de pensionari, adica un raport de 1,12 in favoarea pensionarilor. Cea mai mare crestere a numarului de salariati (fata de 2012) s-a inregistrat in regiunea Nord-Vest (+13,8 mii persoane). Comparativ cu celelalte regiuni ale tarii, in regiunea Bucuresti-Ilfov se concentreaza cea mai mare parte din efectivul salariatilor din economie, respectiv peste o cincime. Regiunile in care activitatile sectorului primar depasesc ponderea medie pe tara (2,3% pe total economie) sunt: Sud-Muntenia (3,9%), Sud-Est (3,4%), Nord-Est (3,2%) si Vest (2,7%).


Regiunile care concentreaza o proportie semnificativa a salariatilor in sectorul industriei si constructiilor sunt: Vest, Centru, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud-Est (45,2%, 42,9%, 40,6%, 40,6%, 38,0%, 36,2%, fata de 36,1% media pe tara).

Cea mai mare pondere a salariatilor din serviciile comerciale se regaseste in regiunea Bucuresti-Ilfov (60,9% fata de 41,4% pe total economie), iar in sectorul serviciilor sociale cea mai mare pondere s-a inregistrat in regiunea Nord-Est (27,6% fata de 20,2% media pe tara).

La sfarsitul anului 2013, efectivul salariatilor din societatile cu capital privat a fost majoritar (73,4%) si a inregistrat o crestere cu 1,4% comparativ cu anul precedent.

Mai jos aveti graficul salariatilor din economie din 2000 incoace.

Distributia salariatilor dupa forma juridica a intreprinderilor in care lucreaza arata ca cei angajati in societatile comerciale au reprezentat 77,9% din efectivul total de salariati, in crestere cu 1,4% fata de anul precedent.

Dincolo de cifrele statistice, raportul dintre salariati si pensionari , in conditiile in care economia merge la fel ca si pana acum nu are cum sa evite o majorare a taxelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1119 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Ups! (Vineri, 26 septembrie 2014, 10:49)

  dandra [utilizator]

  Pana in 2050, vor fi 3 milioane de salariati si 15 milioane de pensionari:(
 • 0 (0 voturi)    
  /// (Luni, 29 septembrie 2014, 13:50)

  LiviuStoian [anonim]

  Vad ca se insista cu obstinenta asupra unui raport nerelevant intre populatia salarizata si cea pensionata. Acest tic de gandire propus de FMI si speculat de ai nostri trebuie abandonat. Pensionarii ar trebui platiti din fondurile acumulate de stat din contributiile generatiilor trecute de salariati si nu din contributiile curente ale salariatilor. Imprejurarea ca statul a mancat banii pensionarilor cadorisind anumite categorii de pensionari de ieri si de azi cu ignorarea contributiilor proprii si furand la propriu din banii care la un moment dat prisoseau nu trebuie sa conduca la presiuni asupra drepturilor pensionarilor de azi. Statul le datoreaza acestora fondurile confiscate de la casele de pensii la nationalizarea din 1948, si nu erau bani putini, banii "imprumutati" de diversele guverne si ce este mai important, cota de contributii ce ar rezulta din diferentele dintre salariile impuse si nenegociate in regimul comunist si salariile corespunzatoare existente in lumea libera. Daca la muncitorii productivi s-ar putea invoca diferentele de productivitate fata de vest, la meseriile intelectuale precum acea de profesor, medic, etc. aceste obiectiuni nu au acoperire. Statul este deci dator fata de actualii pensionari, statul trebuie sa platesca diferentele.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by