Cei peste 8200 de manageri romani chestionati de Statistica cu privire la mersul economiei si inrautatit usor prognozele cu privire la evolutia afacerilor pentru urmatoarele doua luni, se arata intr-un comunicat transmis luni de Statistica. Potrivit opiniilor exprimate in septembrie se contureaza pentru perioada septembrie - noiembrie 2014 o relativa stabilitate in sectorul de comert cu amanuntul (cu un sold conjunctural negativ, totusi), o scadere moderata in constructii, si o crestere a industriei prelucratoare bazata pe cresterile din zona farmaceutica in principal. Soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

  • Industrie prelucratoare- Tendinta de crestere moderata a activitatii  

In cadrul anchetei de conjunctura din luna septembrie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +8%).

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere si anume: fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +36%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +34%). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucratoare.

  • Constructii-  Tendinta de scadere moderata a activitatii  

Potrivit estimarilor din luna septembrie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -10%). Managerii estimeaza, de asemenea, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -10%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

  • Comert cu amanuntul- Tendinta de relativa stabilitate a activitatii  

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -5%) si scadere moderata a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural -8%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni, cresterea moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +4%).

  • Servicii- Tendinta de crestere moderata a activitatii  

Conform estimarilor din luna septembrie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural 0%).

Urmatoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

pana la +/- 5% relativa stabilitate; de la +/- 6% pana la ᅡ15% crestere moderata, respectiv scadere moderata;

de la +/-16% pana la ᅡ 40% crestere, respectiv scadere; peste +/-40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2029 agenti economici), constructiilor (1573), comertului cu amanuntul (2099) si serviciilor (2520). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.