A cerut in instanta NNDKP, casa de avocatura a Raiffeisen, conversia creditelor in franci elvetieni la data acordarii creditului? Da, dar asta nu e in favoarea clientului!
"Pentru cei interesati de acest document public, am trei precizari, adauga avocatul:
(i) dosarul are nr. 2012/111/2014, fiind pe rolul Tribunalului Bihor din Oradea si avind prim termen la 13 nov. a.c.;
(ii) solicitarea se regaseste in cererea reconventionala a Reiffesen la actiunea noastra pentru denominarea in lei a creditelor in CHF si pentru inghetarea cursului la data acordarii creditului (mai precis, fila 2, paragraf 1 din aceasta cerere, depusa de banca la dosar la data de 22 mai a.c.);
(iii) cererea nu este facuta de un jurist neatent al bancii, ci de adversarii nostri "traditionali" din aceste dosare, NNKDP.
Banca a solicitat Tribunalului Bihor sa oblige reclamantii la restituirea creditului in RON, conversia creditului urmand a se face la cursul CHF/RON de la data acordarii creditului, cu luarea in considerare a conditiilor de cost/rambursare a creditului in lei, astfel cum acestea existau in oferta bancii la data acordarii fiecarui credit.(sublinierea mea- DP)", scrie Piperea pa pagina sa oficiala de Facebook.
Ce spun reprezentantii bancii?
"Avocatii nostri au depus o cerere reconventionala in care se precizeaza in cazul conversiei creditului din CHF in lei, sa se revina la cursul din momentul acordarii creditului, dar si la conditiile existente atunci in oferta bancii. Or, in momentul in care noi am acordat acel imprumut, dobanda la lei era de 17% , nu 4% cat era la franci elvetieni. Avocatii nostri au depus si un grafic ipotetic de rambursare potrivit noilor conditii de creditare din care rezulta ca rata de plata s-ar fi dublat la o asemenea dobanda la lei. Practic, clientul ar fi platit dublu daca s-ar fi revenit la conditiile de creditare initiale, din momentul acordarii creditului", au transmis HotNews oficiali ai Raiffeisen Bank.
Citeste si :"Povestea creditului in franci elvetieni. Era, pe cand nu s-a zarit. Azi il simtim, dar nu e... "
Tribunalul din Galati a dat recent prima sentinta irevocabila prin care se dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului, la care se adauga o majorare de 10%. Informatia a fost furnizata tot de avocatul Gheorghe Piperea, care a tinut sa precizeze ca Nicoleta Costache, clientul care a castigat procesul, nu a fost aparata de Casa de avocatura Piperea si Asociatii. In acelasi proces s-a cerut si s-a obtinut si nulitatea clauzei de comision de risc (pe motiv ca este abuziva), precum si restituirea sumei platite - nedatorat - cu titlu de comision de risc. Banca a transmis miercuri HotNews.ro ca este vorba de o eroare si ca in cadrul procesului nu s-a cerut convertirea valutei imprumutului, ci a fost unul clasic, pe clauze abuzive.Banca a formulat o cerere de revizuire ("o cale extraordinara de atac cu sanse mici de reusita", spune Gheorghe Piperea pentru HotNews.ro) in care au cerut si au obtinut suspendarea executarii. Cererea de revizuire are ca termen 30 octombrie.
Patronatele bancare sustin conversia creditelor la momentul in care se face aceasta conversie. Orice persoana fizica ce a obtinut un credit in valuta de la o banca membra a Consiliului Patronatelor Bancare din Romania beneficiaza de dreptul de conversie a acestuia pana la eliminarea riscului valutar, la cursul de schimb valutar aplicabil la data efectuarii operatiunii de conversie, fara costuri si garantii suplimentare din partea bancilor, au transmis marti oficialii CPBR. Potrivit acestora, bancherii au asigurat deja pe parcursul ultimilor ani conversia a mii de credite de diferite tipuri din valuta in lei sau in euro la solicitarea clientilor persoane fizice, in conformitate cu normele de creditare in vigoare.
In acest moment exista in Parlament un proiect de lege care propune exact acelasi lucru: convertirea creditelor in valuta la cursul la care a fost acordat imprumutul. BNR nu sustine aceasta propunere si desigur, nici reprezentantii bancilor comerciale
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF ) saluta si ea initiativa unui grup de 131 deputati si senatori de a reglementa situatia creditelor acordate de banci si institutiile financiare nebancare, exprimate in alta valuta decat cea in care debitorii isi incaseaza veniturile, a transmis Alin Iacob, presedintele Asociatiei. In acelasi timp, AURSF doreste sa propuna adoptarea unor modificari de fond fata de varianta proiectului de lege adoptata de Senat.
In plus, o parte dintre membrii Comisiei de buget din Camera Deputatilor care voteaza pro sau contra acestui proiect legislativ au ei insisi credite in valuta si onest ar fi sa se abtina de la vot.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
La fel cum platim accizele la un curs de 4.73 RON/Eur - nu are nici un temei, e doar o escrocherie.
Practic, nici o clarificare, nici un pas inainte, acelasi balet din partea ambelor parti.
Este simplu si de bun simt: daca ai luat in 2005 un credit in franci ca sa platesti 4% ti-ai asumat niste riscuri, de ce nu ai luat in lei? De ce nu a luat toata lumea in franci? Din prudenta. Acum ce facem, in premiem pe aceea care, in loc sa fie prudenti, si-au asumat un astfel de risc? Atunci de ce sa nu investim si la bursa si daca scade cotatia la actiunile A, sa mi le converteasca la B, ca alea au crescut... Corect e ca banca sa spuna: OK, sunem parteneri, nu trebuie sa mor nici eu, banca, nici tu, client. Iti transform in lei dar imi dai dobanda la lei, nu la franci. Pentru ca si eu, banca, m-am imprumutat de lei cu dobanda mai mare decat la franci.
Avem tendinta asta de a demoniza anumite entitati, cum sunt bancile, ca si cum "profitul" ar fi un obiectiv nelegal sau imoral. Asta este scopul oricarei afaceri, nu este nici obscur, nici imoral, nici ilegal. Diferenta de curs nu are nicio legatura cu practicile sau comisioanele abuzive, pentru acestea bancile trebuie sa raspunda sever, dar lucrurile nu trebuie amestecate.
Au vrajit poporul cu nste cifre mici 4% fata de 17% cat era in lei. Numai ca poporul nu facuse nici facultatea de finante banci nici cursul de forex. Asa ca au profitat de ei si i-au legat de glie. Si acum stau pe spate ca muncesc prostii pt ei sa plateasca creditele. Chestia asta se numeste inselatorie iar in limbaj diplomatic si legislativ, camatarie.
Acum da in romania se practica pe la toate colturile dar asta nu inseamna ca e normal. Rolul unei banic e de a oferi o sursa de creditare ca sa creeze locuri de munca si business nou, nu sa prinda niste muste si sa le mulga de lapte. Banicle care fac asta de fapt nu sunt banci ci speculanti.
Si eu am luat credit euro la 3.3 si acum rambursesc la 4.5. Mi-ar convenii sa se converteasca dar nu e logic. Dar normal era sa nu imi creasca dobanda la brd de la 8 la 11.