Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, insista cu ideea ce trebuie exceptate de la plata asa-zisei "taxe pe stalp" constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Explicatia ei este ca sondele off-shore nu se afla in apele teritoriale ale Romaniei. Cu alte cuvinte, companiile petroliere care au sonde in Marea Neagra nu au de ce sa plateasca aceasta taxa in conditiile in care platformele sunt in afara apelor teritoriale. Insa, este o explicatie cu multe hibe. Daca ar fi luata in serios logica sa, ar insemna ca firmele petroliere care opereaza in Marea Neagra sa nu mai plateasca nicio taxa, nici macar redeventele.

Insa, este greu de crezut ca vor fi exceptate de la plata redeventelor petroliere companiile care au sonde in Marea Neagra. Ioana Petrescu sune ca apele teritoriale se intind pe cel mult 12 mile marine, ceea ce este adevarat. Dar, ceea ce nu spune este ca zona economica exclusiva a Romaniei se intinde pe 200 de mile marine in larg.

Companiile petroliere au mai incercat sa obtina o astfel de exceptie de la plata "taxei pe stalp", insa Ministerul Justitiei a dat aviz negativ, potrivit unor surse din domeniu. Actul normativ privind aplicarea unei taxe de 1,5% pe constructiile speciale a intrat in vigoare la inceputul lui 2014. Pana la elaborarea formei finale a actului normativ, au existat mai multe variante de lucru. Astfel, atunci cand se afla in stadiul de proiect, companiile petroliere ar fi cerut exceptarea in cazul constructiilor speciale off-shore. Ministerul Justitiei nu a dat, insa, aviz pozitiv.

"In ceea ce priveste echipamentele off-shore, acestea nu se gasesc pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale, sunt la mai mult de 12 mile marine de tarmul Romaniei. In lege, in amendamente, se defineste foarte clar ca este vorba despre constructii speciale de pe teritoriul Romaniei sau in apele teritoriale ale Romaniei", a explicat marti la Guvern Ioana Petrescu.

Anuntul privind renuntarea la aplicarea taxei pe constructiile speciale in cazul sondelor petroliere aflate in Marea Neagra a provocat un schimb de replici intre ministrul finantelor, Ioana Petrescu, si ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. Acesta a spus ca lui, personal, nu-i plac exceptiile. La scurt timp, Ioana Petrescu a afirmat ca exceptia s-ar aplica echipamentelor off-shore care nu se gasesc in apele teritoriale ale Romaniei. Totul a pornit de la promisiunea Ioanei Petrescu de la inceputul saptamanii ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra.

In urma acestui anunt, ministrul delegat pentru energie a spus ca taxa trebuie sa scada pentru toata lumea. "Nu as vrea sa comentez declaratii ale colegilor din Executiv. Mie, personal, nu-mi plax exceptiile. Taxa sa scada pentru toata lumea de la 1,5 la 1%", a declarat luni Razvan Nicolescu.

Intrebata cum comenteaza aceasta afirmatie a ministrului delegat pentru energie, Ioana Petrescu a afirmat ca exceptia poate fi aplicata deoarece constructiile speciale of-shore nu se afla pe teritoriul Romaniei.

Reamintim ca Ioana-Maria Petrescu, ministrul finantelor, a anuntat ca vor fi exceptate de la impozitare constructiile situate pe platformele off-shore de exploatare din Marea Neagra. Practic, vor fi scutite de la plata "taxei pe stalp" sondele petroliere din Marea Neagra. Este vorba de celebra taxa de 1,5% aplicata de la inceputul anului pentru toate constructiile speciale. Atat companiile, cat si consumatorii au de suferit din cauza acestei taxe. Taxa pe stalp se va regasi mai departe in preturi, mai ales in domeniul energetic. Marii beneficiari ai scutirii de la plata taxei ar urma sa fie companii precum Petrom, ExxonMobil, Lukoil si Sterling.

De exemplu, taxa pe stalp a taiat 69% din profitul Nuclearelectrica pe primele 6 luni. In aceste conditii, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energetic (ANRE) va recunoaste noile costuri in preturile la energia electrica.