Guvernul a aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta care stabileste cadrul legal pentru plata taxelor si impozitelor cu cadrul, online si la terminalele Trezoreriei, a anuntat ministrul finantelor, Ioana Petrescu. Aceasta crede ca taxele vor putea fi platite in acest mod din 2015. "Sunt optimista ca impozitele si taxele pentru 2015 le vom plati cu cardul la Trezorerie. Spun 2015 pentru ca este un proces mai indelungat, intre 6 si 12 luni. Daca vom implementa rapid procedurile, vom fi prima tara din lume care va avea un punct unic de plata cu cardul pentru toate taxele si impozitele", a spus Ioana Petrescu.

Prin acest sistem vor fi conectate toate institutiile publice, aproximativ 5000 de primarii si directii ANAF. Comisioanele bancare vor fi de 0,3% si vor fi suportate din bugetul de stat.

Premierul Victor Ponta anuntase la mijlocul lunii septembrie ca in circa 10 zile premierul va aproba Ordonanta de urgenta care va reglementa cadrul legal care sa permita plata taxelor si a impozitelor cu cardul bancar. "Mi-am propus sa nu mai adopt nicio Ordonanta, dar pe aceasta o voi aproba!", a spus luni Victor Ponta. Pana la implementarea fizica a acesteia ar putea trece intre 6-12 luni, a mai precizat premierul, adaugand ca dupa ce Ordonanta va aparea, urmeaza ca emitentii de carduri-bancile comerciale- sa oferteze Fiscul pentru a-si instala POS-urile in cadrul Administratiilor Financiare.

De asemenea, Valentin Mavrodin, directorul Directiei Trezorerie si Contabilitate Publica in MFP, a explicat ca abordarea actului normativ este de a acoperi atat taxele achitate catre ANAF, cat si cele catre primarii.

"Vrem ca trezoreria statului sa devina acceptator de plata, pentru ca problemele intampinate de ghiseul.ro (platforma pe care cetatenii pot plati online taxele locale - n.r.) in prezent sunt legate de experienta pe care o au autoritatile locale si costurile pe care le genereaza implementarea unui astfel de sistem. In Romania sunt peste 3.200 de autoritati publice locale, costurile individuale sunt de 300 euro doar pentru interconectare, vorbim de 1,5 milioane euro extrapoland la toate autoritatile locale. Vrem ca trezoreria statului sa ofere gratuit acest sistem catre toate autoritatile locale", a afirmat Mavrodin.

El a aratat ca, devenind acceptator, trezoreria poate oferi serviciul de achitare online gratuit pentru toate institutiile publice din Romania, indiferent de natura obligatiilor de plata. Totodata, toti detinatorii de carduri pot utiliza acest serviciu, scopul fiind de a interconecta toate institutiile publice.