- UPDATE Pe de alta parte, parlamentarii cer printr-un amendament la OG 102/2013 sa nu se mai aleaga cursul de schimb cel mai mare din ultimii doi ani pentru calculul accizei. In prezent, este ales cursul cel mai mare din ultimii doi ani care se indexeaza cu rata inflatiei. Deputatii cer sa se calculeze la cursul de la 1 octombrie 2014, insa vor pastrarea indexarii cu rata inflatiei. In aceste conditii, in continuare nu este exclus sa se ajunga la situatii aberante precum cea de acum cand se calculeaza acciza la un curs de 4,74 lei, cand cursul real este de 4,40 lei. Daca intr-un an, atat cursul de la 1 octombrie din anul anterior, cat si inflatia sunt mai mari, exista riscul ca accizele sa fie calculate anul urmator dupa un fictiv mult mai mare decat cel real.
Pana anul trecut, erau calculate in functie de cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana la data de 1 octombrie a anului precedent. Insa, pentru 2014, Guvernul a stabilit un curs valutar care nu exista, mult mai mare decat cel care este in realitate, doar ca sa incaseze mai mult din accize. Pentru tot anul 2014, cursul de schimb pentru accize este de 4,738 lei/euro, conform Ordonantei 102/2013. Astfel, preturile la tot ce inseamna produs accizabil (carburanti, energie electrica, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate dupa un curs cu 6,4% mai mare decat cel real, platitorii fiind toti consumatorii.
- Daca s-ar reveni la modalitatea initiala de calcul, valoarea accizelor ar scadea foarte mult in conditiile in care cursul anuntat de BCE pe 1 octombrie 2014 (4,4093 lei)este mai mic decat cel de la 1 octombrie 2013 cand a fost de 4,485 lei/euro.
In fiecare an de cand se platesc accize in Romania s-a calculat in functie de cursul de la 1 octombrie. Pana anul trecut, cand Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. In octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au platit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinta pentru calculul accizei in 2014), Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata la calculul accizelor in 2013.
Astfel, s-a ajuns la formula potrivit careia accizele trebuie calculate in functie de media anuala a inflatiei de la data de 15 septembrie, iar cursul de schimb era cel mai mare din ultimii doi ani. Au introdus in OG 102/2013 o prevedere prin care se spune ca trebuie ales cursul de schimb mai mare. Adica, daca la 1 octombrie 2014, cursul este mai mic decat cel din 2013, atunci se alege cel din 2013. Apoi, este inmultit cu indicele inflatiei. Adica, pentru accizele din 2014, a fost inmultit cursul de schimb din octombrie 2012 (4,5223) cu indicele inflatiei din 2013 (104,77%) si asa a rezultat cursul de schimb de 4,7380 lei/euro care se regaseste in facturi. Insa, exista in Parlament, la Camera Deputatilor (camera decizionala), o initiativa legislativa privind modificarea OG 102/2013 care face referire la modul de calcul al accizelor. Deputatii au cerut prin amendament renuntarea la compararea a doua cursuri de schimb, spunand ca "recurgerea la o formula de calcul bazata pe compararea a doua cursuri de schimb si pastrarea celei mai mari la care se adauga rata inflatiei este injusta in conditiile in care valoarea reala a accizelor se pastreaza". Daca acest amendament va fi adoptat in plen, va fi luat in considerare cursul de schimb de la 1 octombrie al anului anterior, indiferent ca este mai mare sau nu decat cel de dinainte.
Tuta asta trebuie sa zboare clar din minister. Incompetenta fara margini...
Are 3 variante de lucru:
1. Daca curs BCE > de 4.77RON/EUR ramane varianta asta la care se adauga inflatia
2. Daca curs BCE < de 4.77RON/EUR acciza se va calcula direct in RON, dupa o formula arbitrara, gen 5RON inmultit aprox cu cat era acciza in EUR
3. Se trece la o alta moneda de referinta pentru calcularea accizelor, luandu-se foarte in serios in calcul trecerea la moneda Botswanei !!! Eventual si actualizarea lunara!
Miss Hardvard a declarat ca prefera varianta 3 de lucru, fiind in consens cu practicile economice studiate pana in prezent de dumneaei la distinsa universitate, dar pentru ca respecta foarte mult doleantele sefului, e dispusa sa ia in calcul si varianta 1 sau 2. Depinde care e mai cu lipici la electorat!
Miresme delicioase de cozonac şi porc pârlit umplu străzile şi spiritul sărbătorilor e în aer!
Deşi abia a început toamna, mii de români sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul din timp, îngrijoraţi că la iarnă, după o eventuală victorie a lui Victor Ponta în alegeri, n-o să mai aibă nimeni chef de petreceri.
“Mă duc să cumpăr un pom de Crăciun”, spune Vlăduţ Popescu, locuitor al sectorului 3. “E plin de brazi în pieţe, preţul e bun, de ce n-aş sărbători şi eu Naşterea Domnului acum, cât încă mai avem curent electric pentru beculeţe? Că dacă vine Ponta...”
“Şi vremea asta răcoroasă e un semn: vorba aia, nu neapărat zăpadă, dar ceva să fie ca de Crăciun!”, adaugă un vecin, târâind o sanie pe asfaltul ud din faţa blocului. “La mulţi ani, 2015! Că dacă vine Ponta...”
Printre alţi artişti, Ştefan Bănică jr. a confirmat că va susţine un recital special pentru românii care sărbătoresc Crăciunul acum, “dar asta nu mă va opri să concertez şi în decembrie, chiar dacă vine Ponta.” (nirolf1)
Mai bine bat in cuie:
- cursul de schimb de la 1 octombrie si asa ramane;
sau
- anual, la ce valoarea vrea muschiul lui de Prim Ministru sau Ministru de Finante, care da mai mult.
Frate astia de la finante sunt toti pusi pe capatuiala, de ce nu fac o lege a fiscalitatii care sa fie batuta-n cuie 5 ani.
Stii ca in 5 ani, buna, proasta, nu se atinge nimeni, dar astfel toti vor fi in stare sa-si faca planuri fiscale linisiti.