Dintre toate multinationalele sau filialele companiilor straine (sa le spunem FATS)care opereaza in Romania, cea mai mare pondere a cifrei de afaceri a fost realizata de filiale ale firmelor din Germania. In medie intr-o intreprindere FATS s-au inregistrat 38 de salariati. Cifra de afaceri medie :18,9 mil. lei, iar valoarea adaugata bruta de 3,8 mil. lei. In sectorul "Servicii" s-a inregistrat cel mai mare numar de filliale straine, potrivit unei cercetari transmise joi de Statistica, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro

fats4Foto: Hotnews

fats5

Numarul de companii multinationale: peste 425.000

Numarul de intreprinderi active din economie (industrie, constructii, comert si servicii) a fost de 425.731. Sectorul "Industrie" insuma 51.077 intreprinderi, respectiv 12,0% din total. Cea mai mare pondere a fost detinuta de intreprinderile din cadrul sectorului "Comert", respectiv 39,9%. Sectorul "Servicii" reprezenta 37,6% din totalul intreprinderilor active, iar ponderea inregistrata in cadrul sectorului "Constructii" a fost de 10,5%.

fats3

>Din totalul intreprinderilor active, companiile FATS au totalizat un numar de 26.147, ceea ce reprezinta 6,1%. Cea mai mare pondere a intreprinderilor FATS se regaseste in sectorul "Servicii" care insuma 9.875 firme, iar cel mai mic numar in sectorul "Constructii", respectiv 2.521. In ceea ce priveste ponderea intreprinderilor FATS in total sector, cea mai mare s-a inregistrat in industrie 10,1%, in timp ce valoarea cea mai scazuta s-a inregistrat in comert 5,1%.

fats2

Ponderea filialelor intreprinderilor situate in statele membre UE, reprezinta 70,9% din total FATS (18.532 intreprinderi), fata de 29,1% cat reprezinta ponderea detinuta de filialele tarilor extracomunitare. Numarul mediu de salariati, total si in intreprinderi FATS La nivel total cel mai mare numar mediu de salariati a fost inregistrat in multinationalele din industrie (1.381.047 salariati), urmate de servicii (1.091.615 salariati), comert (855.328 salariati) si constructii (399.920 salariati).

fats1

In intreprinderile FATS cu activitate principala de industrie s-au inregistrat 552.806 salariati ceea ce reprezinta 40,0% din numarul salariatilor din industrie, in servicii regasim un numar de 225.569 salariati reprezentand 20,7% din total servicii, comertul totalizeaza 174.803 salariati reprezentand 20,4% din total comert, iar cel mai scazut numar de salariati se inregistreaza in constructii, 27644 salariati care echivaleaza cu 6,9% din total salariati constructii.

fats4

Se observa ca cel mai mare numar mediu de salariati este detinut de intreprinderile filiale straine controlate de state membre UE, respectiv 777.570 salariati, ceea ce reprezinta 79,3% din total FATS. Intreprinderile FATS controlate de tarile extracomunitare reprezinta o pondere de 20,7% din total FATS, reprezentand un numar mediu de salariati de 203.252. .

Cifra de afaceri si valoarea adaugata bruta, total si in intreprinderi FATS

Desi la nivel de total, cea mai mare pondere a cifrei de afaceri se regaseste in sectorul comert, in companiile FATS se constata ca cea mai mare pondere a cifrei de afaceri s-a realizat in industrie respectiv 46,5% din total cifra de afaceri FATS. Tot in industrie s-a inregistrat si cea mai mare cifra a valorii adaugate brute la costul factorilor, respectiv 53,8% din total inregistrat in intreprinderile FATS.

Asa cum era de asteptat cea mai mare valoare a cifrei de afaceri a fost realizata in intreprinderile FATS aflate sub control intracomunitar, in valoare de 402,65 miliarde lei. Valoarea cifrei de afaceri realizate in intreprinderile FATS aflate sub control extracomunitar a fost de 92,36 miliarde lei. La fel ca si in cazul celorlalti indicatori si in cazul valorii adaugate brute la costul factorilor cea mai mare pondere a acesteia se regaseste la intreprinderile FATS controlate de state intra UE (81777 mil. lei). Intreprinderile FATS controlate de tarile extracomunitare au realizat o valoare adaugata bruta de 16416 mil. lei.

Principalii indicatori ai fillialelor straine, repartizati pe activitati Analizand repartizarea cifrei de afaceri din intreprinderile FATS pe activitati desfasurate conform CAEN Rev.2, luam nota de faptul ca cea mai mare pondere este detinuta de sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor 38,3%, urmata de industria prelucratoare 34,9%. Cea mai scazuta valoare a fost inregistrata in domeniul reparatiilor de calculatoare, de articole personale si de uz gospodaresc (101 mil.lei).

fats6

In comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, cea mai mare pondere a cifrei de afaceri s-a inregistrat de catre intreprinderile FATS din "comertul cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete" respectiv 55,5%. In cadrul industriei prelucratoare, ponderea cea mai ridicata a cifrei de afaceri, (23,8%) este detinuta de firmele care isi desfasoara activitatea in "fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor", urmata de cele care isi desfasoara activitatea in "industria metalurgica" (10,4%) si de cele care isi desfasoara activitatea in "industria alimentara" (7,9%).

Principalii indicatori ai fillialelor straine, aflate sub control intracomunitar

Repartizarea cifrei de afaceri in functie de tara de provenienta a investitorului, confirma ca Germania detine cea mai mare pondere cu 18,4% din total intra UE, urmata de Austria cu 18,3% si Franta cu 15,1%. In cazul valorii adaugate brute la costul factorilor, ponderea cea mai ridicata este detinuta de Austria 21,7% din total intra UE, urmata de Germania 17,3% si Franta 13,9%.

Nota metodologica:

Filiala reprezinta o intreprindere cu personalitate juridica controlata de o alta, direct sau indirect. O intreprindere detine controlul asupra alteia, atunci cand detine un procent depasind strict 50% in luarea deciziilor din adunarea generala a actionarilor societatii controlate.

Cifra de afaceri reprezinta suma veniturilor facturate rezultate din vanzari de bunuri, vanzari de marfuri, executarea de lucrari si prestarea de servicii, mai putin rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor.

Numarul mediu de salariati reprezinta o medie aritmetica simpla, calculata prin impartirea sumei efectivelor zilnice de salariati din anul respectiv - inclusiv din zilele de repaos saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare - la numarul cumulat al zilelor calendaristice (365 de zile). Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu, proportional cu timpul de luctru prevazut in contractul de munca. Salariatii detasati se iau in calculul numarului mediu la unitatea de la care isi incaseaza drepturile salariale. Salariatii aflati in delegare se iau in calcul la unitatea care i-a delegat.

Valoarea adaugata bruta la costul factorilor reprezinta suma salariilor si altor elemente legate de costul factorilor de munca, a profitului, a subventiilor de exploatare, a amortizarii capitalului fix, din care se scad impozitele legate de productie.

Comenteaya pe blogul Hymerion.ro