Erste: Romania va avea anul viitor un necesar brut de finantare de circa 50 miliarde lei, in scadere
Consecvent propriei strategii, Ministerul Finantelor a reusit sa extinda maturitatile, determinand reducerea necesarului brut de finantare pentru anul 2015 la aproximativ 50 miliarde de lei; aproximativ 22-23% din aceasta suma poate fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna, mai noteaza autorii documentului.
Analistii Erste apreciaza ca bancile locale, fondurile de investitii si de pensii vor fi principalii cumparatori ai titlurilor de stat in 2015, majorandu-si expunerea neta cu aproximativ 6 miliarde lei.
"Cu toate ca este un sector aflat la inceput in Romania, fondurile private de pensii au devenit doar in cativa ani unii dintre principalii investitori in obligatiuni de stat, reprezentand peste 9% din totalul pietei. Desi politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) din Europa ar putea directiona unele fonduri catre Romania si duce la o usoara crestere a preturilor activelor, consideram ca potentialul de crestere al expunerii investitorilor nerezidenti este destul de limitat in anul 2015 (in special ca urmare a saturarii portofoliilor de investitii cu venituri fixe in anul 2013 si, intr-o mai mica masura, in 2014). Investitorii nerezidenti au inceput in prima parte a anului 2013 sa-si construiasca portofolii solide, iar in prezent detin peste 20% din totalul pietei locale de obligatiuni", se precizeaza in raport.
In pofida contextului international, in special cel de la granita de est a Romaniei, care nu a fost deloc calm in acest an, statul a beneficiat de o crestere vizibila a pretului activelor, apreciaza analistii Erste.
"Calitatea de membru NATO si UE a contat semnificativ in decizia investitorilor de a investi sau nu in momentul in care acestia paraseau pietele din Est. Tendinta de crestere a preturilor a fost accelerata de decizia agentiei S&P de la jumatatea lunii mai de a imbunatati ratingul Romaniei in categoria recomandata pentru investitii si de anuntul JP Morgan din a doua parte a lunii iulie de include noile obligatiuni romanesti de referinta in indicele pentru pietele emergente recomandate investitorilor", mai spune sursa citata.
Erste estimeaza ca Romania are cel mai mare potential, in Europa Centrala si de Est, pentru imbunatatirea ratingului in urmatorii ani, care depinde de extinderea reformelor structurale si de continuarea majorarii maturitatilor datoriei publice.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 29,677 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade