Necesarul brut de finantare al Romaniei pentru anul 2015 s-a redus la aproximativ 50 miliarde de lei, 22-23% din aceasta suma putand fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna, potrivit unui raport publicat de Erste Group Research si citat de Mediafax. "La sfarsitul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a acoperit necesarul de finantare pentru acest an in proportie de aproximativ 82%, datorita celor trei emisiuni pe pietele externe din lunile ianuarie si aprilie (22% din necesarul de finantare pentru 2014). Aceste emisiuni au ajutat si la mentinerea randamentelor pe piata locala in general pe o tendinta descendenta pana in prezent deoarece Ministerul Finantelor a imprumutat mai putin de pe piata interna (randamentul mediu pe piata primara a scazut in primele opt luni din 2014 la 3,7%, de la 4,7% in 2013)", se arata in raport.

Consecvent propriei strategii, Ministerul Finantelor a reusit sa extinda maturitatile, determinand reducerea necesarului brut de finantare pentru anul 2015 la aproximativ 50 miliarde de lei; aproximativ 22-23% din aceasta suma poate fi asigurata de pe pietele internationale, iar restul de pe piata interna, mai noteaza autorii documentului.

Analistii Erste apreciaza ca bancile locale, fondurile de investitii si de pensii vor fi principalii cumparatori ai titlurilor de stat in 2015, majorandu-si expunerea neta cu aproximativ 6 miliarde lei.

"Cu toate ca este un sector aflat la inceput in Romania, fondurile private de pensii au devenit doar in cativa ani unii dintre principalii investitori in obligatiuni de stat, reprezentand peste 9% din totalul pietei. Desi politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare (QE) din Europa ar putea directiona unele fonduri catre Romania si duce la o usoara crestere a preturilor activelor, consideram ca potentialul de crestere al expunerii investitorilor nerezidenti este destul de limitat in anul 2015 (in special ca urmare a saturarii portofoliilor de investitii cu venituri fixe in anul 2013 si, intr-o mai mica masura, in 2014). Investitorii nerezidenti au inceput in prima parte a anului 2013 sa-si construiasca portofolii solide, iar in prezent detin peste 20% din totalul pietei locale de obligatiuni", se precizeaza in raport.

In pofida contextului international, in special cel de la granita de est a Romaniei, care nu a fost deloc calm in acest an, statul a beneficiat de o crestere vizibila a pretului activelor, apreciaza analistii Erste.

"Calitatea de membru NATO si UE a contat semnificativ in decizia investitorilor de a investi sau nu in momentul in care acestia paraseau pietele din Est. Tendinta de crestere a preturilor a fost accelerata de decizia agentiei S&P de la jumatatea lunii mai de a imbunatati ratingul Romaniei in categoria recomandata pentru investitii si de anuntul JP Morgan din a doua parte a lunii iulie de include noile obligatiuni romanesti de referinta in indicele pentru pietele emergente recomandate investitorilor", mai spune sursa citata.

Erste estimeaza ca Romania are cel mai mare potential, in Europa Centrala si de Est, pentru imbunatatirea ratingului in urmatorii ani, care depinde de extinderea reformelor structurale si de continuarea majorarii maturitatilor datoriei publice.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 29,677 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.