Comenzile noi din industrie au inregistrat in primele opt luni un avans de 6,1%, stimulat in special de cresterile din industria bunurilor de folosinta indelungata si a bunurilor intermediare, iar cifra de afaceri a urcat cu 8,9%, ajutata de industria prelucratoare si cea extractiva, scrie Mediafax. Astfel, industria bunurilor de folosinta indelungata a avut cu 29,4% mai multe comenzi, industria bunurilor intermediare cu 8,1%, cea a bunurilor de uz curent cu 7,6%, iar industria bunurilor de capital cu 3,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Afacerile din industria prelucratoare au avansat cu 9%, iar in industria extractiva cu 8,1%.

"Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+24,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,7%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de capital (+8,3%) si industria bunurilor de uz curent (+4,3%)", se arata in comunicatul INS.

In august, comenzile noi din industrie atat pe piata interna, cat si pe cea externa, au scazut cu 13,1% fata de iulie, pe fondul reducerilor din industria bunurilor de uz curent (-15,6%), a bunurilor intermediare (-13,8%) si a bunurilor de capital (-12,8%). Pe de alta parte, s-au consemnat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,1%).

Cifra de afaceri din industrie a scazut pe total cu 12,3%, ca urmare a reducerilor din industria prelucratoare cu 12,7% si din industria extractive cu 2,4%.

Au fost consemnate scaderi in industria bunurilor de capital (-26,6%), a bunurilor intermediare (-8,7%), a bunurilor de uz curent (-7,7%) si cea a bunurilor de folosinta indelungata (-6,1%). Singura care a avut rezultate in crestere a fost industria energetica, cu 3,8%.

Comparativ cu august 2013, au fost cu 2,2% mai putine comenzi noi pe ansamblul industriei, fiind afectate de scaderile inregistrate in industria bunurilor de capital (-8,9%). In schimb, industriile care au performat mai bine au fost cea a bunurilor de folosinta indelungata a (+50%), a bunurilor de uz curent (+3,6%) si a bunurilor intermediare (+3,3%).

Afacerile au crescut fata de august anul trecut cu 2,3%, ajutate de industria prelucratoare (+2,3%) si din industria extractiva (+2,2%).

Industria energetica a avut afaceri cu 12,7% mai mari, a bunurilor de folosinta indelungata cu 8,7%, a bunurilor intermediare cu 3,7% si cea a bunurilor de capital cu 1,5%. Industria bunurilor de uz curent a scazut in schimb cu 3,8%.