BCR a devenit prima banca ce pune in vanzare direct la ghisee ducati de aur dar si celebrele monede Krukerrand (puritate de 916,67%) , dupa ce la inceputul anului Romania a fost vizitata de sud-africanii de la Rand Refinery, cea mai mare companie integrată de rafinare a aurului la nivel internaţional. Istoria Krugerrandului este foarte interesanta. Ministerul Minelor din Africa de Sud a avut ideea de a ajuta piata de aur a tarii prin introducerea unei monede de aur care sa contina exact 1 uncie de aur pur. Deoarece nu era o moneda care urma sa fie folosita ca mijloc de plata, era considerata strict un vehicul de a investi in aur. Krugerrand a fost prima moneda de aur de investitii cu circulatie mondiala. Are statut de “legal tender” in Africa de Sud, adica sunt mijloc legal de plata (chiar daca nu au valoare nominala). In 1984 Congresul SUA a interzis importul monedelor Kruger pe teritoriul american ca urmare a sanctiunilor economice impuse Africii de Sud. Aceasta masura a facut ca marja dealerilor sa ajunga si la 1%. In 1979 moneda a pierdut suprematia de cea mai vanduta moneda de aur, fiind depasita de moneda emisa de Monetaria Canadei, Maple Leaf.

krugerrandFoto: Hotnews

Reprezentantii Rand Refinery au discutat la inceputul anului cu reprezentantii mai multor banci comerciale, intalnindu-se inclusiv cu conducerea Bancii Nationale. Deocamdata alte institutii bancare nu au facut anunturi similare privind vanzarile de Krugerranzui, exceptie facand BCR.

Initial, doar o singura marime a fost emisa, ce continea o uncie troy ( oz ) de aur pur, adica 31,1034 grame. Greutatea efectiva a monedei este de 33,9305 grame, din cauza ca aliajul contine si cupru (1/12), rezultand un aliaj de aur 22 karate. (0,9167 parti aur la 1000 parti aliaj ).

Din 1980 au fost intoduse si alte greutati ale monedei si anume: jumatate de uncie(1/2), un sfert de uncie(1/4), o zecime uncie (1/10). Din aceasta cauza, moneda originala de o uncie se mai numeste si “intreaga” (full). Deasemenea, in vocabularul dealerilor de metale pretioase termenul “un Kruger” sau “un Krugerrand” desemneaza versiunea “intreaga”, cu continut de 1 uncie.

Noile monede din aur se vor vinde cu precomanda la toate sucursalele BCR. Sucursalele unde pot fi gasite monede Krugerrand direct la ghisee sunt: Universitate, Sector 1, Sector 4 si Cluj, iar cele unde se vor gasi Ducati sunt: Universitate, Sector 5, Arad, Dolj si Constanta. In functie de solicitari, banca poate introduce noile monede la vanzare in toate cele 15 sucursale prin care BCR vinde aur direct catre populatie, anunta banca. "Clientii cumpara monedele mai ales pentru cadouri la diferite evenimente (botezuri, nunti, aniversari). Dintre lingouri, cele mai solicitate sunt cele "KINEGRAM" cu element de siguranta gravat (disponibile in greutati de 5 si 10 grame) si care are ca design faimosul lipitan al scolii spaniole de calarie din Viena (pozitia calaretului si a calului se schimba in functie de unghiul din care este privit lingoul). Acest lingou special este cumparat pentru a fi daruit la ocazii speciale si poate fi transformat in bijuterie", conform unui studiu al bancii.