Exista serioase riscuri de recesiune economica in Zona Euro - Christine Lagarde Exista "riscuri serioase" legate de o noua recesiune in zona euro daca nimic nu este facut pentru sustine cresterea din regiune, a avertizat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, citata de AFP.

"Nu sugeram ca zona euro se indreapta spre o recesiune dar spunem ca exista riscuri serioase ca aceasta sa apara daca nimic nu este facut", a declarat aceasta, intr-o conferinta de presa, in marja adunarii generale a Fondului, la Washington. Potrivit acesteia, probabilitatea unei noi contractari a activitatii economice in zona euro este evaluata de FMI intre "35 si 40%".

"Dar daca sunt adoptate masuri potrivite, daca tarile cu deficit si cele cu surplus fac ceea ce trebuie sa faca, este evitabila", a continuat Lagarde.

Marti, FMI a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru zona euro in raport cu iulie, la 0,8% in acest an si 1,3% in 2015, si lansand totodata un semnal de alarma legat de stagnarea activitatii economie si de inflatia foarte redusa.

Potrivit lui Lagarde, o "foarte modesta parte" din aceasta reducere este legate de efectele crizei ucrainene si de sanctiunile impuse Moscovei. Economistul sef al FMI Olivier Blanchard declarase marti ca zona euro ar putea deveni "problema principala" pentru economia mondiala daca riscurile de deflatie devin realitate in regiune.