Indicele preturilor de consum (IPC) in luna septembrie 2014 fata de august 2014 este 100,12%, iar fata de septembrie 2013 este 101,54%, a transmis vineri Statistica. Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) in luna septembrie 2014 fata de luna corespunzatoare din anul precedent este 101,85%. In luna septembrie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,2%, iar preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,1% fiecare. IAPC masoara preturile care fac obiectul comertului cu amanuntul pe teritoriul Romaniei, bazandu-se pe principiul "intern" al conceptului de consum. IPC utilizeaza principiul "national" al consumului, adica urmareste cheltuielile de consum ale rezidentilor indiferent daca sunt efectuate in interiorul sau in afara granitelor tarii.

O alta diferenta intre metodologia IAPC si definitia nationala consta in utilizarea de catre IAPC a conceptului de "cheltuieli nete de rambursari" in cazul medicamentelor (se deduc sumele compensate) si al primelor de asigurare (se deduc despagubirile).

BNR a redus inca o data, in luna august, prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.