Scandalurile politice prin care trecem nu pare sa aiba vreo influenta pe cursul de schimb al monedei nationale. Cu toate scandalurile Microsoft sau cel legat de pretinsa apartenenta a premierului la un serviciu de informatii, leul se tranzactioneaza intr-un interval ingust in fata monedei europene. ¬"Leul a avut o evolutie statica pe parcursul orelor de tranzactionare locale, situandu-se la finalul acestora la 4,4120/EUR, insa dupa acestea moneda nationala a inceput sa piarda teren, in linie cu evolutiile pietelor globale. Tranzactionarea in orele respective ce sunt caracterizate de o lichiditate mult mai scazuta a trimis leul aproape de 4,4320/EUR insa acesta a revenit acum la 4,42/EUR. Cresterile inregistrate de indicii futures ai burselor europene par favorabile leului asa ca preferam sa credem ca acesta se va apropia incet de pragul 4,41/EUR", scriu joi economistii ING intr-o nota destinata investitorilor.

Reamintim ca in timpul Referendumului privind demiterealui Traian Basescu din 2012, leul s-a depreciat puternic, provocand o iesire neobisnuita a Guvernatorului BNR. "Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: "Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?" (...) Nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante pentru a plati salarii, pensii. Depindem de pietele internationale si ele te penalizeaza dramatic. Deocamdata se vede pe curs. Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil. Si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a spus atunci guvernatorul BNR.

"In linie cu asteptarile noastre, ratele de dobanda pe termen foarte scurt au continuat sa scada, pierzand ieri 40pb intr-o miscare catre 2,40%. Inca o data aceasta scadere a pus presiune pe ratele de dobanda ale segmentului 1M- 3M ce au pierdut 20-30pb intr-o repozitionare catre 1,95-2,00%. Randamentul implicit al swap-urilor valutare 1Y a scazut aproape 10pb, evoluand catre 2,10%, nivel ce nu mai fusese atins de peste o luna. Piata de titluri de stat a avut o dinamica si mai spectaculoasa, titlul 9Y reusind sa stabileasca un nou record, coborand foarte aproape de pragul 3,85% (intr-o scadere de aproximativ 5pb). Segmentul 3Y-5Y a pierdut aproximativ 5pb, coborand catre 2,75-3,09%. Credem ca aceasta tendinta va continua in urmatoarele sedinta insa faptul ca randamentele titlurilor de stat emise de tari din sudul Europei au inregistrat cresteri in sedinta de ieri ne face sa credem ca aceasta continuare nu va fi una de durata. Ne asteptam la un randament maxim usor sub 3,69% (nivelul bid de la finalul sedintei de ieri) in cadrul licitatiei de titluri de astazi de stat 7Y in valoare de 0,3 miliarde lei, considerand ca participantii la piata vor adopta o atitudine rezervata in urma evolutiilor din sedinta precedente", se mai arata in Raportul de joi al ING.

La ora 12,20, leul se tranzactiona la 4,43 lei/euro.