Romania a emis obligatiuni cu maturitatea de 10 ani in valoare de 1,5 miliarde euro, nivelul randamentului obtinut fiind cu 0,72% sub nivelul de 3,701% p.a. obtinut la ultima emisiune similara in euro, de 10 ani lansata in luna aprilie a acestui an, informeaza Guvernul. A fost subscris de 2,5 ori a volumul emis, ceea ce s-a reflectat in obtinerea unor conditii financiare atractive, fara a plati prima de emisiune, la un nivel al randamentului de 2.973% p.a

Guvernul sustine ca prin aceasta tranzactie, Romania prefinanteaza partial necesitatile de finantare externe aferente anului 2015, consolidand nivelul rezervei financiare in valuta.

Nivelul scazut al costului mediu si participarea diversificata din partea investitorilor reflecta credibilitatea de care se bucura pe plan extern Romania, urmare a politicilor economice si aprecierii privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale adoptate de actuala guvernare in ultimii doi ani.

Emisiunea a fost administrata de catre HSBC, Raiffeisen Bank International, Societe Generale si Unicredit Bank.

In ceea ce priveste alocarea obligatiunilor, acestea au mers catre investitori diferiti din Germania /Austria (23%), UK (18%), Europa Centrala si de Est (12%), Italia (10%), Romania (10%), SUA nerezidenti (9%), restul Europei (9%), Benelux (5%) si Asia si Orientul Mijlociu (4%).

Referitor la distributia obligatiunilor pe categorii de investitori, administratorii de fonduri au adjudecat 62%, restul alocarii mergand catre fonduri de asigurari/pensii (21%), banci (13%) si Banci centrale si alte tipuri de investitori (4%).