Cine a cazut la testul de stres al BCE: 13 repetenti si 12 corigenti, peste 100 de banci rasufla usurate
"Majoritatea bancilor pot face fata unui astfel de soc", a declarat Constâncio, referitor la pericolul unui crash bancar de proportii, cum a fost, de exemplu, cel din 2008. Michael Kemmer, sef al Federatiei Bancare, este de parere ca „sistemul financiar european este evident mai stabil“, fapt demonstrat si de rezultatele testului initiat de banca de devize a Europei.
Desi BCE a supus testului si banci non-europene, examenul a acoperit cca 85% din sectorul bancar european. Intre cele 130 de banci examinate, 25 au fost din Germania. Doar una dintre ele a cazut, in final, la test. Este vorba de Münchener Hypothekenbank, care n-a intrunit baremul, pe baza cifrelor de bilant din 2013. Cu toate acestea, banca declara ca, in anul curent, si-ar fi majorat capitalul propriu in asa fel, incat "gaurile" ar fi fost acoperite.
Cei mai multi "corigenti" i-a avut Italia, in numar de noua, dupa cum evidentiaza Welt.de: Banco Popolare , Banca Popolare Dell'Emilia Romagna , Banca Popolare Di Milano, Banca Popolare di Sondrio , Banca Popolare di Vicenza , Banca Carige , Banca Piccolo Credito Valtellinese, , Banca Monte dei Paschi di Siena, Veneto Banca S.C.P.A.
E urmata de Cipru (Hellenic Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public, Cooperative Central Bank), Slovenia (Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Bank Maribor), Belgia (Dexia, Axa), Austria (Österreichischer Volksbanken-Verbund), Spania (Liberbank), Franta (C.R.H.), Irlanda (Permanent TSB) si Portugalia (Banco Comercial Português). Practic, cu unica sa „oaie neagra”, Germania a iesit basma curata din test.
Saptamana trecuta, inaintea publicarii rezultatelor, cinci banci germane au tremurat de emotii: Commerzbank, pe sfert etatizata si a doua ca marime in Germania, HSH Nordbank , banca regionala a landurilor Hamburg si Schleswig-Holstein, IKB, banca de creditare pentru IMM-uri, din Düsseldorf, Münchener Hypothekenbank dar si gigantul bancar Deutsche Bank, implicat in procese si daune extrem de costisitoare, inca din 2008.
Sase mii de controlori ai BCE si alti experti in finante au verificat contabilitatea bancilor. Au fost verificate 45 de milioane de date si luate sub lupa 120.000 de credite bancare, cu un volum de 1,6 mii de miliarde euro. Scopul testului a fost de a se vedea daca bancile dispun de capital suficient, pentru a acoperi riscurile creditarii, dar si de a li se evalua capacitatea de a rezista la o prabusire conjuncturala si un crash bancar, cum a fost cel din 2008.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
uite aici lista: https://www.eba.europa.eu/risk-analysis-and-data/eu-wide-stress-testing/2014/results
Chiar ma intrebam cum n-a picat niciuna ... ar fi trebuit sa ma gandesc ca asa ceva nu se poate :)
Poate CEC Bank, dar este aproape insignifiantă la nivel european,
Aceste teste de stress au fost facute de BCE in cadrul mecanismului unic de supraveghere, care a intrat in paine din luna oct. 2014.
Bancile cu capital romanesc sunt prea mici ca sa le mai ia in considerare BCE, cu sau fara ele tot acelasi lucru este.
Se fac teste de stres si la Banca Nationala, acelea sunt relevante pt noi.
Acestea nu au intrat in aria de verificare a BCE/EBA, din cauza volumului mic al activelor si al neapartenentei la zona EURO (fiind verificarte pe aceleasi criterii de catre BNR)
Acordul va fi introdus pina in 2015.
Poate ar trebui ca cineva care are pricepere minima in asa ceva sa explice in ce constau testele astea, de fapt.
Banuiesc( fara sa ma pricep) ca de fapt se verifica :
-structura capitalului
-rata de indatorare
-lichiditatile
Inteleg ca este o conformare voluntara si testele s-au facut pe 70% din banci, insa cine crede ca poate zburda in voie este naiv ( adica sa creada ca daca nu se conformeaza va avea viata lunga si tihnita).