Fondul Monetar International a salutat duminica succesul testelor de stres derulate de Banca Central Europeana asupra bancilor din zona euro, aratand ca astfel de verificari trebuie reluate anual, transmite AFP.

"FMI saluta succesul derularii testelor de stres asupra bancilor din zona euro. Exercitiul a utilizat un cadru comun pentru a estima nevoia de capital a bancilor si demonstreaza progrese semnificative facute in directia unei uniuni bancare", a subliniat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, intr-un comunicat de presa.

"Nivelul ridicat de transparenta si caracterul comparabil al rezultatelor va permite actorilor de pe piata sa isi faca propria lor evaluare cu privire la starea de sanatate a bancilor, ceea ce va contribui la cresterea increderii", a adaugat reprezentantul FMI.

"Suntem de acord cu BCE ca acesta este un prim pas important si sustinem hotararea sa de a repeta anual exercitiul si de a imbunatati constant procesul", a subliniat purtatorul de cuvant al institutiei financiare.

Amintim ca duminica a fost ziua atestatelor de la Banca Centrala Europeana. La pranz, BCE a facut publice bancile care au trecut testul de stres care le masura capitalul propriu si rezistenta la socuri financiare sau un potential crash bancar. Din cca 130 de banci relevante luate sub lupa, 13 au cazut la examen.

Initial, 25 de banci nu indeplineau criteriile de trecere a examenului, insa intre timp, 12 dintre acestea si-ar fi majorat capitalul propriu la nivelul cerut de BCE. Nu stie nimeni daca este vorba de un artificiu conjunctural. Vicepresedintele BCE, Vítor Constâncio, a declarat ca testul a fost foarte sever si ca rezultatele acestuia pot fi considerate credibile.