Romania ocupa, in 2014, locul 48 din 189 de tari in clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondiala, cu un punctaj total de 70,22 puncte, noteaza Agerpres. Raportul institutiei financiare internationale analizeaza 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere. Raportul nu acopera insa domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomica sau coruptia. Banca Mondiala precizeaza ca raportul din acest an utilizeaza noi date si metodologii in trei domenii: solutionarea insolventei, protectia actionarilor minoritari si obtinerea de credit.Vezi aici Raportul integral

Anul trecut, Romania ocupa locul 73 in acest clasament, cu 65,11 puncte, insa Banca Mondiala a modificat metodologia de elaborare a raportului, astfel incat, potrivit reprezentantilor institutiei, o comparatie intre actualul document si cel din anul anterior nu poate fi realizata.

'Vrem ca oamenii sa fie constienti ca aceasta este un raport diferit si ca masuram noi domenii pe care nu le-am masurat inainte. Doing Business se refera, in mare parte, la eficienta reglementarilor, cat de rapid, ieftin si simplu este sa finalizezi o tranzactie. Insa acum incepem sa masuram si calitatea reglementarilor. Din acest motiv, raportul din acest an nu poate fi comparat in mod direct cu cel de anul trecut', a declarat Rita Ramalho responsabila pentru proiectul Doing Business.

Potrivit celei de-a 12-a editii a raportului 'Doing Business 2015', elaborat de Banca Mondiala (BM) si lansat la Washington, Romania a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire a facilitatilor pentru plata taxelor, in anii 2013/2014.

Guvernul a dezvoltat un sistem electronic pentru depunerea si plata taxelor, conform indicatorilor din raportul 'Doing Business'. Sistemul a fost lansat in 2010 dar in ultimii doi ani plata online a taxelor si a contributiilor a devenit posibila prin utilizarea cardurilor bancare si a fost gradual adoptata de comunitatea de afaceri. Pana in ianuarie 2013, majoritatea firmelor isi plateau taxele online.

In ceea ce priveste demararea unei afaceri, Romania se afla pe locul 38 din 189 de tari, cu 22 de locuri mai sus decat in 2013. Conform indicatorilor din raportul 'Doing Business', in Romania este nevoie de 8 zile si de indeplinirea a cinci proceduri pentru deschiderea unei afaceri.

Raportul citat arata ca in 2013/2014 la nivel mondial au fost adoptate 31 de reforme prin care plata taxelor de catre firme devine mai usoara sau mai putin costisitoare. Cel mai mare numar ¬ noua reforme ¬ se inregistreaza in Europa si Asia Centrala, iar cea mai semnificativa reforma o reprezinta introducerea sau imbunatatirea sistemelor electronice pentru depunerea si plata taxelor. 13 state au implementat astfel de schimbari, inclusiv Romania, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Mongolia, Tadjikistan si Ucraina, se arata in documentul elaborat de Banca Mondiala.

Din cele 189 de tari analizate de Banca Mondiala, Singapore ocupa prima pozitie in ierarhia statelor unde este cel mai usor sa faci afaceri, urmat de Noua Zeelanda si Hong Kong. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (4), Norvegia (6), Marea Britanie (8), Finlanda (9), Suedia (11), Islanda (12), Irlanda (13) si Germania (14). Pe ultimele locuri ale clasamentului se afla trei tari africane (Eritreea, Libia, Republica Centrafricana).

In ultimul an, guvernele din intreaga lume au continuat sa implementeze reforme ample, menite sa imbunatateasca reglementarile pentru antreprenorii locali. Economiile care si-au imbunatatit eficienta procedurilor de reglementare si si-au intarit institutiile legale care sprijina intreprinderile si comertul sunt mai bine pregatite pentru a stimula cresterea economica si dezvoltarea, se arata in raportul Bancii Mondiale.