Ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, a reluat informatia falsa lansata de premierul Victor Ponta potrivit careia Romania a urcat 25 de pozitii in clasamentul "Doing Business" elaborat de Banca Mondiala. "O sa reiau si eu anuntul conform careia Romania a facut un salt imens in Raportul Bancii Mondiale. A urcat de pe locul 73 pe 48", a declarat Jianu la sfarsitul sedintei de Guvern. Jurnalistii i-au atras atentia ca reprezentantii Bancii Mondiale au precizat clar ca Romania a urcat doar doua pozitii conform unei noi metodologii de calcul. In ciuda acestor precizari, Jianu a insistat sa spuna ca Romania a urcat 25 de pozitii. Jurnalistii i-au citat din declaratiile reprezentantilor Bancii Mondiale, moment in care Jianu a spus: Nu comentez!

Reamintim ca premierul Victor Ponta s-a laudat in sedinta de Guvern de miercuri ca Romania a urcat in 2014, in clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondiala, pe locul 48 din 189 de tari de pe pozitia 73 pe care o ocupa in 2013.Insa, Ponta face o comparatie intre doua rapoarte care nu au legatura intre ele, lucru precizat chiar de reprezentantii Bancii Mondiale. Acestia au spus clar ca a fost modificata metodologia de elaborare a raportului, astfel incat o comparatie intre actualul document si cel din anul anterior nu poate fi realizata. In realitate, Romania a urcat doar doua pozitii fata de locul 50 de anul trecut, conform unui calcul in functie de schimbarile de metodologie.

Dupa schimbarea metodologiei, mai multe state din Europa au trecut de pe pozitiile 60-80 in zona 40-60. Astfel, conform noii metodologii, Romania a urcat doar doua pozitii.

Romania a inregistrat o crestere de 25 de locuri, sustine, in schimb, Ponta.

"Vrem ca oamenii sa fie constienti ca aceasta este un raport diferit si ca masuram noi domenii pe care nu le-am masurat inainte", au spus reprezentantii Bancii Mondiale.

Romania ocupa, in 2014, locul 48 din 189 de tari in clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondiala, cu un punctaj total de 70,22 puncte, noteaza Agerpres. Raportul institutiei financiare internationale analizeaza 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obtinerea unui credit, accesul la reteaua de electricitate si tranzactiile transfrontaliere. Raportul nu acopera insa domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomica sau coruptia. Banca Mondiala precizeaza ca raportul din acest an utilizeaza noi date si metodologii in trei domenii: solutionarea insolventei, protectia actionarilor minoritari si obtinerea de credit.Vezi aici Raportul integral

Anul trecut, Romania ocupa locul 73 in acest clasament, cu 65,11 puncte, insa Banca Mondiala a modificat metodologia de elaborare a raportului, astfel incat, potrivit reprezentantilor institutiei, o comparatie intre actualul document si cel din anul anterior nu poate fi realizata.

'Vrem ca oamenii sa fie constienti ca aceasta este un raport diferit si ca masuram noi domenii pe care nu le-am masurat inainte. Doing Business se refera, in mare parte, la eficienta reglementarilor, cat de rapid, ieftin si simplu este sa finalizezi o tranzactie. Insa acum incepem sa masuram si calitatea reglementarilor. Din acest motiv, raportul din acest an nu poate fi comparat in mod direct cu cel de anul trecut', a declarat Rita Ramalho responsabila pentru proiectul Doing Business.