Sistemul bancar din Romania va incheia anul 2014 cu o pierdere majora, avand in vedere procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit sa se incheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat inca, a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, citat de Agerpres."In opinia mea 2014 va fi un an cu o pierdere majora. In 2013 sistemul bancar a fost pe usoara crestere, dar in cei trei ani anteriori a inregistrat pierderi. Deja, la opt luni, a fost anuntata de catre Banca Nationala a Romaniei o pierdere la nivelul sistemului, si nici macar nu incepuse foarte bine procesul de curatire a bilanturilor. Eu am mai spus si repet: Factura crizei o plateste sistemul bancar in mare parte, pentru ca toate aceste provizioane pe care trebuie sa le facem pentru creditele neperformante inseamna tot atatia bani pe care nu i-am recuperat de la clientii care au intrat in faliment, pe care probabil nu o sa ii recuperam niciodata la valoare initiala pentru ca intre timp, clientii fie nu o sa mai poata misca deloc, fie garantiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o", a explicat Ghetea.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Cu privire la procesul de externalizare a creditelor neperformante, presedintele ARB sustine ca este in plina desfasurare, dar, avand in vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp.

"Au fost facute actiuni de curatire a bilanturilor, care s-au dorit a fi finalizate undeva in septembrie, cel putin aceasta a fost solicitarea din partea Bancii Nationale. In opinia mea nu s-au finalizat. Noi am spus ca lucrurile nu sunt chiar foarte simple, BNR a inteles si a zis ca cine nu reuseste pana la 30 septembrie vine si justifica de ce", a explicat Radu Ghetea.

Referitor la evolutia creditelor neperformante pana la finalul acestui an, presedintele ARB a declarat ca BNR si intregul sistem isi doresc sa se ajunga la un procent de credite neperformante comparabil cu cel mediu din Uniunea Europeana. "Asta inseamna sa scadem mult sub ceea ce avem acum. S-au facut curatiri de bilanturi, dar nu in totalitate. Actiunea nu este una simpla. Sunt activitati minutioase, de luare la mana, practic, a tuturor creditelor, a tuturor situatiilor juridice ale clientilor care sunt in diverse faze ale insolventei", a mai spus Ghetea.