"Chiar daca nu stiu de pe acum care vor fi datele ce urmeaza sa fie anuntate in 14 noiembrie (data la care Institutul National de Statistica va comunica evolutia PIB pe trimestrul al treilea- n.red.), acestea vor fi facute publice confirm calendarului. Am expune in mod inutil si neplacut institutia noastra daca NU am proceda astfel, intrucat daca pe T3 vom inregistra crestere economica fata de T2, unii ne-ar acuza ca am vrut sa ascundem acest lucru din ratiuni electorale, iar daca ar fi scadere am fi acuzati de cealalta parte a spectrului politic. Ori, noi aici nu facem politica", a declarat vineri pentru HotNews.ro seful Statisticii, Tudorel Andrei. In ultimele saptamani au circulat zvonuri potrivit carora INS ar putea "decala" data privind anuntul evolutiei PIB, aceasta fiind fixata intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor.

Tudorel Andrei, presedintele INSFoto: Hotnews

"Pot sa va spun ca, deocamdata, nu s-a pus problema unei decalari a termenului de diseminare a PIB - date semnal", a confirmat pentru HotNews.ro si Adriana Ciuchea, responsabila pentru calculul PIB din partea Statisticii.

Pana acum, dupa ce a consultat mai multi economisti sefi din banci, estimarile privind evolutia PIB din aceasta toamna par sa indice o scadere fata de trimestrul al doilea, cresterea economica pe primele 9 luni 2014 fata de 2013 coborand la 1.8-2%. E greu de crezut ca-indiferent de valoarea care va fi data publicitatii- nu vor aparea speculatii de campanie electorala care sa favorizeze una sau alta din taberele politice care se vor confrunta in turul al doilea.

Principalele banci au redus estimările privind avansul economic al României, prognozând o creştere de 1,8% în acest an şi 3% anul viitor, pe fondul investiţiilor publice scăzute, dar şi din cauza deteriorării situaţiei economice a principalilor parteneri comerciali,