Statisticile privind populatia sunt esentiale privind calculul multor indicatori relevanti pentru economie. A cunoaste cu exactitate populatia rezidenta sau cea ocupata dintr-o tara inseamna a calcula cu mai mare acuratete indicatori ca rata somajului de pilda. Se stie ca INS trebuie sa transmita catre Eurostat anual informatii referitoare la populatia rezidenta a Romaniei, numarul de emigranti si respectiv cel de imigranti. Populatia rezidenta la 1 ianuarie al fiecarui an este cifra luata in considerare pentru determinarea majoritatii calificate de vot in Consiliul European. De asemenea, noua Lege ar putea "corecta" cativa indicatori locali precum rata somajului, populatia ocupata si cea rezidenta. Pentru cunoscatori, Legea ar putea aduce o mica revolutie in privinta cifrelor reale care tin de statistica populatiei. HotNews a obtinut proiectul acestei Legi si expunerea de motive, pe care le puteti consulta in atasament.

"In prezent, in Romania, nu exista surse de date administrative sau statistice care sa permita producerea acestor indicatori", se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul.

Va fi constituita o baza de date - StatPop- administrata de catre Institutul National de Statistica, care va cuprinde date cu caracter personal, inclusiv prelucrarea CNP-lui, privind populatia dupa domiciliu, rezidenta si migratia internationala, colectate din surse administrative si surse statistice. "Utilizarea surselor administrative se realizeaza in vederea reducerii gradului de solicitare a furnizorilor de date si a costurilor cercetarilor statistice, in masura in care aceste date sunt necesare pentru elaborarea, dezvoltarea si difuzarea de statistici comunitare. Este necesara construirea unei astfel de surse de date, prin reunirea informatiilor administrative disponibile in diferite registre si baze de date gestionate de diverse autoritati si institutii publice (inclusiv structurile aflate in subordinea acestora), precum si de alti furnizori de date care colecteaza sau administreaza date in domeniul demografiei si mobilitatii sociale a populatiei, in baza unor conventii de colaborare", se mai arata in nota de fundamentare.

Precizam ca, in prezentul proiect de act normativ se prevede respectarea prevederilor cap. X - Confidentialitatea si protectia datelor statistice din Legea organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania, nr. 226/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.