Romania a cunoscut episoade de bunastare mai dese atunci cand la guvernare s-au aflat parrtide de dreapta, reiese dintr-o harta "termica" a afacerilor, publicata luni dupa-amiaza de Banca Nationala. Punctele rosii de pe harta- indicand perioade de contractie ale diferitilor indicatori- sunt mult mai numeroase in timpul guvernelor de stanga, chiar daca trebuie luat in calcul si efectele socurilor externe (criza financiara din 2008 si cea economica ulterioara). Pe harta se poate observa si efectul de "calmare" indus de renuntarea la impozitul progresiv si trecerea la cota unica din ianuarie 2005.

harta termica bnrFoto: Hotnews

Figura de mai jos reprezinta o harta termica a ciclurilor de afaceri ale unor variabile din economia romaneasca. Pe abscisa sunt prezentate perioadele de timp, iar pe ordonata sunt prezentate seriile de date utilizate. Harta apare intr-un studiu editat de BNR, intitulat "Identificarea ciclurilor de afaceri si proprietătile acestora".

Evolutia seriilor de date este reprezentata cu rosu in perioade de declin si cu albastru in perioade de expansiune. Analiza hartii termice identifica trei perioade potentiale de declin, in care majoritatea seriilor de date au inregistrat o scadere semnificativa. Daca pentru perioada crizei financiare internationale, declinul este generalizat, pentru celelalte doua perioade semnalele date de seriile analizate sunt mixte, afectand doar anumite ramuri ale activitatii economice.

Prima perioada de declin incepe cu trimestrul al doilea al anului 2001, desi pe plan international aceasta a debutat cu cateva trimestre mai devreme prin reducerea pretului petrolului, declinul productiei industriale din zona euro si al importurilor UE, toate acestea avand drept principala cauza criza dot.comsi, ulterior, amplificarea efectelor acesteia de catre atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA. Efecte asupra economiei romanesti: Are avut loc o scadere a importurilor si exporturilor, simultan cu reducerea productiei industriale, mai ales pe segmentul industriei prelucratoare si al productiei industriale de bunuri intermediare, in contextul in care bunurile intermediare au o pondere semnificativa in structura comertului exterior al Romaniei in functie de gradul de prelucrare. Odata cu declinul productiei industriale a avut loc si un declin la nivelul pietei de capital, indicele BET-C inregistrand o reducere in urmatoarele trei trimestre. Cu toate acestea, nu asistam la un declin al produsului intern brut, al consumului sau al investitiilor. Consumul populatiei a fost incurajat de dinamica venitului disponibil al populatiei (evolutia favorabila a castigurilor salariale si cresterea cu aproape 15 la suta a pensiei medii). Autoconsumul a manifestat o tendinta accentuata de crestere in conditiile unui an agricol normal. Investitiile au fost realizate preponderent in agricultura, industrie si constructii. De asemenea, sectorul de stat a inregistrat o crestere a investitiilor ca urmare a finalizarii celui de-al doilea reactor al Centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda si a reabilitarii unor tronsoane de cale ferata sau a unor sisteme de irigatie.

Analiza hartii termice arata ca anul 2002 a marcat inceputul unei lungi perioade de crestere economica, ce a luat sfarsit odata cu debutul crizei financiare internationale. Primele semnale ale crizei pe plan extern au aparut la mijlocul anului 2007, cand a avut loc un declin al indicatorului de incredere (ESI), atat pentru UE, cat si pentru economia romaneasca, urmat de cresterea usoara a primei OAS si reducerea indicatorului BET-C la sfarsitul acestui an.

Pe parcursul trimestrului II al anului 2008 a avut loc o inrautatire a mediului extern, care s-a materializat in declinul productiei industriale din zona euro, reducerea importurilor UE si o scadere a PIB UE efectiv. Evolutiile din sectorul extern au fost resimtite si la nivelul Romaniei, desi oficialii romani dadeau toate asigurarile ca Romania va fi ferita de criza. Efecte asupra economiei romanesti: apar contractii ale productiei in industria prelucratoare si al volumului cifrei de afaceri pentru serviciile prestate populatiei. Numarul de angajati din economie s-a redus, in timp ce somajul inregistrat a crescut. Semestrul al doilea al anului 2008 a fost marcat de contractii generalizate ale PIB si ale componentelor acestuia (exceptie au facut importurile care si-au inceput declinul la inceputul anului), concomitent cu reducerea cifrelor de afaceri si scaderea pretului petrolului Brent, urmat, incepand cu anul 2009, de un declin al investitiilor straine directe ale nerezidentilor in Romania.

Semnale de revenire au aparut in mediul extern la mijlocul anului 2009, materializandu-se intr-o crestere a indicatorului de incredere din Uniunea Europeana, urmata de avantul productiei industriale din zona euro si al importurilor Uniunii Europene. Aceste evolutii au avut efecte favorabile asupra productiei industriale, a importurilor si exporturilor si a BET-C, urmate de o revigorare a consumului si a FBCF incepand cu anul 2010. Totusi, evolutii favorabile ale seriilor de PIB si componentelor sale, cifrelor de afaceri si ale pietei muncii au aparut abia la sfarsitul anului 2010 si inceputul anului 2011.

"Analiza evolutiilor istorice recente releva semnale privind o revenire usoara, marcata inca de elemente de fragilitate", se arata in finalul studiului BNR