Finantele vor modifica Legea contabilitatii de anul viitor, largind sfera microintreprinderilor care pot aplica sistemul simplificat de contabilitate

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 5 noiembrie 2014, 10:27 Economie | Finanţe & Bănci


Incepand de la 1 ianuarie 2015, va intra in vigoare o Ordonanta de Urgenta potrivit careia microintreprinderile vor beneficia de o serie de scutiri in privinta raportarii financiare, spotrivit Proiectului publicat de Finante.Documentul ar putea fi aprobat in urmatoarea sedinta de Guvern, spun surse din cadrul initiatorilor (vezi aici Proiectul). Documentul prevede abrogarea dispozitiilor potrivit carora, firmele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate. Vezi in text cine se incadreaza in noua lege.


Proiectul de act normativ stabileste ca microintreprinderile sunt entitatile care, la data bilantului, NU depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

 • totalul activelor: 350.000 euro;
 • cifra de afaceri neta: 700.000 euro;
 • numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.

Noul sistem pe care l-ar putea aplica microintreprinderile cuprinde un numar redus de informatii ce trebuie prezentate obligatoriu in notele explicative:

 • valoarea totala a oricaror angajamente financiare, garantii sau active si datorii contingente neincluse in bilant, indicand natura si forma oricarei garantii reale care a fost acordata; orice angajamente privind pensiile si entitatile afiliate sau asociate;
 •  suma avansurilor si creditelor acordate membrilor organelor de administratie, de conducere si de supraveghere, cu indicarea ratelor dobanzii, a principalelor conditii si a oricaror sume restituite, amortizate sau la care s-a renuntat, precum si a angajamentelor asumate in numele acestora sub forma garantiilor de orice fel, cu indicarea totalului pe fiecare categorie;
 •  informatii privind achizitiile propriilor actiuni.


" Se apreciaza ca, spre deosebire de numarul redus de operatori economici care au ales sa faca uz de sistemul simplificat de contabilitate, in baza preluarii microregimului prevazut de Directiva pentru aceasta categorie de entitati, acestea vor beneficia in numar mult mai mare de avantajele scutirilor si simplificarilor introduse la nivel comunitar. Astfel, ca rezultat al transpunerii viitoare a Directivei, sfera entitatilor care vor intocmi situatii financiare anuale in sistem simplificat se va extinde. Fata de cerintele actuale in functie de care se poate aplica sistemul simplificat de contabilitate (acesta aplicandu-se de persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta: sub 35.000 euro si totalul activelor: sub 35.000 euro), criteriile care definesc microintreprinderile sunt mult mai mari. Potrivit estimarilor efectuate pe baza datelor aferente exercitiului financiar al anului 2013 si folosind noile criteii stabilite de Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European si a Consiliului, un numar de 608.300 de entitati se vor incadra in categoria microintreprinderilor", se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul.

Astfel, acestea vor beneficia de avantajele unei raportari financiare simplificate, fata de cele 12.900 de entitati care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate prevazut de actuala legislatie nationala. Raportarea financiara specifica microintreprinderilor, prevazuta de Directiva, este asemanatoarei cu raportarea financiara in conditiile sistemului simplificat de contabilitate, pentru aplicarea caruia operatorii economici au avut posibilitatea de a opta (componentele situatiilor financiare anuale presupun in ambele cazuri intocmirea unui bilant simplificat/prescurtat si a unui cont simplificat/prescurtat de profit si pierdere, fara obligatia ca acestea sa intocmeasca note explicative). "Ca atare, se impune abrogarea articolelor din actuala lege a contabilitatii, prin care in anul 2011 s-a introdus sistemul simplificat de contabilitate. Se introduce posibilitatea optarii pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si de catre persoanele nou-infiintate, prevazute la art. 27 alin. (3) din lege Conform proiectului de ordin, acest sistem include un bilant prescurtat si un cont prescurtat de profit si pierdere, ambele componente ale situatiilor financiare anuale cuprinzand informatiile minime care trebuie prezentate conform normelor europene", se mai arata in documentul citat..


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7224 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Precizări (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 11:06)

  Razvan S. [utilizator]

  Nu e vorba de un "Proiect de Ordin al Finantelor", ci de un proiect de Ordonanţă de Urgenţă (iniţiat probabil de Ministerul Finanţelor).

  Raportările noi aplicabile microîntreprinderilor nu vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2015, nefiind prevăzute în acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Noile prevederi comunitare (din Directiva 2013/34/UE) vor fi preluate în legislaţia românească printr-o altă reglementare, ulterioară, cel târziu până la 20 iulie 2015.

  Ceea ce se modifică acum este că se abrogă sistemul simplificat aferent firmelor cu cifra de afaceri sub 35.000 euro, care oricum a fost adoptat de puţine firme (fiind opţional).
  • +1 (1 vot)    
   Modificări (Miercuri, 5 noiembrie 2014, 14:37)

   Razvan S. [utilizator] i-a raspuns lui Razvan S.

   Am văzut că a fost modificată puţin ştirea, dar tot mai sunt informaţii incorecte.

   Se menţionează în ştire că "Proiectul de act normativ stabileste ca microintreprinderile sunt entitatile care, la data bilantului, NU depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii: totalul activelor: 350.000 euro; cifra de afaceri neta: 700.000 euro; numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10."

   Din fraza de mai sus, un cititor mai grăbit ar putea crede că se modifică definiţia microîntreprinderii dpdv al Codului Fiscal (care se referă la o cifră de afaceri de 65.000 euro). Asta ar însemna că mai multe firme ar putea aplica impozitul pe microîntreprinderi, dar acest lucru nu este adevărat.

   Nu proiectul de act normativ stabileşte limitele respective, ci doar nota de fundamentare relatează faptul că directiva 2013/34/UE defineşte microîntreprinderile în acest fel. Nici măcar atunci când se va adopta actul normativ care transpune această directivă nu cred că se va modifica definiţia din Codul Fiscal, ci se va defini probabil o altă noţiune numită "microîntreprindere", valabilă doar dpdv al Legii contabilităţii (existând de altfel o altă definiţie a microîntreprinderii în legea 346/2004).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by