In luna septembrie 2014, salariul mediu net a fost de 1698 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 15 lei (0,9%), a transmis joi Statistica. Valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (5776 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (996 lei). Pe judete, castigul salarial mediu lunar net (la nivelul intregului an 2013) s-a situat sub media pe economie in 36 dintre judete. Cel mai scazut nivel, respectiv de 1130 lei s-a inregistrat in judetulHarghita, cu 28,4% mai putin decat media pe economie. La polul opus s-a situat castigul salarial mediu lunar net realizat in Municipiul Bucuresti (2304 lei), cu 45,9% peste media pe economie. In companiile de stat castigurile salariale medii orare brute au depasit media pe economie cu 16,2%, iar cele nete cu 15,1%. In societatile cu capital privat castigurile salariale medii orare brute s-au situat cu circa 6,0% sub media pe economie.

Vezi mai jos topul salariilor (click pe imagine pentru a o mari)

  • Septembrie 2014 comparativ cu Septembrie 2013

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%.

Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 126,7% cu 0,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2014.

  • Septembrie 2014 comparativ cu August 2014

In luna septembrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic1, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, pentru "Ziua petrolistului"), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

-cu 28,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 10,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;

-intre 5,0% si 10,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de posta si de curier, cercetare-dezvoltare;

-intre 2,5% si 4,0% in telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor textile, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de mobila, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

-cu 13,9% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,2% in alte activitati extractive;

-intre 4,0% si 6,0% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa;

-intre 2,0% si 4,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

  • In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (2,2%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,5%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2014, cu 0,4%.

In profil teritorial, pe judete, castigul salarial mediu lunar net in anul 2013 s-a situat sub media pe economie in 36 dintre judete.

Cel mai scazut nivel, respectiv de 1130 lei s-a inregistrat in judetulHarghita, cu 28,4% mai putin decat media pe economie. La polul opus s-a situat castigul salarial mediu lunar net realizat in Municipiul Bucuresti (2304 lei), cu 45,9% peste media pe economie.

In societatile cu capital public (proprietatea integrala de stat, proprietatea majoritara de stat, proprietatea publica de interes national si local) castigurile salariale medii orare brute au depasit media pe economie cu 16,2%, iar cele nete cu 15,1%.

In societatile cu capital privat (proprietatea majoritara privata, proprietatea integral privata, proprietatea cooperatista, proprietatea obsteasca, proprietatea integral straina) castigurile salariale medii orare brute s-au situat cu circa 6,0% sub media pe economie.

Valori semnificativ superioare fata de media pe economie au inregistrat castigurile salariale medii orare brute din societatile cu capital privat ce au desfasurat activitati de intermedieri financiare si asigurari (+131,1%), industrie extractiva (+93,7%), productia si furnizarea de energie electrica si

termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+92,5%), respectiv informatii si comunicatii (+90,5%).

Pe forme juridice, in regiile autonome s-a realizat cel mai mare castig salarial mediu orar, superior mediei pe economie cu 5,98 lei/ora in valoare bruta, respectiv cu 4,28 lei/ora in valoare neta.

Angajatorii din sectorul privat din intreprinderile mari (cu 250 salariati si peste) cheltuie in medie pe un angajat intr-o luna, de 2,2 ori mai mult decat cei din unitatile mici, cu mai putin de 50 de salariati (3690 lei fata de 1655 lei).