Vezi mai jos topul salariilor (click pe imagine pentru a o mari)

- Septembrie 2014 comparativ cu Septembrie 2013
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,8%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 126,7% cu 0,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna august 2014.
- Septembrie 2014 comparativ cu August 2014
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-cu 28,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 10,9% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
-intre 5,0% si 10,0% in activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de posta si de curier, cercetare-dezvoltare;
-intre 2,5% si 4,0% in telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor textile, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de mobila, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-cu 13,9% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 11,2% in alte activitati extractive;
-intre 4,0% si 6,0% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apa;
-intre 2,0% si 4,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
- In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant (2,2%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,5%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a scazut usor in luna septembrie fata de luna august 2014, cu 0,4%.
In profil teritorial, pe judete, castigul salarial mediu lunar net in anul 2013 s-a situat sub media pe economie in 36 dintre judete.

Cel mai scazut nivel, respectiv de 1130 lei s-a inregistrat in judetulHarghita, cu 28,4% mai putin decat media pe economie. La polul opus s-a situat castigul salarial mediu lunar net realizat in Municipiul Bucuresti (2304 lei), cu 45,9% peste media pe economie.
In societatile cu capital public (proprietatea integrala de stat, proprietatea majoritara de stat, proprietatea publica de interes national si local) castigurile salariale medii orare brute au depasit media pe economie cu 16,2%, iar cele nete cu 15,1%.
In societatile cu capital privat (proprietatea majoritara privata, proprietatea integral privata, proprietatea cooperatista, proprietatea obsteasca, proprietatea integral straina) castigurile salariale medii orare brute s-au situat cu circa 6,0% sub media pe economie.
Valori semnificativ superioare fata de media pe economie au inregistrat castigurile salariale medii orare brute din societatile cu capital privat ce au desfasurat activitati de intermedieri financiare si asigurari (+131,1%), industrie extractiva (+93,7%), productia si furnizarea de energie electrica si
termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+92,5%), respectiv informatii si comunicatii (+90,5%).

Pe forme juridice, in regiile autonome s-a realizat cel mai mare castig salarial mediu orar, superior mediei pe economie cu 5,98 lei/ora in valoare bruta, respectiv cu 4,28 lei/ora in valoare neta.
Angajatorii din sectorul privat din intreprinderile mari (cu 250 salariati si peste) cheltuie in medie pe un angajat intr-o luna, de 2,2 ori mai mult decat cei din unitatile mici, cu mai putin de 50 de salariati (3690 lei fata de 1655 lei).
la patron- nu poti avea pretentii.. iti convine bine, nu, altul la rand..
asa am ajuns de lucram pe salarii sub medie, majoritatea romanilor care mai avem un serviciu si pt care ni se spune sa zicem mersi ca avem unde lucra....
de ce nu s-ar impune si la patroni un nivel salarial mediu net?
ca atunci nu ar mai fi nici o firma straina in tara asta, ar fugi toti, si nu asta se doreste..
mai bine sa fie poporul sluga la straini.. ca asa stie Guvernul asta sa apere interesele poporului..
jeguri ordinare!!!!
de n-ar mai avea zile sa guverneze..
Sunt convins ca poti. Valoarea personala razbate din fiecare comentariu.
fiul meu are 25 de ani.. nu i-a placut cartea, asta e..
acum lucreaza la patron.. unul dintre aia care spui tu, ca sunt minunati..si ca asta- mii de patroni..
duce mancarea cu scuterul, nu i s-a asigurat o imbracaminte adecvata pt ceea ce face, mai ales functie de vreme, nu a vazut contract, si ii da 50 de lei pe zi lucrata de la 11-11, bani din care trebuie sa bage si benzina in scuter, ca sa aiba cu ce duce mancarea..
astia sunt patronii care se fac ca platesc angajatii.. stii cum se traduce? evaziune fiscala..
si tine cont de varsta angajatului.. e la inceput de drum.. asta e tara in care traim..
si daca vrei iti mai spun...
si cred ca stii si placa care i se pune: nu iti convine mergi mai departe..
cand sa isi ia copilul asta o casa, si sa poata tine o familie cu banii care ii castiga?
patroni=jeguri de oameni.. poate nu toti, dar majoritatea.. si mai ales cei care isi bat joc de copiii nostri..
trebuiesc date legi care sa ii constranga sa nu mai poata sa isi bata joc de angajati..
mai nevermind..
Dupa ce te lauzi cu aceste deosebite realizari ca parinte, vii si spui ca saracutul este la inceput de drum si ar cam fi in sarcina hapsanului de patron sa-l ia pe buletin, ca sa aiba si copilasul o casa. Si daca nu vrea de buna voie, sa dea statul o lege care sa-l forteze sa-i creeze o viata frumoasa copilasului, mama lui de japita de patron.
Nu patronul isi bate joc de copilasul tau de 25 ani caruia i-a placut viata in loc de carte, ci chiar tu prin modul in care l-ai crescut in dispret si delasare fata de scoala si acum dai vina pe altii pentru orice vi se intampla, tie si progeniturii.
Rezumand: patron=jeg, parinte+copilas cu pofta de viata in loc de educatie/scoala=asta e. Bine asa.... Mai ca mi-as dori o lume plina numai de exemplare ca tine, care sa se manance intre ele la propriu.
In alta ordine de idei... copilasul, ori nu stie sa negocieze, ori atat stie, poate si merita. La 50ron/zi, fara carte de munca, poate gasi de lucru si fara sa trebuiasca sa-si bage benzina pentru livrari.
Daca mai ai ceva de comentat, te ascult. Cu cea mai mare placere :))))
si daca un copil nu vrea sa mearga pe drumul care i-l arata parintele, nu inseamna- nici ca nu mai are nici un drept s iisi merita soarta -si nici ca parintele a fost delasator..
apropos nevemind, as fi curioasa sa stiu tu cati copii ai crescut? si unde m-am laudat eu cu realizarile mele de parinte? sunt cumva punctul public de dezbatere aici? la mine se refera articolul, si la viata mea familiala?
oameni buni de ce nu comentati la adresa acestui postac?
chiar sunteti de acord cu parerile lui?
eu am spus o realitate, nu se ofera salariu mediu in gradina prea multor patroni, si pot sa dovedesc...nu atinge prea multa lume nivelul salariului mediu pt ca nu se doreste masa de mijloc,ci doar masa celor nevoiasi si masa bogatanilor..
si in plus copii care nu vor sa faca facultate, ce locuri de munca au la dispozitie, dupa ce ies de pe bancile scolii?si cand or sa ajunga sa atinga ei nivelul salariului mediu?
e vorba de locurile de munca care lipsesc si de proasta salarizare... se evita cheltuielile patronilor pt angajat catre stat, in acest fel.. nu vorbesc tampenii.
de ce ar trebui sa fiu jignita ca mi-am spus punctul de vedere aici?
si ce treaba are acest articol cu credinta sau necredinta mea?
diferenta dintre bugetar si angajatul la patron este ca bugetarul are o grila de salarizare de care se bucura conform lege. Patronul are grila lui de salarizare si nu i-o contesta nimeni..denumiri de posturi inventate, sub pretext de a da salarii sub medie..si posibilitatea de a plati si la negru..
ar trebui sa fie o grila de salarizare pt toti cei care muncesc si daca patronul are sa dea ceva in plus fata de acea grila, bravo lui, dar daca nu, sa nu poata da un salariu sub acea grila..
eu cred ca ar fi foarte democratic acest lucru... dar normal ca patronilor celor mai multi nu le-ar conveni...
multumesc tuturor celor care au fost de acord cu parerile mele.
problema nu e a mea..
e a celor care traiesc din banii nostri, ai contribuabililor, pe salarii obraznice,si care salarii, la patron, nu sunt oferite..
dar creierul tau e prea mic ca sa proceseze ceva atat de mare..
si ca sa nu faci scurt circuit, incepi si latri..
poate tie ti se pare corect ca un bugetar sa incaseze un salariu mai mare, cand tu iti rupi oasele pe un salariu minim la patron..
mie una, nu mi se pare corect..
vreau echitate..ca nu manaca bugetarul cu 2 guri si eu cu una..
asta e..
poti sa treci peste comentariul meu daca nu iti convine,dar nu imi mai intoarce vorbele, dupa cum iti place...
esti patron sa inteleg si iti bati joc de salariul angajatilor?
te-ai simtit cumva cu musca pe caciula??
PS: nu tine vreo lama pe langa tine cand imi raspunzi, te rog.
asa ceva nu se poate..
in loc sa comentezi la adresa mizerabililor care ne mananca zilele si banii, huzurind si furand, in loc sa faca ceva bun pt populatia pe care o reprezinta, tu ai de comentat la adresa comentatorilor care nu au aceeasi parere cu a ta??