Reducerea investitiilor publice ar putea reprezenta o disciplinare a modului de cheltuire a banului public ca rezultat al actiunilor anticoruptie intreprinse in ultima perioada, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, detaliind o afirmatie din urma cu doua zile."Cred ca si batalia asta cu coruptia are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la autoritatile locale. Dupa cum stiti, banii Finantelor sunt aici la BNR. Ma uit in fiecare dimineata in conturi si vad cat de multi bani sunt. Nu se cheltuiesc, asa se face ca ne-a prins octombrie cu excedent bugetar, o premiera in politica post-decembrista mai ales in an electoral", a spus joi Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

"Am lansat o ipoteza pentru ca succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale si a coruptiei are efecte financiare si economice pe termen lung", a mai adaugat Guvernatorul. .In urma cu doua zile, guvernatorul afirma ca scaderea investitiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, daca s-a facut pe baza intaririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor nerealiste si a coruptiei, chiar daca afecteaza cresterea economica pe termen scurt. La prezentarea de joi Isarescu a aratat ca lupta impotriva coruptiei si evaziunii fiscale nu este doar o problema de moralitate ci si de eficienta economica.

Vezi mai jos prezentarea de vineri a Guvernatorului BNR:

Nu e vorba numai de dreptate sau de morala, ci si de eficienta economica, se elibereaza sume imense, aproape la fel de important. De asemenea, lupta impotriva evaziunii ajuta concurenta pe piata. Evaziunea fiscala distruge piata, concurenta loiala. Pana la urma cei care platesc si sunt corecti sunt scosi din piata", a mai adaugat Isarescu.