"Avem aceeasi comunicare cu Finantele pe care o aveti si Dumneavoastra. Ce, credeti ca noua ne spun mai multe?, a declarat retoric Guvernatorul BNR Mugur Isarescu joi, la prezentarea Raportului privind inflatia, intrebat cu ce nivel al accizei a lucrat BNR la prognoza economica a inflatiei pe 2015. "In modelul nostru introducem doar datele certe de care dispunem. Finantele spun ca o sa calculeze, sa vada cat va fi acciza...cand vor veni cu un comunicat cu aceste cifre le vom introduce in model. Pana atunci, lucram cu datele oficiale", a precizat Isarescu. El a mai spus ca nu vede o apreciere a leului in viitorul apropiat, chiar daca oscilatii de mica amplitudine ar putea exista.De asemenea, intrebat cu ce premier ar dori sa lucreze, Guvernatorul a refuzat sa nominalizeze, declarand ca BNR va lucra cu orice premier pe care il va da Tara.

Mugur Isarescu, conferinta BNR - Mediafax, 2 iulie Foto: Hotnews

Isarescu, a mai anuntat joi ca preturile la tutun si alcool vor scadea anul viitor, intrucat a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozeaza o ieftinire medie de 0,1%, in special din accize, in timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%."La produsele din tutun si bauturi alcoolice avem cresteri in 2014 si scaderi in 2015. Sunt legate de faptul ca tot programul de accizare a fost indeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia.

Pe de alta parte, Isarescu mai precizat caprognoza BNR se bazeaza pe legislatia in vigoare, care prevede calculul accizei prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 cu rata inflatei din ultimele 12 luni, la fel cum s-a procedat si in acest an.

Prognoza BNR indica insa o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, in ciuda reducerii accizei, cel ma probabil pe o estimare de crestere a pretului international al petrolului.

Pentru 2015, banca centrala a revizuit in scadere cu 0,8% prognoza de inflatie, de la 3% in august la 2,2%.