Ion Tiriac este cel mai bogat roman, cu o avere de 1,2 - 1,3 miliarde de euro, revenind dupa patru ani, pe primul loc al clasamentului, potrivit Topului 300 Cei mai bogati romani, realizat de revista Capital. Dupa o lunga criza in care averea cumulata a celor 300 de milionari scadea de la an la an, in 2014 aceasta a crescut cu peste 4% fata de editia anterioara a clasamentului. Astfel, averea totala in acest an a ajuns la 22,47 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult fata de anul 2013, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul acesta. "Dupa avansul PIB-ului de anul trecut (3,5%) si cresterea estimata pentru acest an (2%), averea insumata a milionarilor s-a majorat cu 4,3%", spune Oana Osman, redactor-sef al revistei Capital.

Ion TiriacFoto: AGERPRES

O schimbare importanta a avut loc si in cazul pragului minim al averii pentru ocuparea unui loc in "Top 300 Cei mai bogati romani". Daca anul trecut acest nivel se situa la 10-11 milioane de euro, in actuala editie pragul a fost de 14-15 milioane de euro.

  • Cei mai multi milionari se regasesc in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde averea cumulata a celor 136 de oameni de afaceri ajunge la aproape 11 miliarde de euro.  Pe urmatoarele doua locuri, in functie de averea totala, gasim regiunile Nord-Est si Sud-Est, fiecare cu 2,2 miliarde de euro. Cele mai importante domenii care au avut o contributie majora la cresterea averilor multora dintre milionari au fost agricultura si industria. Sanatatea si o parte a sectorului imobiliar au dat un impuls afacerilor, in timp ce energia - vedeta anilor trecuti - a bagat in stand-by majoritatea proiectelor anuntate de milionari. 

.Primele trei pozitii din Top 300 Cei mai Bogati Romani:

1.Ion Tiriac - (1,2-1,3 miliarde de euro). In 2013, omul de afaceri se pozitiona pe locul 3 cu o avere de 800-850 milioane de euro

2.Ioan Niculae - (1-1,1 miliarde euro). Anul trecut era cel mai bogat roman, cu o avere de 1,7 miliarde de euro

3.Dragos si Adrian Paval - (650 milioane de euro) Fratii "Dedeman" au urcat doua pozitii in clasament, iar averea le-a crescut de la 500-520 milioane de euro, ceea ce reprezinta o alta surpriza a editiei din acest an.

Metoda de evaluare

Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiti pentru fiecare industrie, actualizati in functie de potentialul de crestere/scadere al sectoarelor respective sau de valorile de piata confirmate in cazul realizarii unor tranzactii recente in domeniile respective. Pentru averea personala, s-au luat in calcul si bunurile imobile (terenuri, cladiri) detinute de milionari si de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, comunicate de milionari. Metoda de evaluare este prezentata detaliat in paginile Top 300 Cei mai bogati romani. Editia din acest an include opiniile unor specialisti si o serie de analize.