"Suntem in negocieri pentru achizitia unei noi banci. Marile banci care functioneaza in Romania, banci de succes, cu anvergura, au, totusi, mari probleme cu creditele neperformante si din acest punct de vedere, Banca Comerciala Feroviara este cea mai sanatoasa banca din Romania. Cealalta banca, care s-a nascut nu de mult, va fuziona cu noi, deci vom ramane singura banca cu capital romanesc. Banca Comerciala Feroviara va fi, peste scurt timp, singura banca cu capital exclusiv romanesc", a anuntat Valer Blidar in cadrul Topului Firmelor, organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, citat de ziarul Bursa. In peisajul bancar local, cea mai noua banca cu capital exclusiv romanesc este Banca Romana de Credite si Investitii, institutie al carui actionar majoritar este Dorinel Umbrarescu, dupa ce acesta a cumparat ATE Bank de la Piraeus. Inafara tranzactiei anuntate de Blidar mai sunt asteptate inca doua fuziuni/achizitii. bancare.

Vasile BlidarFoto: Agerpres

"Exista niste discutii, am avut in urma cu cateva zile discutii cu doua banci care se tatoneaza una pe alta si care considera ca exista o compatibilitate puternica intre portofoliile lor . Actionarul uneia doreste, actionarii celeilalte mai asteapta, va mai studia problema. Una este din grupa a doua de banci, are o cota de piata de 1-5% iar cealalta de sub 1%. Niciuna nu este greceasca", declara in primavarai Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR.

Cinteza a admis ca exista oferte de cumparare pentru bancile locale, dar actionarii tin la pret. "Exista si oferte pentru bancile locale care se gandesc sa vanda. Sunt insa si actionari romani care- desi evident ca intr-un eventual necaz nu au bani de injectat in banca- tin totusi la pret.

Miscari in peisajul bancar din ultimele 20 de luni:

  •  Libra Internet Bank a trecut din grupul bancilor cu capital majoritar romanesc  in cel al bancilor cu capital majoritar strain, ca urmare a majorarii de capital a actionarului Fondului American Broadhurst  Investments
  • Raiffeisen Bank a preluat portofoliul de retail al Citibank Romania, dupa decizia acesteia de a se retrage din zona operatiunilor  cu persoane fizice;
  • Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus Public Company Limited active incluzand credite si colateralul aferent, cash, precum si depozite ale clientilor;
  • The Royal Bank of Scotland plc si RBS Bank Romania au fuzionat prin  absorbtie, operatiunea fi ind fi nalizata la inceputul lunii septembrie 2013.
  • ATE Bank Romania s-a divizat, o parte semnificativa a activelor si pasivelor sale fiind transferata catre Piraeus Bank Romania, in timp ce partea ramasa fost preluata de catre un investitor privat autohton - actionarul majoritar al Bancii Romane de Credite si Investitii;
  •  Grupul polonez Getin Holding a preluat integral banca locala Romanian International Bank. "Am avut situatia cu RIB. Noi "citisem" RIB de cinci ani si le introdusesem restrictii. La un moment dat i-am si spus ca o sa ajunga sa dea el bani ca sa o vanda. In 2008, a avut o oferta dar a vrut dublul sumei. In final a ajuns la ce i-am spus eu: si-a recuperat doar imprumuturile subordonate", povesteste Cinteza despre aceasta tranzactie.
  •  TBI Bank EAD Sofia si-a inceput activitatea pe piata romaneasca, prin deschiderea unei sucursale locale;
  •  Finicredito - Sucursala Romania si-a schimbat numele in Montepio Credito - Sucursala Romania;
  •  Caixabank - Sucursala Bucuresti si-a incetat activitatea in Romania
  • In mai 2014, Sucursala Bucuresti a bancii Italo Romena (care opera pe piata din Romania din anul 1997), a devenit Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, au anuntat oficialii institutiei de credit. Ca urmare a fuziunii Sucursala Bucuresti a Bancii Italo Romena si-a schimbat denumirea in Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, adoptand brandul si identitatea vizuala a bancii-mama.
  • OTP Bank Romania, membra a grupului maghiar OTP, a semnat in iulie 2014 un contract pentru achizitia subsidiarei din Romania a bancii portugheze Millennium bcp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro, care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare.

Citeste si Fuziuni in sistemul bancar. Cum au ele loc practic.

Pe piata bancara locala mai sunt asteptate tranzactii in care participantii ar putea fi Carpatica (aceasta anuntand deja ca este in faza finala de gasire a unui partener cu care sa fuzioneze), dar si banci cu actionariat elen.