Clientii Volksbank care s-au imprumutat in franci elvetieni ar putea primi zilele urmatoare o oferta din partea bancii de a-si schimba moneda imprumutului in lei sau in euro, la un curs foarte bun pentru ei: 2,38 lei/chf (marti, cursul fiind de 3,68 lei/eur), spun surse din piata. Oficialii bancii au transmis HotNews.ro ca nu doresc sa comenteze aceasta informatie. Potrivit acelorasi surse, banca pregateste in aceste zile in mare discretie oferta, incercand sa stinga din litigiile in instante si sa opereze o corectie de imagine a institutiei.

fakepath\oferta vb1Foto: Hotnews

Grupul austriac Volksbank a scos recent la vânzare un portofoliu de active imobiliare comerciale şi credite corporate neperformante cu o valoare nominală de 460 milioane de euro, din care peste un sfert sunt active aferente operaţiunilor din Româ­nia.

Vezi aici istoria prezentei Volksbank in Romania

Grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG (OVAG) a demarat procesul de vanzare a diviziei sale din Romania si a angajat Rothschild Bank sa se ocupe de acest proces, informeaza presa germana. In Romania, Volksbank detine nedorita pozitie de banca nr 1 in privinta proceselor intentate de clientii nemultumiti, dupa ce ani in sir a uimit prin rapiditatea cu care se extindea.

Intr-un mesaj transmis membrilor grupului de clienti anti-Volksbank, organizat initial pe Internet, liderii acestui grup au anuntat marti: " VB pregateste o oferta privind conversia creditelor in CHF pe care deocamdata o tine in sertar.

Dar avem si noi sursele noastre si ca de fiecare data suntem mai rapizi decat ei. Dupa cum se poate vedea din documentele atasate, intentioneaza sa micsoreze soldul creditelor si de abia apoi sa faca conversia. Dobanda propusa dupa conversie este variabila", se arata in mesajul grupului de clienti.

"E un zvon care circula de 3-4 saptamini. Multi mi-au spus de el. Se pare ca operatiunea are si un nume : Iceberg. Plus un buget : 350 mil euro. Sunt date cifre foarte exacte, ceea ce inseamna ca ar putea fi o frintura de adevar in acest zvon. Dar eu, ca reprezentant al unui numar de peste 1000 de reclamanti contra vbr pe chestiunea chf, nu am primit nimic oficial. Prefer sa nu cred in aceste zvonuri. Am invatat sa nu cred in ofertele bancilor. Dar, daca vor fi probate ca adevarate, atunci, ei bine, nu pot decit sa ma bucur ca, in sfirsit, ideile mele, inovatiile, munca mea de peste un an au dat roade. Pentru ca e evident ca fara procesele declansate de mine si de echipa mea nu se ajungea aici nici in visele (urite) ale dlor din establishmentul bancar.

Oricum, daca aceste zvonuri sunt reale, atunci consumatorii trebuie sa sufle si in iaurt, caci deja multi s-au fript cu ciorba. Iar cifrele pot fi si trebuie sa fie imbunatatite (daca cele vehiculate sunt reale). Caci la Galati s-a obtinut, totusi, o paritate de 2 lei la un chf", a transmis HotNews.ro avocatul Gheorghe Piperea

Volksbank a informat Banca Centrală cu privire la oferta care ar urma să fie trimisă clienţilor cu împrumuturi în franci elveţieni, după cum a spus Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, care a precizatpentru ziarul Bursa: : "Am fost informaţi de către bancă referitor la această hotărâre, dar Banca Naţională nu are nicio implicare, decizia nu-i aparţine".

Domnul Cinteză consideră că soluţia Volksbank este una bună şi că instituţia financiară a făcut deja primul pas în această direcţie, prin majorarea capitalului social.Şeful Supravegherii de la BNR a explicat că soluţia identificată de Volksbank reprezintă o conversie a creditelor contractate în CHF la cursul zilei, cu un discount aplicat: "Conversia va fi făcută la cursul din ziua respectivă (n.r. ziua în care va fi efectuată conversia), cu acordarea unui discount pe expunere. Mai exact, întâi se va face transferul în lei la cursul din ziua conversiei, după care va fi aplicat discountul la expunere. Astfel, dacă vom împărţi expunerea rămasă la volumul de franci elveţieni, ne va ieşi un curs de 2 lei şi ceva pentru un CHF".

Citeste si :Fost director al Volksbank trimis in judecata dupa afaceri cu credite bancare de 9 milioane de euro luate cu acte false (vezi documente) HotNews a scris despre acest caz acum 4 ani