"Primul-ministru Victor Ponta va sustine o conferinta de presa la Palatul Victoria, alaturi de ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu", vineri la ora 10.00. Acesta era anuntul Guvernului in cursul serii de joi. Conferinta de presa include, in mod firesc, si o sesiune de intrebari si raspunsuri. Toti jurnalistii se asteptau ca Ponta sa anunte triumfator cifre senzationale de la INS. Ca sunt reale sau nu, vom vedea, probabil, in cursul anului viitor. Problema este alta. La final, cand jurnalistii doreau sa puna intrebari pe teme economice, premierul si-a luat ministrul de finante si au fugit. Pur si simplu, nu au dorit sa asculte nicio intrebare din partea jurnalistilor. Insa, nu este pentru prima oara cand cei doi fug din conferintele pe teme economice. Vezi in text ce intrebari ar fi dorit HotNews.ro sa le adreseze.

Ministrul Finantelor si premierul la CotroceniFoto: Facebook/ Alaturi de presedintele nostru
  • "Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa", mai ales la final de campanie electorala

Victor Ponta isi incepe cuvantarea fix la ora la care INS a ridicat embargoul impus jurnalistilor pentru prezentarea datelor legate de cresterea economica. Momentul este bine ales. Premierul este cel care trebuie sa le dea cetatenilor vestea buna, nu altcineva. Enumera niste cifre, greu de demonstrat acum daca sunt sau nu reale. Doar viitorul ne va demonstra realitatea. Spre finalul cuvantarii, Ponta incepe sa atace presa care "dezinformeaza". Se refera la documentul de la Ministerul Finantelor, publicat de Mediafax, care arata ca din 2016 se va renunta la cota unica, urmand sa fie introdusa o cota progresiva in trei trepte, de 15%, 25% si 35%. Acelasi document mai arata ca impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% incepand chiar din 2015. Doar una dintre prevederile acestui document ar fi pusa in aplicare, ar fi grav pentru mediul economic si pentru contribuabili.

Isi termina discursul si da sa fuga. Jurnalistii sesizeaza gestul. "Nu doriti sa luati nicio intrebare?", intreaba jurnalistii. In acel moment, Ponta scapa pe jos hartiile cu cifrele enumerate. Se apleaca, le ridica si spune: "Dupa toate datele prezentate, nu cred ca mai aveti intrebari". "Ba da, avem foarte multe intrebari", insista jurnalistii. Dar degeaba, premierul plecase. Jurnalistii s-ar fi multumit si cu raspunsuri din partea ministrului finantelor. Cat timp Ponta a recitat cifrele, Ioana Petrescu a stat pe un scaun, sorbind fiecare cuvant al premierului, ca un student care isi admira profesorul. La final, s-a ridicat de pe scaun si si-a urmat umila premierul. Chiar daca era anuntata si ea la conferinta de presa, Ioana Petrescu nu scos nicio vorba. A fost doar insotitoarea premierului.

  • Principalele intrebari pe care ar fi dorit HotNews.ro sa le adreseze premierului sau ministrului de finante

1. Dumneavostra negati existenta documentului care prevede introducerea cotei progresive in trei trepte, de 15%, 25% si 35% si cresterea impozitelor pe case si terenuri cu cate 25% in 2015 si 2016. In cazul in care chiar si o singura prevedere din acest document va fi pusa in aplicare, sunteti dispus sa va dati demisia din functia pe care o veti detine atunci, premier sau presedinte?

Pentru Ioana Petrescu, intrebarea ar fi fost sunteti dispusa sa va dati demisia in cazul in care veti ramane ministru in urmatorul Guvern?

2. Compania Nationala de Autorstrazi si Drumuri Nationale din Romania cere firmelor cu care lucreaza sa scada preturile stabilite in contracte, pe motiv ca beneficiaza de reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS. Cum poate sustine Guvernul ca ajuta mediul de afaceri prin reducerea CAS, in conditiile in care cere firmelor ca ce castiga din scaderea acestei contributii sa dea inapoi la stat?

3. Oamenii de afaceri si directorii de companii se plang ca nu pot lucra la bugetele pe anul viitor din cauza nu stiu la ce modificari fiscale sa se astepte. In aceste conditii, cand vor fi puse in dezbatere proiectul noului Cod Fiscal si proiectul bugetului de stat pe 2015? Care sunt adevaratele motive pentru ca nu ati dorit sa le puneti pana acum in dezbatere publica. Unde este acea predictibilitate fiscala despre care tot spuneti ca este absolut necesara?

Nota. In functie de raspunsuri, ar fi urmat si alte intrebari.

  • Ponta si Petrescu nu sunt la prima fuga din conferinte pe teme economice

Pe 29 iulie, Ioana Petrescu nu a reusit sa faca fata intrebarilor jurnalistilor, motiv pentru care a preferat sa fuga, chiar daca era o conferinta pe teme de fiscalitate. Dupa un schimb de replici cu jurnalistii despre ce inseamna proiect in dezbatere publica, ministrul finantelor a luat brusc decizia sa intoarca spatele celor prezenti la conferinta si a iesit in mare graba din sala. In urma sa jurnalistii strigau: De ce fugiti de intrebari? Este pentru a doua oara cand fuge de jurnalisti, o scena asemanatoare avand loc in iulie, tot la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte despre reducerea CAS. La acea conferinta, premierul Victor Ponta a anuntat in mare cum va arata rectificarea bugetara, dupa care i-a lasat pe ministrul bugetului si ministrul finantelor sa raspunda la intrebari. Atunci, Ioana Petrescu sustinea ca proiectul de modificare a Codului Fiscal se afla in dezbatere publica. Jurnalistii i-au atras atentia ca nu se afla in dezbatere publica. Ioana Petrescu insista ca se afla in dezbatere publica. Jurnalistii i-au amintit ca proiectul nu este publicat nicaieri pentru a putea fi in dezbatere publica. Ioana Petrescu a spus atunci ca e in dezbatere publica deoarece este discutat cu mediul academic si ca va fi analizat si vineri in Guvern. Jurnalistii i-au precizat ca asta nu inseamna dezbatere publica. In conditiile in care i s-a demonostrat ca nu are dreptate, Ioana Petrescu nu a mai dorit sa ia nicio intrebare si a plecat in mare graba.

Tot fuga de jurnalisti a fost si cea din 22 iulie, dar atunci a facut-o impreuna cu premierul. Atunci, Victor Ponta a tinut, la Palatul Victoria, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat niste slide-uri prin care voia sa demonstreze doua lucruri: guvernarea Ponta este mult mai eficienta decat guvernarea Basescu. La final, Ponta a cerut intrebari din partea jurnalistilor, insa acestea s-au dovedit a fi prea incomode pentru a putea sa ofere raspunsuri concrete, motiv pentru care a preferat sa renunte rapid la explicatii si a parasit brusc conferinta de presa. Si atunci erau intrebari legate de domeniul pe care il gestioneaza Ioana Petrescu, insa aceasta nu a scos niciun cuvant. A vorbit Ponta in locul ei.

De asemenea, pe 12 iunie, in cadrul unei conferinte despre reducerea CAS, Ioana Petrescu a fugit repede de intrebarile jurnalistilor, chiar daca tema era de interes pentru toti romanii.

Citeste si: