"Se pare ca guvernul socialist va trebui sa lucreze cu un alt presedinte chiar daca pentru moment pare putin probabil ca guvernul sa fie schimbat. Rezultatul alegerilor este o surpriza cu toate ca premierul s-a confruntat cu critici deschise pentru modul in care a organizat primul tur de scrutin in strainatate. Noul presedinte, domnul Iohannis, isi va incepe mandatul la 22 decembrie si, chiar daca el a lasat sa se inteleaga in mod clar ca va incerca sa incline guvernul socialist catre Alianta democrat-liberala, acest lucru pare a fi destul de dificil, avand in vedere faptul ca socialistii si aliatii lor controleaza circa 54% din Parlament", se arata intr-un raport transmis luni dimineata de ING clientilor. La randul lor, austriecii de la Erste Bank spun ca "principala prioritate a guvernului este de a veni cu un proiect de buget pe 2015 care sa arate cum vor fi acoperite de la buget masurile populiste luate inainte de alegeri. Pe termen scurt, nu ne asteptam la o volatilitate mare pe pietele financiare interne, dar lucrurile s-ar putea schimba in functie de evolutiile politice din urmatoarele 6 luni, poate chiar o re-desenare a majoritatii parlamentare care sa conduca la un guvern de alta culoare politica", se spune in Raport (vezi atasament)

"Alegerile prezidentiale au inregistrat o neasteptata intorsatura dupa ce candidatul de centru-dreapta Klaus Werner Iohannis a reusit sa obtina o rasunatoare victorie asupra candidatului de stanga Victor Ponta. La scurt timp dupa primele exit-polluri Ponta si-a recunoscut dealtfel infrangerea. Desi Ponta a anuntat ca va pastra pozitia de prim-ministru, nu putem exclude turbulente politice in perioada care urmeaza si, eventual, o reajustare a strategiilor partidelor de stanga din Parlament", se mai spune in raportul Erste.

"In mod interesant, piata nu a avut o reactie vizibila la rezultatul surprinzator al alegerilor de ieri (leul se tranzactioneaza in prezent la 4,4240/EUR) desi in general consideram ca aceasta infrangere pentru partidul de la guvernare sugereeaza o crestere a riscurilor de derapaje fiscale. Totusi, cat timp alegerile generale sunt programate pentru 2016 si asemenea riscuri nu sunt sustinute de semne proaspete, este posibil ca reactia pietei sa vina cu intarziere", conchid autorii raportului ING.

La ora 11, leul se tranzactiona la un curs de 4,42 in fata euro, curs la care a inchis si sedinta de tranzactionare de vineri