"Numai o dreapta autentica poate da pietelor rolul central in administrarea economiei. Ea trebuie creata", a spus joi Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate organizata de cursdegruvernare.ro. "Ne zbatem cu 3 cercuri vicioase: al economisirii, al politicii fiscale si cel economiei informale", a mai spus Croitoru.HotNews.r a transmis LIVE VIDEO conferinta consilierului lui Mugur Isarescu.Vezi prezentarea in atasament.

Lucian CroitoruFoto: Agerpres

Alte declaratii ale lui Lucian Croitoru:

  • O tara trebuie sa isi faca o politica fiscala care i se pare adecvata Romania trebuie sa se gandeasca bine daca vrea sa isi atinga tintele fiscale utilizand preponderent partea de venituri sau pe cea de cheltuieli Ratele de crestere economica in tarile dezvoltate scad de 50 de ani, iar de 6 ani cresterea economica este in impas. Abia de curand SUA si Marea Britanie si-au revenit la ritmul de dinainte de criza, in timp ce zona euro este sub acel nivel. 
  • Romania este langa zona euro, este influentata de cresterea economica de acolo. In general o reducere de impozite atunci cand esti in dificultate este mult mai productiva decat o crestere de cheltuieli Romania are o problema serioasa cu cheltuielile publice si cu politicile prin care incearca sa rezolve aceasta problema. Ne zbatem cu 3 cercuri vicioase: al economisirii, al politicii fiscale si cel economiei informale. Indicii care masoara coruptia si incalcarea dreptului la proprietate ne plaseaza in linie cu Mongolia, Togo, Vanuatu samd. 
  • In 2010 exista pericolul iminent al colapsului sectorului public. Salariile si sporurile au fost taiate cu 25%. Pierderea momentului în 2009 a făcut ca aceste ajustări să nu fie raționalizări, ci tăieri fortuite ale cheltuielilor de natură salarială. Romania nu are doar problema sectorului public. Cei care privesc din exterior Romania se uita la pozitia investitionala neta, care arata o indatorare inca rezonabila. . Daca am avea deficite bugetare mai mari ar putea sa nu fie bine tolerata de investitorii straini. Iar finantarea perpetua a deficitului bugetar este un mit. 
  • Ce trebuie facut: Este nevoie rationalizarea cheltuielilor. Apoi mai trebuie eliminat mitul ca dreapta nu creste cheltuielile sociale. Este fals. Ideea ca cei de dreapta nu favorizeaza cheltuielile sociale nu are suport in fapte. Politica fiscala poate sa ajute cresterea economica, dar in acelasi timp cresterea economica poate schimba politica fiscala