Aproape toti considera economia subterana o problema grava Circa 20% din managerii romani intentioneaza sa urce in 2015 salariile cu pana la 5%, in vreme ce circa jumatate nu au niciun plan cu privire la o eventuala crestere a salariilor, se arata intr-un studiu derulat de KPMG in 8 tari. Patru manageri dintr-o suta vor sa creasca salariile cu 5-10%, in timp ce aproximativ 2% sunt pregatiti sa le reduca cu peste 10%, potrivit rezultatelor aceluiasi studiu. Romania este singura tara in regiune care estimeaza ca vor fi scaderi salariale cu peste 10% in anumite industrii, restul tarilor fiind mai ponderate in asteptari.

salariesFoto: Hotnews

Cat priveste sursele din care ar putea proveni eventualele cresteri salariale, managerii romani indica pe primul loc o crestere a productivitatii, urmata de imbunatairea performantelor firmei. Circa 15 % din managerii romani (procent mai mic decat majoritatea tarilor din jur) admit ca un alt motiv ar putea fi presiunile salariatilor. Cresterea exporturilor nu este vazuta de niciun manager local ca sursa de crestere a retributiei angajatilor, media managerilor europeni care mizeaza pe "transferul" unei parti din cresterea exporturilor catre salarii in proportie de 3-4%.

De asemenea, Romania si Polonia apar printre cele mai pesimiste tari din centrul si estul Europei cu privire la evolutia numarului de angajati in 2015. Peste 10% din managerii romani participanti la studiul KPMG anticipand reduceri de personal in anul urmator, fata de media europeana de 3%.

Recrutarea si retentia personalului calificat reprezinta o problema tot mai serioasa pentru companiile din Europa Centrala si de Est (ECE), ceea ce va conduce probabil la noi cresteri salariale in 2015.

Dintre cei 456 de lideri in afaceri intervievati in cadrul sondajului efectuat in opt tari in septembrie 2014, respectiv Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia, 69% intentioneaza sa creasca salariile angajatilor in 2015, 50% dintre acestia anticipand cresteri de pana la 5%.

Mai jos, raspunsul participantilor la studiu la intrebarea: Este economia neagra o problema? Aproape in unanimitate romanii au raspuns ca da (la fel ca in cazul managerilor din Ungaria)

In urmatorul grafic (de mai jos) aveti si sursele acestei economii negre.

Cea mai probabila majorare, dupa cum indica 37% dintre liderii intervievati, va fi cuprinsa intre 2% si 4,9%.

Pentru 41% dintre cei intervievati, deficitul de personal calificat si presiunea din partea angajatilor reprezinta factorii principali care vor conduce la cresteri salariale, in timp ce 28% sunt de parere ca acestea ar trebui sa se bazeze pe o productivitate crescuta, iar 25% mentioneaza performante financiare imbunatatite.

In medie, 50% dintre respondenti nu intentioneaza sa aduca modificari notabile in structura personalului, dar 17% previzioneaza cresteri de 5 pana la 10 procente a numarului de angajati.

Ingrijorarile legate de forta de munca vin pe fondul unor prognoze economice mai degraba optimiste pentru anul 2015. In medie, la nivelul regiunii, 52% dintre respondenti anticipeaza o crestere a PIB-ul tarii lor cuprinsa intre 1% si 2,9%, in timp ce doar 9% prognozeaza o scadere. Din acelasi esantion, 52% sunt de parere ca inflatia va ramane sub 2%.

"Conform rezultatelor studiului, economiile din cele opt tari analizate inregistreaza o crestere constanta a PIB-ului si o inflatie tinuta sub control, dar avand in vedere ca personalul calificat si capacitatea de export sunt principalii factori dinamizatori ai competitivitatii economice, aceste societati se concentreaza tot mai mult asupra factorului uman, a declarat", a declarat, Serban Toader, senior partner KPMG in Romania.

In medie, la nivelul ECE, 75% dintre respondenti considera ca economia subterana reprezinta o problema, iar evaziunea fiscala prin nedeclararea venitului real constituite chestiunea cea mai presanta.

Conform studiului KPMG, competitia acerba si cererea scazuta pe piata locala sunt factorii care restrictioneaza cel mai adesea cresterea cifrei de afaceri in tarile analizate. Cu toate acestea, exceptand un procent de 21% dintre cei intervievati, liderii in afaceri din regiune anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2015, in principal generata de o productivitate crescuta a angajatilor si de intensificarea eforturilor de marketing.

De asemenea, 69% dintre liderii de afaceri care au participat la studiu intentioneaza sa faca investitii in perioada 2015-2017, activitatile fiind concentrate pe piata locala si in tarile vecine.

Realizat de KPMG in anii precedenti doar pentru tarile baltice, sondajul "Pulsul Economiei" acopera pentru prima data opt tari din regiune.

Mai jos aveti zonele de afaceri din care au fost recrutati managerii romani participanti la studiu.

Chestionarul online a colectat raspunsurile oferite de 456 de directori executivi, manageri si proprietari de companii din tarile incluse in studiu, sectorul industrial reprezentand 29% din raspunsuri, urmat de comertul cu ridicata si cu amanuntul (14%).