Finantele au publicat miercuri proiectul legii care va permite oricarui cetatean roman sa cumpere "bucati" din datoria publica, mai exact titluri de stat. "Interesul populatiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut in ultimii ani, pe de o parte datorita facilitatilor fiscale in cazul achizitionarii si/sau tranzactionarii titlurilor de stat si pe de alta parte datorita schimbarilor de comportament investitional, acestea reprezentand o alternativa sigura de investitie, garantata de statul roman. In eforturile sale de a le face cat mai accesibile unui segment cat mai larg de investitori de retail, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10 000 lei la 5 000 incepand cu data de 1 octombrie 2013", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului.Unul dintre cei mai mari investitori particulari in titluri de stat este prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care are plasat circa 2,3 milioane de lei in aceste instrumente. Vezi in atasament proiectul legii.
"Guvernul a aprobat astazi (miercuri/n.red.) la propunerea MFP, Hotararea de Guvern care reglementeaza instrumentul de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populatiei) ce vor fi emise pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti SA, ca si instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea tarilor Uniunii Europene. Actul normativ se gaseste postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta Decizionala.
Titlurile de stat pentru populatie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci cand acestea se distribuiau prin trezoreriile locale intr-o forma materializata.
Noul instrument introdus prin HG va reprezenta o alternativa sigura de investitie/economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de stat vor fi emise in forma dematerializata. Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa selecteze un grup de institutii financiare care vor actiona ca intermediari si vor asigura distributia emisiunii in randul investitorilor.
Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toti cetatenii, intr-un mod simplu si transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumparate in mod direct si ulterior, tranzactionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei.
Actul normativ aprobat astazi de Executiv stabileste procedura de lansare a titlurilor de stat pentru populatie pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti S.A si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.", se arata intr-un comunicat al MFP.
Unul din avantajele achizitiei de titluri de stat este cel fiscal. In conditiile unui randament similar cu cel din piata, potentialul avantaj pe care l-ar avea titlurile de stat comparativ cu alte intrumente de plasament ar fi scutirea de la plata impozitului, conform actualului cod fiscal, care la un randament de 2.5% anual inseamna un avantaj de 2.5%x16%=0.4% in plus la randamentul anual Bursa de Valori Bucuresti a decis, recent, sa nu perceapa comisioane pentru operatiunile derulate pe piata primara a titlurilor de stat, astfel incat nici vanzatorul (MFP), nici cumparatorul nu vor plati costuri de tranzactionare, potrivit unui comunicat al BVB
"In discutiile cu reprezentantii micilor investitori pe piata de capital, cat si cu institutiile care actioneaza pe piata de capital din Romania (Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central) s-a identificat necesitatea initierii unui program de vanzare a titlurilor de stat catre populatie (persoane fizice) prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, titlurile de stat vor fi disponibile pentru cetateanul obisnuit intr-un mod simplu si transparent care va putea cumpara in mod direct si ulterior tranzactiona titlurile de stat prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei", se arata in acelasi document.
Ministerul Finantelor Publice este singurul administrator al datoriei publice guvernamentale, iar titlurile de stat reprezinta unul din instrumentele de datorie utilizate in asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale. Aceste titluri sunt emise pe piata primara, prin intermediul dealerilor primari care cumpara titlurile de stat, atat in nume propriu cat si in numele clientilor acestora, la sesiunile de licitatii organizate de Banca Nationala a Romaniei. Ulterior emiterii, tranzactiile de vanzare/cumparare intre detinatorii titlurilor de stat se desfasoara pe piata secundara supravegheata de Banca Nationala a Romaniei si/sau pe piata secundara reglementata de Bursa de Valori Bucuresti.
"S-a constatat necesitatea completarii Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publica, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1470/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reglementarii instrumentului de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populatiei) ca si instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea tarilor UE, precum si a procedurii de lansare a titlurilor de stat pentru populatie pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti S.A si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Astfel, se aduc precizari cu privire la faptul ca titlurile de stat se emit atat pe piata interbancara supravegheata de catre Banca Nationala a Romaniei si/sau pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti S.A si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. De asemenea, se prezinta etapele care sunt urmate de Ministerul Finantelor Publice in demersurile sale de lansare a unei emisiuni de titluri de stat dedicate populatiei, respectiv: fundamentarea necesitatii; incheierea de conventii cu Bursa de Valori Bucuresti S.A. si Depozitarul Central, precum si cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, dupa caz, in vederea stabilirii modalitatii de plasare si decontare a emisiunii; selectia intermediarului/sindicatului de intermediere care vor administra procesul de distributie si subscriere a emisiunii; elaborarea prospectului de emisiune; decontarea fondurilor prin internediul Depozitarului Central", se mai arata in Nota de Fundamentare care 9nsoteste proiectul..
Tot pana la sfarsitul anului ar urma sa devina operationala si platforma electronica de tranzactionare pentru obligatiunile in lei, la care vor avea acces doar dealerii primari, potrivit unor declaratii ale lui Stefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului, preluate de ZF. Prin aceasta platforma se urmareste cresterea transparentei stabilirii preturilor la titlurile de stat si imbunatatirea lichiditatii. "Emisiunea de titluri de stat pentru populatie va fi distribuita de un sindicat de intermediere format din doua-trei banci (dealeri primari) si probabil ca vom include, la sugestia celor din piata de capital, si una sau doua companii de brokeraj care au putere de distributie mai mare. La sfarsitul lunii octombrie sau in luna noiembrie vor fi selectati intermediarii. Proiectul-pilot privind titlurile de stat pentru populatie va fi lansat, speram, pana la sfarsitul anului, a declarat seful Trezoreriei.