UPDATE Guvernul a arobat proiectul Finantelor prin care fiecare roman va putea cumpara bucati din datoria publica (titluri de stat)

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 26 noiembrie 2014, 6:56 Economie | Finanţe & Bănci


 documente
(26 Nov 2014) PDF, 127KB
Finantele au publicat miercuri proiectul legii care va permite oricarui cetatean roman sa cumpere "bucati" din datoria publica, mai exact titluri de stat. "Interesul populatiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut in ultimii ani, pe de o parte datorita facilitatilor fiscale in cazul achizitionarii si/sau tranzactionarii titlurilor de stat si pe de alta parte datorita schimbarilor de comportament investitional, acestea reprezentand o alternativa sigura de investitie, garantata de statul roman. In eforturile sale de a le face cat mai accesibile unui segment cat mai larg de investitori de retail, Ministerul Finantelor Publice a redus valoarea nominala a titlurilor de stat emise pe piata de la 10 000 lei la 5 000 incepand cu data de 1 octombrie 2013", se arata in Nota de Fundamentare a proiectului.Unul dintre cei mai mari investitori particulari in titluri de stat este prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care are plasat circa 2,3 milioane de lei in aceste instrumente. Vezi in atasament proiectul legii.

"Guvernul a aprobat astazi (miercuri/n.red.) la propunerea MFP, Hotararea de Guvern care reglementeaza instrumentul de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populatiei) ce vor fi emise pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti SA, ca si instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea tarilor Uniunii Europene. Actul normativ se gaseste postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta Decizionala.   

Titlurile de stat pentru populatie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci cand acestea se distribuiau prin trezoreriile locale intr-o forma materializata. 

Noul instrument introdus prin HG va reprezenta o alternativa sigura de investitie/economisire pentru populatie, garantata de statul roman, iar titlurile de stat vor fi emise in forma dematerializata. Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa selecteze un grup de institutii financiare care vor actiona ca intermediari si vor asigura distributia emisiunii in randul investitorilor. 

Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toti cetatenii, intr-un mod simplu si transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumparate in mod direct si ulterior, tranzactionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei. 

Actul normativ aprobat astazi de Executiv stabileste procedura de lansare a titlurilor de stat pentru populatie pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti S.A si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.", se arata intr-un comunicat al MFP. 


Unul din avantajele achizitiei de titluri de stat este cel fiscal. In conditiile unui randament similar cu cel din piata, potentialul avantaj pe care l-ar avea titlurile de stat comparativ cu alte intrumente de plasament ar fi scutirea de la plata impozitului, conform actualului cod fiscal, care la un randament de 2.5% anual inseamna un avantaj de 2.5%x16%=0.4% in plus la randamentul anual Bursa de Valori Bucuresti a decis, recent, sa nu perceapa comisioane pentru operatiunile derulate pe piata primara a titlurilor de stat, astfel incat nici vanzatorul (MFP), nici cumparatorul nu vor plati costuri de tranzactionare, potrivit unui comunicat al BVB


"In discutiile cu reprezentantii micilor investitori pe piata de capital, cat si cu institutiile care actioneaza pe piata de capital din Romania (Autoritatea de Supraveghere Financiara, Bursa de Valori Bucuresti, Depozitarul Central) s-a identificat necesitatea initierii unui program de vanzare a titlurilor de stat catre populatie (persoane fizice) prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, titlurile de stat vor fi disponibile pentru cetateanul obisnuit intr-un mod simplu si transparent care va putea cumpara in mod direct si ulterior tranzactiona titlurile de stat prin intermediul bursei, fapt care va contribui la imbunatatirea culturii financiare a populatiei", se arata in acelasi document.

Ministerul Finantelor Publice este singurul administrator al datoriei publice guvernamentale, iar titlurile de stat reprezinta unul din instrumentele de datorie utilizate in asigurarea necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale. Aceste titluri sunt emise pe piata primara, prin intermediul dealerilor primari care cumpara titlurile de stat, atat in nume propriu cat si in numele clientilor acestora, la sesiunile de licitatii organizate de Banca Nationala a Romaniei. Ulterior emiterii, tranzactiile de vanzare/cumparare intre detinatorii titlurilor de stat se desfasoara pe piata secundara supravegheata de Banca Nationala a Romaniei si/sau pe piata secundara reglementata de Bursa de Valori Bucuresti.

"S-a constatat necesitatea completarii Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publica, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1470/2007 cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reglementarii instrumentului de datorie publica guvernamentala reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populatiei) ca si instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea tarilor UE, precum si a procedurii de lansare a titlurilor de stat pentru populatie pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti S.A si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Astfel, se aduc precizari cu privire la faptul ca titlurile de stat se emit atat pe piata interbancara supravegheata de catre Banca Nationala a Romaniei si/sau pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti S.A si supravegheata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. De asemenea, se prezinta etapele care sunt urmate de Ministerul Finantelor Publice in demersurile sale de lansare a unei emisiuni de titluri de stat dedicate populatiei, respectiv: fundamentarea necesitatii; incheierea de conventii cu Bursa de Valori Bucuresti S.A. si Depozitarul Central, precum si cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, dupa caz, in vederea stabilirii modalitatii de plasare si decontare a emisiunii; selectia intermediarului/sindicatului de intermediere care vor administra procesul de distributie si subscriere a emisiunii; elaborarea prospectului de emisiune; decontarea fondurilor prin internediul Depozitarului Central", se mai arata in Nota de Fundamentare care 9nsoteste proiectul..

Tot pana la sfarsitul anului ar urma sa devina operationala si platforma electronica de tranzactionare pentru obligatiunile in lei, la care vor avea acces doar dealerii primari, potrivit unor declaratii ale lui Stefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului, preluate de ZF. Prin aceasta platforma se urmareste cresterea transparentei stabilirii preturilor la titlurile de stat si imbunatatirea lichiditatii. "Emisiunea de titluri de stat pentru populatie va fi distribuita de un sindicat de in￯termediere format din doua-trei banci (dealeri primari) si probabil ca vom include, la suge￯stia celor din piata de capital, si una sau doua companii de brokeraj care au putere de distributie mai mare. La sfarsitul lunii octombrie sau in luna no￯iembrie vor fi selectati intermediarii. Proiectul-pilot privind titlurile de stat pentru populatie va fi lansat, speram, pana la sfarsitul anului, a declarat seful Trezoreriei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6955 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Hm (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 7:12)

  Soljenitin [utilizator]

  Nasoala treaba cu bugetul pe 2015, hm? Nu prea sunt bani, hm? Si, atunci, cine sa plateasca factura, ziceti voi? Pai, tot prostii de controbuabili. Mie treaba asta cu titluri de stat imi pare a fi doar o noua smenareala de alba-neagra tipic pontissimului, doar un nou giumbusluc al prim-saltimbancului de la Palatul Victoria.
 • +2 (12 voturi)    
  trebuie sa fii timpit... (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 7:18)

  antonioro [utilizator]

  ...sa cumperi datoriile unei tari falimentare ca Romania.Pe astia nu-i mai imprumuta nici dreaq,asa ca s-au gindit sa vinda datoria prostilor mioritici,doar astia ar mai pune botul...daca a mers cu Caritas,Gerald sau FNI,poate merge cu prosteala si acum....plagiatorule,esti falit ,pe unde scoti camasa?
  • +10 (14 voturi)    
   Sigur (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 8:14)

   SwatGuard [utilizator] i-a raspuns lui antonioro

   Titlurile de stat fac parte din cele mai sigure forma de investitii.Daca statul roman da faliment faptul ca o sa-ti pierzi banii investiti in titluri de stat o sa fie cea mai mica problema.
   • +2 (6 voturi)    
    nu e chiar asa (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:09)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui SwatGuard

    ai niste bani, ii poti investi fie:
    1. titluri de stat
    2. EURO/USD
    3.Aur
    4. proprietati

    dupa cum vezi in cazul in care statul roman da faliment parca nu esti atat de lovit financiar daca ai ales cazurile 2,3 sau 4
    • 0 (4 voturi)    
     nu ii chiar asa (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 14:27)

     andix [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     ai remarcat foarte corect si alte forme de economisire. unele sunt cu rist mai mic altele cu risc mai ridicat. eu as alege perechile eur/usd sau ron/eur sau ron/usd ca fiind nu nesigure, ci in extrema cealalta (adica speculative). Au este cam in aceeasi oala. sa iti dau un ex. aurul a crescut ca si fat frumos in ultimi (pana prin 2013) ca sa pice vertiginos anul trecut spre sf si anul acesta. deci foarte nesigur.

     proprietatile sunt cam la fel, plus ca daca are omul o suma mica ce sa cumpere (primii 2 m din gard? :-) ))

     titlurile de stat sunt cele mai sigure forme de economiseire. desi exista si cazuri contrare ( argentina, grecia, brazilia, mexic, etc. ).

     cum spunea cineva, daca statul da faliment grija cea mai mica e sa iti recuperezi datoriile. :-)

     din pacate asa functioneaza toate economiile, se imprumuta si la sf anului trag linei si vad daca au strans la fel de multi bani cat au imprumutat (plus dobanda sau comisioanele pe care le platesc) caz bun, mai putin (deficit) sau au adunat mai mult (excedent).

     chiar daca am fi in r.. pana la gat pe anul urmator nu cred sa intram in default (faliment) insa este de unde aduna bani, de unde reduce etc.
 • +2 (8 voturi)    
  Glumiti !! Cu psd-ul la putere ??? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 7:36)

  gica43 [utilizator]

  Ar trebu isa fim nebuni ! Astia vor mai datoria publica ca sa "beneficieze"toti votantii lor !!!
 • +3 (7 voturi)    
  stoarcere de bani sau altceva ? (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 8:00)

  BoierGhitza [utilizator]

  perceptia generala asupra activitatilor unei burse se situeaza cam la "inginerie financiara" , prin care se pot spala niste bani negri pentru zile albe . Care persoane fizice dispun de lichiditati sa investeasca ?
 • +3 (9 voturi)    
  Ponta (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 8:13)

  ValentinV [utilizator]

  Asa e cand faci pomeni electorale fara numar si alungi si FMI-ul ca te crezi destept.
  Tot de la contribuabilii pe care ii taxam la greu ne imprumutam.
  Sper sa nu le mearga.
 • +4 (6 voturi)    
  Mda - din nou titlu pus din burta (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 9:35)

  MihailDragoi [anonim]

  ce legatura are faptul ca s-a redus pragul de la 10.000 la 5.000 pt ceva ce exista deja cu titlul de "!!!! Vai - Extraordinar - ceva noi nout si nemaivazut - acum romanii vor putea cumpara XXXXX"

  Mumu - se putea cumpara si pana acum doar ca la alti bani - si nu e ca si cum ar fi redus de la 10.000 ron la 100 ron sa zici ca imi cumpar si eu vre-o 3-4 titluri din salariu. atunci poate ca as fi inteles
  • +3 (5 voturi)    
   corect (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:09)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui MihailDragoi

   asa ar fi trebuit sa fie.
   1oo, 500, 1000 lei.
   pe vremea comunistilor, cec vindea obligatiuni de stat, cu valori nominale incepand de la 50 lei.
   dobanda era fixa.

   la americani sunt mai multe serii de bonds, cu valori si conditii de maturizare diferite.
   sunt unele ce pot fi cumparate de la orice banca.
   pe ales.
 • +3 (5 voturi)    
  altă țeapă marca psd (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:42)

  visio [utilizator]

  așa a fost și cu industria dată pe acțiuni devalorizate!
 • 0 (2 voturi)    
  Dar nu se intreaba nimeni (Miercuri, 26 noiembrie 2014, 10:53)

  mopsu [utilizator]

  de unde are acest jefuitor de bani publici 2,3 mil. de lei ?Ar fi interesant pentru teleenciclopedie sa explice cum a adunat acesti bani, favorizat de legile ucigase create de ei , exact pentru a putea fura din banii publici.
 • +1 (1 vot)    
  Enoriasii cucernici si popii sa-si ia de la gura (Joi, 27 noiembrie 2014, 8:25)

  Plagarus [utilizator]

  Biserica si-n primul rand BOR-ul poate sa faca primul gest de solidaritate si sa se NEVOIASCA prin :
  1)Personalul neclerical de 16.878 de suflete, din care 15.575 primesc contributie la salarizare de la bugetul de stat-RENUNTZRE -;
  2) 12.753 preoti si diaconi ce primesc si dansii contributii de salarizare de la bugetul de stat ( 8.924 sprijin in cunatum de 65 % si 3829-sprijin suplimentar in cuantum de 80% )-RENUNTARE (date Cancelaria Sfantului Sinod an 2013 )
 • +2 (2 voturi)    
  Ati mai dat niste actiuni =hirtie igenica in 1990 (Joi, 27 noiembrie 2014, 14:27)

  andreesanu [utilizator]

  Romani s-a scumit hirtia igenica !!!-luati cu incredere bucati din datoria publica ,este lavabila ,o puteti refolosi
  pina va vine mintea la cap !!!
  Ca un gest de incredere sa-si ingroape averile in bucati de datorie publica :politicienii vinturati prin parlamente si guverne;prefectii;primarii,presdintii de consilii judetene;judecatorii;curtea de conturi; ASF,avocatii;
  vamesii;politistii;miliardarii de carton ;securistii mai vechi si mai noi !!!;sefii de ocoale silvice;importatorii de medicamente;aia de au contracte cu statul sa lucreze pe datorie si daca nu ajunge sa veniti ca -mi pun cenusa in cap si va dau din pensia mea bani de luminari sa cautati cu luminarea ce-a mai ramas din averea tarii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by