Ioana Petrescu, ministrul de Finante: Accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs fictiv euro/leu, iar din 2016 vor fi indexate cu inflatia
Reamintim ca nivelul cursului euro/leu - dus intentionat mai sus in momentul construirii bugetului pentru 2014, pentru a "forta" incasari mai mari la buget, a facut ca pe primele sase luni din acest an sa se incaseze din accize mai putin decat Guvernul isi programase (97,4%), ceea ce a dus la un minus de venituri din aceasta zona de 301 milioane de lei.
Conform normelor de aplicare a Codului Fiscal, Ministerul de Finante era obligat sa publice pe site-ul propriu cursul de schimb pentru accize, pana cel tarziu pe 20 octombrie 2014, lucru care nu s-a intamplat insa. Codul fiscal in vigoare prevede ca accizele se calculeaza in functie de cursul de schimb mai mare dintre cele comunicate de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare din octombrie din ultimii doi ani. Cursul se indexeaza cu rata anuala a inflatiei anuntata tot in octombrie de Institutul National de Statistica. Reglementarea a fost introdusa in lege anul trecut.
Pana la 1 ianuarie 2014, valoarea in lei a accizelor se stabilea in functie de cursul comunicat de BCE in prima zi lucratoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, in 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.
Guvernul a modificat anul trecut Codul fiscal astfel incat cursul sa fie mai avantajos pentru buget. Asa a fost stabilit, pentru 2014, cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decat cel din 2013. In plus, Codul fiscal a introdus si indexarea cu inflatia anuala. Anul trecut, inflatia luata in calcul a fost de 4,77%. Astfel, s-a ajuns la un curs de 4,7380 lei/euro in 2014.
Guvernul nu va creste taxe si impozite, a reiterat, miercuri, premierul Victor Ponta, facand referire si la accize si spunand ca acestea vor ramane "exact cum au fost in 2014, niciun leu in plus" in conditiile in care sistemul aplicat pana acum la calculul accizelor ar trebui sa conduca la o scadere
Accizele sunt platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice si cafea. Accizele sunt calculate in euro intrucat nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar Romania a parcurs un calendar de crestere a valorilor de la momentul aderarii la spatiul comunitar.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
In alta ordine de idei, nu v-ati saturat ca statul sa va bage mana in buzunar ca sa acopere ce au irosit cu mana lor pe diverse pomeni? Calculul accizei la un curs marit artificial ineamna ca la fiecare 100 litri de combustibil alimentati, statul vine si ia din rezervor vreo 3-4 litri.
Arunca o privire pe a 2 a foaie de la factura ENEL.
si zi mersi guvernului!
precedentele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4,8%, conform comunicatului INS din 10 oct, care masoara inflatia pe septembrie. Intre timp, inflatia s-a domolit consistent. Multumim ca ne urmariti si va dorim o zi frumoasa
daca scopul este extractia de resurse aditionale la buget, de ce nu se alege ca baza un an aleator din '90 cand rata inflatiei depasea 100%?
te-ai resetat?
Pana nu demult , tot ce venea pe filiera USL, Ponta si ciracii lui, era ok.
Cand s-au majorat taxele si accizele la carburanti, nu ai scos un cuvintel.
Ti-ai teminat contractul si obligatiile?
Daca vei semna altul nou?
Va trebui sa-ti schimbi opinia si culoarea iar.
Asa ca accizati-va intre voi
Pretul accizei se regaseste in pretul final pe care il platesti tu cand cumperi acel produs.
Deci indiferent cat de mult vei pedala la bicicleta, tot vei suporta cresterea accizei.
La fel si cand mergi cu metroul. Platesti acciza ca doar metroul nu functioneaza pe aer. Si chiar daca ar fi mers, Ponta ar fi accizat si aerul.
solutia cea mai simpla si eficienta impotriva unui guvern care isi 'mituieste' electoratul cu taxe luate de la electoratul opozitiei este chiar asta, adica reducerea drastica a consumului. iti iei bicicleta, mergi pe jos, cumperi alimente din piata si produse 2nd hand de pe site-urile specializate, bei si fumezi mai putin, stingi lumina cand rasare soarele, etc..
Nelu777 suprinde perfect profilul romanului cf caruia "dupa mine potopul".
El [crede ca] si-a gasit rezolvarea proprie folosind bicicleta, de restul nu mai e preocupat.
Azi maine o sa se si are in agricultura pe bicicleta, iar intr-un caz mai pesimistic, se va folosi sapa de lemn.
PS: pun pariu ca Nelu777 a votat psd-ul
da, iti lasi masina in parcare, scoti bicicleta si nu te mai lasi jecmanit in numele democratiei si egalitatii sociale. decat sa muncesc pentru altii, mai bine muncesc mai putin, consum mai putin si in timpul liber ramas mai citesc o carte..
Un stat suplu, necapusat, eficient, care sa nu ne impovareze, asta ne trebuie, nu intoarcerea la ev mediu de frica lor.
Precis ca or sa le dezghetze daca cumva ajunge la 4.8 RON/EUR. Altfel le vor mentine tot asa.
Dar guvernul a găsit o portiţă legislativă care nu-i permite să scadă valoarea accizelor fără să găsească surse de finanţare a acestei scăderi.
Pe 5 octombrie 2013, Paganel Viorel premier a spus ca nu vor fi schimbari fiscale majore in 2014. A mai spus si ca accizele scad. O luna mai tarziu a anuntat o serie de taxe pentru 2014: introducerea unei taxe de 1,5% pe constructii speciale (taxa pe stalp), introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenti la carburanti si calcularea tuturor accizelor dupa un curs fictiv, mult mai mare decat cel real, de 4,74 lei pentru un euro.
Potrivit prevederilor art. 218 din Legea nr. 571/2003 privind CF, cu modificările şi completările ulterioare,
"(1) Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al UE
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al UE, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului
Ce-i aia ingheata -fictiv ???,or ingheata ori nu ???,fictiv
inseamna ceva de forma ceva superficial ,ceva ce nu-e!
Cursul BNR leu /euro 4,42/1 euro,fata de 4,73 cit este "fictivul tau inghetat "inseamna o crestere de 9,4% o taxare ascunsa in vorbe de claca .
Asta sa ma lamuresti de ce aciza nu respecta cursul BNR ???.
Si prosti si hoti ???,prea mult !!!,hai spalati putina .
Caci despre bunul simt ce sa mai vorbim!
Evident ca pentru asta e nevoie sa fii derbedeu, obraznic, bandit, corupt, tradator, psihopat.
Si odata pe saptamana sau la 10 zile ma duc la Ruse sa-mi bag motorina!
Tampito!
Vă rog răspuns că nu mai înţeleg nimic.
Mulţumesc