Romania are incasarile cele mai mici in comparatie cu media europeana pe partea de venituri bugetare, cu un nivel de colectare cuprins intre 27% si 29% din PIB, a afirmat, joi, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, citat de Agerpres. Dumitru a participat la Conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania, gazduita de Banca Nationala, unde a facut o serie de remarci cu privire la starea economiei si la adoptarea euro. ".Pe partea de venituri avem colectari de bugete foarte mici, in comparatie cu media europeana. Nu am colectat mai mult de nivelul de 27 - 29% din PIB, indiferent de conjunctura economica. Pe cotele de impozite vedem un sistem de impozitare foarte dezechilibrat, din motive demografice, din cauza disproportiei dintre forta de munca si numarul mare al celor cuprinsi in sistemul de asistenta sociala. Romania are un deficit la sistemul de pensii care in momentul de fata se apropie la 3% din PIB. Ca sa putem echilibra situatia, pensiile ar trebui sa fie cam la 60% din cat sunt ele acum', a subliniat Ionut Dumitru.

Ionut DumitruFoto: HotNews.ro

Presedintele Consiliului Fiscal a spus ca si cota de TVA ramane o problema pentru mediul economic, iar reducerea TVA la paine nu a avut rezultatele asteptate.

'Nivelul TVA este unul foarte inalt. Reducerile partiale de TVA nu au avut efect. Dau exemplul TVA la paine, de 9%, la care rezultatul a fost zero. Cei care au platit inainte de reducere sunt tot cei care platesc si acum. In ceea ce priveste investitiile, anul acesta vom marca un minim istoric. Vedem in continuare investitii care nu au niciun sens', a spus Dumitru.

Legat de adoptarea euro, Dumitru consiera tinta 2019 una "ambitioasa", care necesita un plan coerent pentru a o atinge.'Evident ca 2019, obiectivul declarat de adoptare a euro, pare foarte ambitios. Fata de aceasta ambitie trebuie sa avem si un plan coerent, pentru a putea asigura convergenta reala. Ne trebuie o foaie de parcurs, sa vedem ce avem de facut. Convergenta reala este insa foarte problematica. Noi suntem in zona de 50% la convergenta reala. Avem nevoie, intr-o perioada foarte scurta de timp, de crestere economica foarte inalta. Avem autostrazi foarte multe in Romania, desenate pe hartie, trebuie sa le avem in realitate', a subliniat Ionut Dumitru.

Discutiile de joi s-au concentrat pe subiecte privind Romania in contextul central si est-european la 25 de ani de la caderea comunismului, posibilitatea accelerarii cresterii economice intr-un mod sustenabil pe modelul economic existent, scaderea finantarii externe si cresterea capitalului autohton.