Accizele si cursul fantomatic: Ministerul Finantelor foloseste legislatia doar cum ii convine, astfel incat sa umfle artificial valoarea accizelor
Ioana Petrescu a fost intrebata in mai multe randuri, incepand din vara, cum vor fi calculate la anul accizelor. De fiecare data a evitat sa dea un raspuns clar, spunand ca exista un grup de lucru care analizeaza. Nici macar criticile venite din partea mediului de afaceri nu au determinat-o sa dea raspunsuri mai clare si din timp. A uitat si de principiul predictibilitatii cu care se tot lauda cand a preluat conducerea Ministerului Finantelor. Abia acum, pe ultima suta de metri, cu o luna inainte de finalul anului, a iesit sa anunte exact ceea ce nu dorea mediul de afaceri sa auda, ca va fi mentinut cursul aberant de 4,74 lei/euro pentru calculul accizei. Scopul este unul singur: trebuie adusi cat mai multi bani la buget pentru a fi acoperite toate promisiunile electorale.
Reamintim ca Ioana Petrescu, ministrul finantelor, a confirmat joi pentru HotNews.ro ca accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs inexistent de 4,73 lei/euro, iar din 2016, intentia este ca ele sa fie indexate cu inflatia.
Pana anul trecut, erau calculate in functie de cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana la data de 1 octombrie a anului precedent. Insa prin octombrie 2013, Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb era sub cel de la 1 octombrie 2012, ceea ce ar fi insemnat ca accizele sa fie indexate in jos. Asa ca a schimbat legislatia. Au modificat in asa fel incat sa fie ales cursul cel mai mare din ultimii doi ani, iar acesta sa se indexeze cu media anuala a inflatiei din septembrie. Anul trecut acesti indicatori erau convenabili pentru a obinute un curs de schimba aberant. Asa a aparut OG 102/2013 privind modificarea Codului Fiscal, in care a fost introdusa si o formula care a determinat un curs fictiv de 4,74 lei, in functie de care sa fie platite accizele la bugetul statului. Practic, pentru 2014, Guvernul a stabilit un curs valutar care nu exista, cu 6,4% mai mare decat cel real.
In fiecare an de cand se platesc accize in Romania s-a calculat in functie de cursul de la 1 octombrie. Pana anul trecut, cand Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. In octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au platit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinta pentru calculul accizei in 2014), Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata la calculul accizelor in 2013.
Anul acesta, povestea se repeta. Formula de calcul inventata anul trecut nu este favorabila pentru 2015, asa ca Ioana Petrescu a decis sa forteze pastrarea unei valori anormale ale cursului de 4,74 lei/euro. Ramane de vazut cum va arata Ordonanata de Urgenta prin care se ingheata acest curs. Daca ar fi aplicata formula de calcul stabilita prin OG 102/2013, cursul de schimb pentru accize ar fi trebuit sa fie in 2015 de 4,52 lei/euro. Tot un curs mai mare decat cel real, insa mai usor de acceptat. Aceasta pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat pentru 1 octombrie 2014 un curs de schimb de 4,4093 lei pentru un euro, iar media anuala a inflatiei din septembrie a fost de 1,5%. Mult prea putin ca sa fie pe placul Ministerului Finantelor. Aplicarea formulei ar fi insemnat incasari mult mai mici din accize, iar pentru la anul este nevoie de incasari serioase la buget pentru acoperirea pomenilor electorale.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Nu ramane decat sa se creeze cadrul legal ca sa-i vedem la SPA Rahova pe toti cei care submineaza economia si fac genocid! Parca asa era si pe vremea lui Nea Ciuruitu'...nu?
Pe trotuar o așteptam.
Se zvonea din gura lumii
Cum că fata ar fi cam…
Ba mai mult decît atîta,
Șoapte rele, ici, colo
Ajungeau pînă la mine
Cum că fata ar fi o…
”Cam” și ”o” puțin îmi pasă
Zică lumea cît o vrea,
Dacă fata e frumoasă
Poate fi și ”cam” și ”prea”,
La-nceput făcea fasoane
Dar în urmă se lăsă:
”Ce vrea Domnul de la mine?”
― Domnișoară aș vrea să…
Am vorbit; noaptea acasă
”Domnișoara” m-aștepta.
Imi vorbi despre acciza,
Taxe noi, etcetera…
Nu mult timp după aceea
Am văzut cine era.
Mă căiesc și-acuma, fata,
Înțelegi, era prea ”prea”…
N-avui însă încotro
Lucru, vezi, se petrecu,
Și fiindcă fuse o…
M-alesei în urmă cu…
Ponta celcarenumarestetaxele acuma isi bate joc de toata lumea.
Se preface ca il intereseaza bunastarea si mareste salariul minim sub pretextul ca ajuta oamenii dar in realitate nu urmareste decat taxele aferente acestei mariri de salariu minim.
Marirea de salariu minim anuleaza de fapt scaderea CAS mult laudata ca a facut-o Ponta/PSD.
Acciza se calculeaza la un curs euro/leu de 4.7 adica mincinos.
Numai minciuni si inselaciune.
Interesant este ca nu-i crapa obrazul de rusine nici lui Petrescu Ioana nici lui Ponta Viorel Victor cand mint.
Va dati seama ce gros este?
Reglementările europene (reunite pentru produsele accizabile sub umbrela directivei 2008/118/EC, aplicată de la 1 aprilie 2010) nu spun decât că statele membre care nu au adoptat euro vor stabili cursul aplicabil la stabilirea accizelor pentru anul următor în conformitate cu nivelul de curs celui publicat în Jurnalul Oficial al UE pentru prima zi lucrătoare din luna octombrie.
Deci e ff clar. Ce mai asteptam? Sa ii dam in judecata. Alo DNA-ul cetateanul roman este furat.
Era in 2013 cursul pt accize nefavorabil? Nu-i nimic, ii bagam inflatia la ron si-l facem 4.73.
In 2014 inflatie e sub 2%? Pur si simplu nu mai inventam nici o formula, ca nu ne mai batem capul. Stabilim ca e fix la fel ca anul trecut si cu asta basta.
ea e numai cu numele, semneaza ca primarul, sunt 100% ca nici macar nu o intreaba aia de pe la finante despre parerea ei.. altii sunt in spate, consilieri de a lu ponta, oameni pusi din partid.. etc
ea s-a bagat in mocirla asta ca sa dea bine la CV.. vorba aia cand te duci la o firma de top din lume, si vad aia.. ministrul finantelor.. wow o fi buna...
chiar daca cat a fost ministru, n-a avut nici macar o parere despre calitatea cafelei servite dimineata in ministerul finantelor :-)
Nu mai stiu cum sa mai FURE.
In asa zisul guvern INCOMPETENTA si PROSTIA sint ca acasa si nota de plata ar trebui platita de cei ce conduc ministerele- mai ales la finante unde au fost incompetenticu duiumul- prin condamnari penale ca sa fie un exemplu
Intrebarea este daca ar trebui sa simti compasiune pentru asemenea personaje - ca un bun crestin pentru o fiinta neajutorata ( asta e senzatia pe care mi-o da locuitoarea de la MF), cand cineva iti cotrobaie prin buzunare.
Presupun ca ar fi fff multa liniste.Oricum.
Exemple sunt nenumarate, taxa pe combustibili ar fi unul reprezentativ pentru ca dupa ce s-a marit s-au incasat mai putini bani! Pentru ca lumea a cumparat combustibili din tara vecina! :))) Deci iata cata Puie si-a luat guvernul... Noroc ca am scapat cu presedintele, era culmea prostiei sa punem un hot cea mai inalta pozitie in stat...
De fapt, te misti mult prea bine-nu te legeni deloc, iar vorba-ti este suspect de clara, de coerent articulata.
Nu te enerva, nu te simti frustrat(a), trateaza subiectii cu deferenta pe care o arati milogului care intinde mana pentr-un leu;
Si daca da.... cine credeti ca este dispus sa plateasca un curs care practic nu exista.
Pai nu platim accizele la fel! Pe urma cand o sa fii pe pierdere o sa vina ANAF si o sa spuna ca n-ai vrut sa faci profit si ai vrut sa inseli statul!
Dacă se aplică eu propun tuturor românilor un pelerinaj naţional pentru cumpărături de produse accizate la vecini sau şi mai bine la o grevă fiscală generalizată pentru toate facturile, impozite şi alte taxe ce are ca bază calculul acest curs fantomă
Acum cind nu stiu sa scoata camasa datorita minciunilor,acum cind nu au bugetul/2015 facut si luni e 1 decembrie 2014 ,din disperare se uita cum pot pe sest ,hoteste sa strecoare niste taxe in plus .
Diferenta intre cursul BNR 4,42 lei /euro si 4,74 lei/euro la cit se calculeaza accizele reprezinta o crestere de 9,3% .
Ce tara-i asta in care cursul BNR este unul si ministerul finantelor lucreaza cu alt curs !!!.
Iar daca aveti rabdare incepe si BNR sa va umble prin buzunare la cursul de schim pentru cei care cumpara lei.Astia de la finante vor sa zboare pina la anul nou !!!,Petreasco valeaaaaaaaaaaaa.
lala :-))