​Accizele vor fi calculate si in 2015 dupa un curs umflat si anormal de 4,74 lei/euro. Asa a decis Ministerul Finantelor, chiar daca au existat numeroare critici legate de acest mod de calcul. Daca ar fi aplicat legislatia asa cum este acum, in 2015, valoarea accizelor ar fi trebuit sa scada incepand din 2015, urmand sa fie calculate la un curs de 4,52 lei/euro, insa la fel ca anul trecut, Ministerul Finantelor forteaza cadrul legal pentru a obtine un nivel al acestora cat mai mare. In urma cu exact un an, Ministerul Finantelor, condus atunci de Daniel Chitoiu, a constatat ca daca aplica legea, accizele ar fi mai mici decat cu un an in urma. Asa ca a schimbat legislatia si a inventat cursul e 4,74 lei/euro. Anul acesta, povestea se repeta, deoarece ca nici inflatia si nici cursul de schimb nu sunt pe placul Ministerului Finantelor.

Ioana Petrescu (foto arhiva)Foto: HotNews / DP

Ioana Petrescu a fost intrebata in mai multe randuri, incepand din vara, cum vor fi calculate la anul accizelor. De fiecare data a evitat sa dea un raspuns clar, spunand ca exista un grup de lucru care analizeaza. Nici macar criticile venite din partea mediului de afaceri nu au determinat-o sa dea raspunsuri mai clare si din timp. A uitat si de principiul predictibilitatii cu care se tot lauda cand a preluat conducerea Ministerului Finantelor. Abia acum, pe ultima suta de metri, cu o luna inainte de finalul anului, a iesit sa anunte exact ceea ce nu dorea mediul de afaceri sa auda, ca va fi mentinut cursul aberant de 4,74 lei/euro pentru calculul accizei. Scopul este unul singur: trebuie adusi cat mai multi bani la buget pentru a fi acoperite toate promisiunile electorale.

Reamintim ca Ioana Petrescu, ministrul finantelor, a confirmat joi pentru HotNews.ro ca accizele "ingheata" in 2015 la actualul nivel, calculat la un curs inexistent de 4,73 lei/euro, iar din 2016, intentia este ca ele sa fie indexate cu inflatia.

Pana anul trecut, erau calculate in functie de cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana la data de 1 octombrie a anului precedent. Insa prin octombrie 2013, Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb era sub cel de la 1 octombrie 2012, ceea ce ar fi insemnat ca accizele sa fie indexate in jos. Asa ca a schimbat legislatia. Au modificat in asa fel incat sa fie ales cursul cel mai mare din ultimii doi ani, iar acesta sa se indexeze cu media anuala a inflatiei din septembrie. Anul trecut acesti indicatori erau convenabili pentru a obinute un curs de schimba aberant. Asa a aparut OG 102/2013 privind modificarea Codului Fiscal, in care a fost introdusa si o formula care a determinat un curs fictiv de 4,74 lei, in functie de care sa fie platite accizele la bugetul statului. Practic, pentru 2014, Guvernul a stabilit un curs valutar care nu exista, cu 6,4% mai mare decat cel real.

In fiecare an de cand se platesc accize in Romania s-a calculat in functie de cursul de la 1 octombrie. Pana anul trecut, cand Guvernul a constatat ca la 1 octombrie 2013, cursul de schimb a fost sub cel de la 1 octombrie 2012. In octombrie 2012, cursul de schimb a fost de 4,5223 lei pentru un euro, valoare la care s-au platit accizele pe tot parcursul anului 2013. Pentru 1 octombrie 2013 (valoare de referinta pentru calculul accizei in 2014), Banca Centrala Europeana a anuntat un curs de 4,4485 lei pe euro, mai redus cu 1,6% fata de rata de schimb de 4,5223 lei/euro utilizata la calculul accizelor in 2013.

Anul acesta, povestea se repeta. Formula de calcul inventata anul trecut nu este favorabila pentru 2015, asa ca Ioana Petrescu a decis sa forteze pastrarea unei valori anormale ale cursului de 4,74 lei/euro. Ramane de vazut cum va arata Ordonanata de Urgenta prin care se ingheata acest curs. Daca ar fi aplicata formula de calcul stabilita prin OG 102/2013, cursul de schimb pentru accize ar fi trebuit sa fie in 2015 de 4,52 lei/euro. Tot un curs mai mare decat cel real, insa mai usor de acceptat. Aceasta pentru ca Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat pentru 1 octombrie 2014 un curs de schimb de 4,4093 lei pentru un euro, iar media anuala a inflatiei din septembrie a fost de 1,5%. Mult prea putin ca sa fie pe placul Ministerului Finantelor. Aplicarea formulei ar fi insemnat incasari mult mai mici din accize, iar pentru la anul este nevoie de incasari serioase la buget pentru acoperirea pomenilor electorale.