Revizuirile pozitive(surprizele din cresterea economica) din 2014 se datoreaza in mare parte reducerii deflatorului pentru acesta perioada. Nu este o revizuire atat de mare ca in 2011 dar face diferenta avand in vedere ca dinamica PIB nominal a scazut in cu 1.5pp in 2014 fata de 2013. Astfel, cresterea economica mai mare in semestrul 1 2014 nu putea sa vina decat din scaderea deflatorului, scrie economistul Florin Citu pe blogul lui.

deflatordec2014Foto: Hotnews

Cat de adevarata este afirmatia ca o observatie noua intr-o serie de timp influenteaza si observatiile precedente atunci cand seria de date este ajustata sezonier? Sa vedem.

Folosim de la INS PIB nominal seria bruta neajustata sezonier.

Intai testam sa vedem daca filtrul nostru este la fel de bun ca cel al INS. In postare de ieri am aratat ca metoda folosita de mine pentru a ajusta sezonier o serie de date nu da rezultate diferite fata de metoda folosita de INS.

Folosim de la INS PIB nominal seria bruta neajustata sezonier.

Acum sa vedem daca este adevarat ca atunci cand adaugam o observatie la seria de date initiala si o ajustam sezonier influentam si observatiile din trecut. Pentru a testa aceasta ipoteza am luat PIB nominal neajustat sezonier si am adaugat o observatie pentru Tirmestrul 3 2014. In dinamica anuala am presupus ca PIB nominal in trim 3 a crescut cu 7 % (ca 2pp mai mult decat media ultimilor ani). Dupa aceea am ajustat seria noua de date si am compoarat-o cu ajustarea facuta ieri care nu includea trim 3 2014. Graficul de mai jos prezinta rezultatele. Este clar ca nu exista nicio diferenta pentru perioada precedenta din introducerea unei noi observatii, chiar daca aceasta are o valoare mai mare decat media ultimilor ani.

Ramane o singura explicatie plauzibila din puncul meu de vedere. INS a facut iar schimbari la deflator (indicatorul care masoara dinamica preturilor din economie, nu doar consum sau productie). Vom vedea in curand daca aceasta este explicatia sau trebuie sa mai cautam. Cu siguranta nu este ajustarea sezoniera.

Comenteaza pe blogul lui Florin Citu