Cea de a treia rectificare bugetara, prin care autoritatile intentioneaza sa acopere hotararile judecatoresti definitive si irevocabile care vizeaza profesorii, functionarii publici si magistratii, precum si arieratele Guvernului central sia l autoritatilor locale, "este cel mai important lucru pe care puteam sa il facem inainte de finalizarea proiectului de buget pentru anul 2015", a declarat premierul Victor Ponta in deschiderea sedintei de Guvern de miercuri. Seful Executivului a aratat ca atat Comisia Europeana cat si FMI sunt de acord cu decizia Guvernului, si ca nu va intelege "niciodata" niciodata punctul de vedere al Consiliului Fiscal, care sustine ca argumentul din spatele acestei rectificari bugetare este "evident fals".

Victor PontaFoto: Agerpres

"Avem o rectificare pozitiva in sensul in care, dupa 11 luni, deficitul bugetului este de 0,2% din PIB, nu de 2,2 cat aveam negociat prin Tratatul Fiscal si prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pentru ca avem fonduri europene in plus fata de 2013 (in final vor fi 3,4 miliarde de euro), 12 miliarde de lei incasari suplimentar la buget fata de 2013, si crestere economica confirmata si azi de INS. Sunt bani mai multi, mai putina evaziune fiscala, cheltuieli mai bine facute ale institutiilor publice. Cred ca e principala realizarea a anului 2014, pe care trebuie sa o continuam in 2015. 2015 este ultimul an din exercitiul 2017-2013 si primul din 2014-2020", a declarat premierul Ponta.

Seful Executivului a explicat "mai pe romaneste, ca sa inteleaga toata lumea, putem, daca vreti, sa nu mai platim nimic din ce trebuia sa platim in 2015. Terminam anul cu deficit 0,2%, dar la anul tot trebuie sa platim titluri executorii, arierate, tot ce vine din anii din urma. Or decizia pe care o luam astazi si, o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeana si FMI, nu o sa inteleg niciodata punctul de vedere al celor de la Consiliului Fiscal care spun sa nu platim ceea ce avem de platit prin hotarari judecatoresti".

"Aceasata rectificare ne ajunta sa platim hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori, de functionari publici, de magistrati, e prima data cand nu vom mai avea deloc arierate la fimele private din Romania, ca despre asta vorba, arierate ale Guvernului central sau ale autoritatilor locale. Si alocam in continuare, asa cum am promis, bani suplimentari pentru cheltuieli de aparare si pentru sanatate", a adaugat premierul.

"Faptul ca, in 2015, practic, ceea ce platim azi nu mai vine din nou pe buget, ne ajuta in obiectivul fundamental pentru bugetul din 2015, si anume, nu vor exista cresterei de taxe si impozite, si toate masurile pe care le-am adoptat deja - reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit, indexarea pensiilor, dublarea alocatiilor pentru copii - absolut toate sunt in buget, fara a creste niciun fel de taxa si impozite. Cred ca este cel mai important lucru pe care puteam sa il facem inainte de finalizarea proiectului de buget pentru anul 2015", sustine Victor Ponta.

Opinia Consiliului Fiscal transmisa miercuri arata ca argumentul celei de-a treia rectificari bugetare este in mod evident fals, intrucat situatia de excedent bugetar nu se datoreaza nicidecum unor venituri bugetare care sa depaseasca substantial estimarile, ci pur si simplu nerealizarii cheltuielilor de natura investitiilor: la finele lunii octombrie cheltuielile de natura investitiilor erau mai mici cu 2,3 miliarde de lei decat in perioada corespunzatoare a anului trecut. Din punctul de vedere al institutiei conduse de Ionut Dumitru, situatia este departe de a reflecta o buna gestiune si executie a bugetului public, fiind dimpotriva marturia unei evidente incapacitati la nivelul administrarii portofoliului de proiecte de investitii publice, de natura sa induca nejustificat un impuls fiscal negativ in economie.