Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetara, a anuntat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ministrul Bugetului Darius Valcov. Intrebat de reporterul HotNews.ro daca rectificarea nu incalca prevederile legale in vigoare, asa cum sustine Consiliul Fiscal, ministrul a afirmat ca nu se incalca legea pentru ca, inainte de a adopta Ordonanta de rectificare bugetara, a adoptat o Ordonanta pentru aprobarea unor masuri derogatorii.

"Inainte de a adopta Ordonanta de Guvern de rectificare, am adoptat ordonanta pentru aprobarea unor masuri derogatorii", a declarat ministrul delegat Valcov.

Intrebat daca astfel nu ia nastere un precent periculos pe care Guvernul sa se bazeze in anii urmatori, Darius Valcov a aratat ca isi doreste in fiecare an momente ca acestea in care incasarile la buget sunt foarte bune.

Intrebat si cum va fi acoperit anul viitor golul de venituri asupra caruia a atras atentia Consiliul Fiscal, Darius Valcov a spus ca nu exista asa ceva. Pe de alta parte, Valcov a recunosc ca va fi o situatie dificila in privinta deficitului bugetar din cauza celebrului "MTO". "Nu exista un gol in venituri si, cu tot respectul, noi nu facem bugetul de la televizor si din ce spune Consiliul Fiscal. Noi facem bugetul pe datele din economie si pe situatia reala. Bineinteles ca anul viitor avem o situatie dificila in sensul in care avem acest MTO - deficit de 1,4% pe care trebuie sa il atingem si il vom atinge, avem si aceasta reducere de CAS pe care o continuam anul viitor si aici avem un impact, insa, dupa prima luna va dau o veste buna: impactul este mult mai mic decat cel previzionat de organismele internationale si de ceilalti analisti, lucru care ne va ajuta foarte mult. Asteptam sa vedem situatia pentru luna noiembrie", a spus Valcov.

Guvernul va trebui sa demonstreze FMI ca are resurse sa acopere anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde lei, care provine atat din reducerea deficitului bugetar, cat si din masurile legislative adoptate in ultimele luni, a declarat pe 20 noiembrie Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.