Ideea loteriei fiscale nu este noua. A fost practicata si in alte tari: Republica Dominicana, Paraguay, si mai nou Portugalia, Malta, Slovacia. Grecia intentioneaza si ea sa aplice un asemenea instrument. In Portugalia de pilda, castigatorii loteriei primeau ca premiu un Audi A4. La noi, premiul se preconizeaza a fi de 1200 de lei. "Ne-stimulant!", crede consultantul fiscal Dan Scwartz, Managing Partner RSM Scot Romania. In opinia lui, intentia MFP vine cam tarziu. " Dupa parerea mea, este putin intirziata: din propria experienta, va pot spune ca in ultimii ani nu prea mi s-a intimplat sa nu primesc bon fiscal, ba chiar am primit un astfel de bon (fara sa-l solicit) chiar de la un producator care-si vindea produsele la tirgul de weekend de la "Muzeul Taranului Roman”! In plus, initiativa mi se pare putin “naiva”: personal, cred o astfel de “metoda de lupta" nu va aduce mari venituri suplimentare la bugetul statului ci cel mult va stirni zimbete printre marii evazionisti", crede Schwartz.

Dan SchwartzFoto: Agerpres

Lupta impotriva evaziunii fiscale, adauga consultantul fiscal, trebuie sa se dea nu neaparat in zona micului comert de retail -toate marile magazine elibereaza bonuri fiscale in mod automat- ci in alte zone ale econommiei, cum ar fi comertul si productia de bauturi alcoolice s/sau produse din tutun sau petroliere (toate aceste produse fiind purtatoare de accize) sau in zona producerii si desfacerii de produse agricole si alimentare (inclusiv legume proaspete si flori). "De asemenea, poate o ideea buna ar fi revenirea la asa numita taxare inversa din punct de vedere TVA la importuri, in acest fel eliminindu-se posibilittaea oferita in mod legal evazionistilor profesionisti de a transforma (in documente) un import in achizitie intra-comunitara", mai spune Dan Schwartz.

Acest instrument a fost utilizat in state cu mentalitati si sisteme fiscale si de colectare slab organizate si relativ primitive, mai explica consultantul fiscal. Care ii sunt plusurile si minusurile? "Lla capitolul “plusuri” as mentiona doar posibilitatea teoretica de a colecta mai multe venituri pentru buget si (tot teoretic) imbunatatirea disciplinei in micul comert cu amanuntul precum si si posibilitatea de a crea o mentalitate “anti-furt fiscal” in rindul consumatorilor. La capitolul “minusuri” as mentiona slaba eficacitate si eficienta a “metodei” mai ales atunci cind momentul adoptarii ei nu este cel mai potrivit. tot un minus, este si riscul de a trimite lupta impotriva evaziunii fiscale in zona derizoriului si de a induce in rindul populatiei idea ca autoritatile fiscale nu sunt capabile sa colececteze venituri pentru bugetul statului decit “cu ajutorul” contribuabililor", crede Dan Schwartz.

In opinia sa, ideea provine de la Ministerul Finantelor si a fost mentionata inca de pe vremea Guvernarii Boc. "A revenit recent pe tapet la intiativa dubla: MFP si (din pacate!) mediul de afaceri", conchide Scwartz.