In urmatorii doi ani bancile vor continua sa crediteze in principal populatia, viteza de crestere a imprumuturilor acordate in retail urmans sa depaseasca avansul relativ al creditelor pentru companii. Astfel, soldul creditelor pentru populatie ar urma sa urce cu 2,6% in 2015 si cu 5,2% peste doi ani, fata de un rim de crestere a imprumuturilor pentru firme de 2,1% si 4,1%, a declarat Oanei Petrescu, unul dintre cei mai buni analisti din BIG4 ai sistemului bancar, partener coorodnator pentru consultanta in afaceri la Deloitte Romania in cadrul unui eveniment organizat de Mediafax la BNR.

Oana Petrescu, DeloitteFoto: Agerpres

Petrescu anticipeaza reluarea creditarii in urmatorii doi ani, cu rate de crestere de peste 4% in 2016, bancile urmand sa puna un accent mai mare pe creditele ipotecare, unde ritmul anual ar urma sa ajunga peste doi ani la circa 8%. Potrivit Oanei Petrescu, sistemul bancar va reveni pe crestere, dupa o contractie de 0,2% a creditelor in acest an, cu un avans al creditarii neguvernamentale de 2,3% anul viitor si 4,3% in 2016.

Partenerul Deloitte a aratat, la "Romania Financial Forum", ca in structura creditelor entru populatie, bancile se vor concentra pe finantarile cu garantii ipotecare, unde cresterea estimata va fi de 7,6% anul viitor si 8% in 2016. Pe de alta parte, creditul de consum se va contracta in sold si anul viitor, cu 1,1%, dupa o scadere de 5,1% in acest an, dar si ca urmare a scoaterii in afara bilantului a unor imprumutiri neperformante, spune Petrescu, citata de Mediafax.

Petrescu mai spune ca imprumuturile neperformante vandute sau pentru care s-a recunoscut pierderea nu aduceau oricum venituri si nu vor impacta in planurile de afaceri ale bancilor. Ea a recunoscut ca procesul a fost grabit de recomandarile BNR si de perspectiva aderarii la Uniunea Bancara, dar a explicat ca bancile au tinut in bilant unele credite pentru ca au crezut si au sperat intr-o revenire mai rapida a cresterii economice.

Oana Petrescu, a fost vicepresedinte executiv al BCR mai bine de cinci ani, revenind in Big4 , de unde fusese recrutata de austriecii de la Erste in toamna lui 2006 si preluand o pozitie de partener la Deloitte cu responsabilitati in aria de consultanta pe strategie si operatiuni, capital uman, tehnologie si servicii financiare.

Inainte de a veni la BCR ea acumulase peste 10 ani de cariera in domeniul consultantei, mai intai la Arthur Andersen, iar apoi la firma succesoare Ernst&Young, unde a construit divizia de servicii financiare prin intermediul careia a si ajuns sa cunoasca problemele celei mai mari banci de pe piata pana sa intre in conducerea executiva a acesteia.

A fost primul roman selectat de Andreas Treichl, seful Erste, pentru o pozitie de top management la BCR, mai intai ca vicepresedinte pe operatiuni si IT, iar din 2010 pe retail.

Conform uzantelor specifice breslei, Oana Petrescu nu si-ar fi putut continua cariera bancara la o institutie de credit concurenta a BCR, fiind necesara o pauza de cel putin un an tinand cont de volumul mare de informat ii sensibile la care a avut acces.