Apar primele reactii la solicitarile FMI. Radu Craciun, BCR: Mi se pare o solicitare nerealista/ O ajustare fiscala excesiva poate avea un impact negativ serios asupra cresterii economice

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 5 decembrie 2014, 15:45 Economie | Finanţe & Bănci


Radu Craciun
Foto: Arhiva personala
Primele reactii ale economistilor-sefi ai bancilor locale nu sunt deloc favorabile finantatorilor internationali, in scandalul iscat vineri dupa-amiaza, legat de solicitarea FMI si a Comisiei Europene de a reduce deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB - informatie prezentata de ministrul delegat pentru Buget, Darius Vilcov.

"Mi se pare o solicitare ne realista si o vad mai degraba ca parte a unei strategii de negociere menita sa aduca deficitul agreat cat mai aproape de nivelul la care Romania s angajat initial, de 1,4%. O ajustare fiscala excesiva poate avea un impact negativ serios asupra cresterii economice. Ceea ce nu scuza insa deciziile bugetare luate intempestiv de guverne mai mult sau mai putin recente, fara o evaluare serioasa a consecintelor. Deficitul pe 2015 va fi si o consecinta a deciziilor luate pana acum nu doar de acum inainte. Pe de alta parte, se discuta prea mult despre deficitul bugetar si prea putin despre calitatea cheltuielilor bugetare si efectul de antrenare pe care il au sau nu in economie", spune pentru HotNews.ro economistul sef al celei mai mari banci locale- Radu Craciun, BCR. Bancherii londonezi refuza sa comenteze, pana cand nu vor dispune de un comunicat oficial al Fondului.

"Nu am vazut nicaieri o opinie oficiala a FMI si CE in legatura cu subiectul. Pana cand nu avem asa ceva, nu vreau sa comentez", a transmis vineri HotNews un bancher din City-ul londonez, specializat pe piata din Romania.

Pentru a avea consolidare fiscala, adica reducere in continuare a deficitului bugetar, FMI a venit cu propunerea de deficit de 0,9 la suta din PIB anul viitor, dupa cum a spus Darius Vilcov, informatie neconfirmata insa pina acum de FMI.

"Mi se pare o solicitare nerealista si o vad mai degraba ca parte a unei strategii de negociere menita sa aduca deficitul agreat cat mai aproape de nivelul la care Romania s angajat initial, de 1,4%. O ajustare fiscala excesiva poate avea un impact negativ serios asupra cresterii economice. Ceea ce nu scuza insa deciziile bugetare luate intempestiv de guverne mai mult sau mai putin recente, fara o evaluare serioasa a consecintelor. Deficitul pe 2015 va fi si o consecinta a deciziilor luate pana acum nu doar de acum inainte. Pe de alta parte, se discuta prea mult despre deficitul bugetar si prea putin despre calitatea cheltuielilor bugetare si efectul de antrenare pe care il au sau nu in economie. Romania poate sa aiba si deficite de peste 2,5%, dar cu o singura conditie: ca banii sa se duca in proiecte de dezvoltare ale tarii nu in cresteri nesustenabile de salariia si de pensii. Prin prisma precedentelor existente, avem insa destula credibilitate pentru a ni se accepta un astfel de deficit?", ne-a spus vineri Radu Craciun.

El spune ca nu credea ca o intrerupere a discutiilor va avea un impact important asupra pietelor, chiar daca prin intreruperea relatiei cu FMI profilul de risc al tarii va creste. "Lichiditatea excesiva care se gaseste la nivel global precum si foamea de randamente a investitorilor confruntati cu dobanzi foarte mici pe majoritate pietelor ii va face pe acestia sa continue sa achizitioneze active romanesti. Riscul este ca o astfel de situatie de circumstanta sa induca o relaxare in ce priveste rigoarea politicilor economice, ceea ar duce tara intr-o situatie de vulnerabilitate similara celei din 2008, an in care Romania nu s-a mai aflat, nici atunci, in corsetul constrangerilor FMI", a mai precizat Radu Craciun.Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.

O nouă rundă de negocieri este programată să înceapă la ora 15.00.

Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, în intervenţii televizate, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.
Surse oficiale au declarat, săptămâna trecută, agenţiei Mediafax că Guvernul va negocia cu experţii FMI şi CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmând să fie utilizat exclusiv pentru armată şi co-finanţare, dar şi la acest nivel sunt necesare măsuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Potrivit acestora, Finanţele trebuie să acopere în principal găuri bugetare care vin din măsurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an şi care au dus şi la suspendarea acordului cu FMI şi CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adaugă alte măsuri promise în perioada electorală, printre care majorări de pensii şi salarii peste indexarea cu rata inflaţiei.

Ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care România s-a angajat să îl atingă în 2015.

Experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene se află la Bucureşti strict pentru discuţii privind bugetul pe anul viitor.

Preşedintele Băsescu a declarat, joi, că îi aminteşte premierului că nu a fost în consens cu el privind reducerea CAS şi că l-a "atenţionat" că vor fi probleme în alcătuirea bugetului, adăugând că ştie că acesta ar avea dificultăţi şi nu ar vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI.

"Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu CAS, cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine. L-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului şi respectarea termenelor şi a Tratatului fiscal şi a angajamentelor pe care România le are de reducere a deficitului până la situaţia în care să nu ne mai creştem datoria publică, pentru că de fapt aici este cheia procesului de reducere continuă a deficitului. Să ajungem să nu mai împrumutăm bani pentru a executa bugetul. Ştiu că în momentul de faţă are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva. Nu aş vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, pentru că România a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord cu FMI", a spus Băsescu, în conferinţa de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că ţara noastră "a trecut demult de această fază" şi a arătat că, dacă nu s-ar continua acordul, ar fi "o mare bilă neagră" şi pentru Fond. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4617 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  da. (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:20)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  Impact negativ asupra cresterii economice. CARE CRESTERE ECONOMICA?
  • +1 (7 voturi)    
   aaaa (Vineri, 5 decembrie 2014, 17:52)

   agentia_cagebista [utilizator] i-a raspuns lui Wildschwein_007

   n'ai simtit cresterea economica ... nici n'o sa o mai simti. SUA au iesit din recesiune de mai de mult si nu au simtit (exceptand bineinteles pe aia foarte bogati). Problema este ca un deficit bugetar atat de mic ne impinge in recesiune din nou pentru ca in compozitia PIB-ului cheltuielile guvernamentale joaca un rol foarte important. Si de data asta dobanda de referinta e foarte mica asa ca BNR nu mai are spatiu de manevra de loc. Partea buna e ca atunci cand lovesti fundul nu poti sa te duci decat in sus.
   • 0 (2 voturi)    
    68% din economia USA e sectorul consum (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:43)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui agentia_cagebista

    Or faptul ca au crestere economica sustinuta de ani de zile, uneori de 4%....e data de clasa de mijloc. Nu fac doar bogatanii consumul ala.
    • +2 (2 voturi)    
     Daca vrei procente (Sâmbătă, 6 decembrie 2014, 9:42)

     agentia_cagebista [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     95% din veniturile intre 2009 - 20013 s'au dus la 1% din populatie (ghici care).
     http://money.cnn.com/2013/09/15/news/economy/income-inequality-obama/

     50% din americani sunt saraci si nu platesc taxe federale:
     http://www.huffingtonpost.com/2011/12/15/census-shows-1-in-2-peopl_1_n_1150128.html

     In legatura cu clasa de mijloc de care vorbeai:

     http://www.forbes.com/sites/joelkotkin/2014/02/16/the-u-s-middle-class-is-turning-proletarian/


     Dar daca vrei procente cu adevarat atunci citeste "Capital in the Twenty-First Century" de Thomas Piketty. Ai aici numai procente si grafice care iti explica evolutia veniturilor si bogatiei in America incepand de la inceputul secolului 20 si cum incepand cu 1980 o bucata din ce in ce mai mare din venituri s'a dus la cei mai bogati 10%.
 • +13 (17 voturi)    
  Nea Craciune ia-ti renii si duteeeeee ! (Vineri, 5 decembrie 2014, 16:44)

  Plagarus [utilizator]

  Cu minime reforme si un BNR normal la cap in anii 2005-2008 am fi trecut peste criza mai usor .
  Dar BNR a dormit si pe partea executiva se preferau deficite de 8% .
  Cu Tariceanu am avut deficit bugetar de 8% in 2008 si de cont curent de 13% din PIB. pe crestere de7,8%.. un nesimtit vegheat cu blandete de BNR
  Asa zisa-crestere a lui Tariceanu a fost facuta pe dezmat bugetar si de cont curent, adica vreo 25 mld. euro.
  8 % deficit bugetar, 13% deficit de cont curent, la PIB de vreo 130 mld euro.
  3 miliarde euro din vanzarea BCR, papate de Tariceanu in 1 luna, dec. 2008
  Solutia viabila pentru un deficit bugetar corect este rationalizarea cheltuielilor guvernamentale

  Excedentul de prostie al "doftorului" WcP :
  Incasările în sumă de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră emise de Ministerul Economiei şi veniturile de 693,7 milioane lei din tranşa a doua a impozitului pentru construcţiile speciale au dus execuţia bugetară de la un deficit de 0,24% din PIB în luna august la un excedent reprezentând 0,06% din PIB la finele lunii septembrie.
  Romania are un deficit de 2,2 la suta din PIB, adica 3,4 miliarde de euro. Ponta a facut pomeni electorale din bani imprumutati.
  - Cele 2,4 miliarde pe care i-a alocat primariilor si restul pana la 4,8 miliarde sunt bani pe care Romania ii imprumuta. Si fiecare roman ii va plati.
  - Toata populatia ii plateste campania lui Victor Ponta.

  Guvernarea de doi ani Ponta a fost tot o nonguvernare, şi în domeniul bugetar: arieratele au fost amînate şi investiţiile publice tăiate, pentru a ieşi bine calculul de deficit bugetar. În 2015, amînarea nu mai merge, iar investiţiile sînt deja tăiate. Ponta va trebui să guverneze, adică să ia decizii: fie va tăia din cheltuieli, fie va creşte impozitele. Cota unică pare a fi cea mai sigură victimă.
  Victor Ponta trebuie pedepsit pentru nonguvernarea de pînă acum, prin rămînerea la Guvern, chiar sînt curios cum scoate cămaşa. Guvernarea ca exerciţiu de PR are limite
  • 0 (2 voturi)    
   Care camasa? Pisicul o sa dispara (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:45)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   as usual, in huciuri....dupa el potopul.
 • +3 (5 voturi)    
  Este posibil (Vineri, 5 decembrie 2014, 18:45)

  SRA [utilizator]

  DEFICIT 0,9 % din PIB este possibil, SE POATE !

  Daca se realizeaza :

  - Diminuarea bugetarilor dublanti cu cca 200'000 unitati a nu se intelege Profesori sau Medici


  .- Reformarea sistemului de sanatate, case de asigurare de sanatate private, pachetul de baza "sanatate egala pentru toti"

  - Tarifarea prestatiilor medicale , model elvetian www.tarmed.ch

  Medicii de familie, liberalizarea cabinetelor medicale, scoaterea din regim de functionar a medicilor si retrbuiti in sistem liberal in functie de munca, competenta si prestatia efectuata si in functie de acreditarea de casele de asigurare !
  - Guvernanta Spitalelor UNIVERSITARE

  - Reducerea somajului in rândul tinerilor prin introducerea invatamantului profesional in sistem DUAL

  - Cota unica coborâta la 12 %, fiscalitatea pe baza Declaratiei de venituri !

  Detalii si proiecte de implementare model elvetian gratuit pentru ASANAREA economiei ROMANIEI
  • +1 (3 voturi)    
   faci lobby pentru asigurarile private? (Vineri, 5 decembrie 2014, 22:48)

   DanutDan [anonim] i-a raspuns lui SRA

   Compari Elvetia cu Romania?E suficient sa nu se mai fure in sanatate si ar fi mult mai bine...Asigurarile private nu sunt pentru ce-si permit marea majoritatea a romanilor in momentul de fata.....dar si aici sunt multeeeeeee,multeeee interese ale "oamenilor de dreapta"... firme de asigurari cu dedicatie..
 • 0 (8 voturi)    
  Ne-au sapat mormantul... (Vineri, 5 decembrie 2014, 19:14)

  TeodorGligor [anonim]

  Ne-au sapat mormantul in timpul guvernarii Boc si acum vor sa ne bage si in groapa...
  • +1 (5 voturi)    
   Pe datorie (Vineri, 5 decembrie 2014, 20:15)

   SRA [utilizator] i-a raspuns lui TeodorGligor

   Nu se poate trai pe datorie, sa ne iprumutam si alti sa plateasca datoriile ! Numai ponta si socialisi doresc aceasta, este necesar de MUNCA si MERIT !
   • +1 (3 voturi)    
    Ba se poate (Vineri, 5 decembrie 2014, 21:29)

    agentia_cagebista [utilizator] i-a raspuns lui SRA

    Si asa traim cu totii. Citeste documentul asta oficial al bancii Angliei:
    http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

    Iti explica ca toti banii sunt creati din pix si au o dobanda atasata la creare platibila din masa monetara deja existenta (care a fost si ea creata tot cu datorie). Deci daca toti banii s'ar intoarce in banci am ramane cu datoria.
    O alta implicatie din document este urmatoare: tot ce ai tu - casa, masina etc. - este de fapt datoria altuia, care nu poate fi platita pentru ca banii respectivi nu exista.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by