" O asemenea solicitare pare stranie in conditiile in care parea ca pozitiile de debut erau: un deficit de 1.4% din PIB, pozitia creditorilor internationali, si un deficit de aproximativ 2% din PIB, pozitia autoritatilor. O reducere mai pronuntata a deficitului bugetar pare greu de inteles in conditiile in care, in cadrul taxelor actuale, nivelul sugerat de autoritati de aproximativ 2% din PIB s-ar realiza cel mai probabil prin reducerea in continuare a investitiilor publice", au transmis vineri si oficialii ING Bank. O indepartare de FMI nu ar trebui sa aibe o reactie puternica si de durata in pietele leului avand in vedere tabloul curent al indicatorilor economici, cadrul generos de la nivel global cat si efectele ultimului acord, mai spun acestia.

"In cazul unei ruperi a acordului ne-am astepta la evolutii negative, insa temporare in pietele leului. In plus, o rupere a seriei de acorduri ce a durat aproape 5 ani si din care a mai ramas mai putin de 1 an, este posibil sa sugereze ca exista diferente de viziune fiscala foarte pronuntate, diferente ce este posibil sa se acutizeze in lipsa creditorilor internationali si ce s-ar putea muta in decizii periculoase de politica fiscala in viitor. Pentru moment insa nu observam asemenea decizii la orizont", au mai sus oficialii bancii olandeze.

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15.00.

Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.

Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, agentiei Mediafax ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri suplimentare pe venituri sau cheltuieli.

Potrivit acestora, Finantele trebuie sa acopere in principal gauri bugetare care vin din masurile adoptate de Guvern de la mijlocul acestui an si care au dus si la suspendarea acordului cu FMI si CE. Reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala, printre care majorari de pensii si salarii peste indexarea cu rata inflatiei.

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PB, care corespunde unui deficit structural de 1% din PIB, pe care Romania s-a angajat sa il atinga in 2015.

Expertii Fondului Monetar International si cei ai Comisiei Europene se afla la Bucuresti strict pentru discutii privind bugetul pe anul viitor.

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca ii aminteste premierului ca nu a fost in consens cu el privind reducerea CAS si ca l-a "atentionat" ca vor fi probleme in alcatuirea bugetului, adaugand ca stie ca acesta ar avea dificultati si nu ar vrea ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI.

"Am auzit de la domnul prim-ministru Victor Ponta apelul la consens, spunand ca a fost un adevarat consens cu CAS, cu reducerea CAS si ca efectul a fost foarte bun. Ii aduc aminte ca nu a fost in consens cu mine. L-am atentionat ca va avea probleme majore in alcatuirea bugetului si respectarea termenelor si a Tratatului fiscal si a angajamentelor pe care Romania le are de reducere a deficitului pana la situatia in care sa nu ne mai crestem datoria publica, pentru ca de fapt aici este cheia procesului de reducere continua a deficitului. Sa ajungem sa nu mai imprumutam bani pentru a executa bugetul. Stiu ca in momentul de fata are dificultati, nu stiu cum le va rezolva. Nu as vrea insa ca rezolvarea sa fie o intrerupere a acordului cu FMI, pentru ca Romania a trecut de mult de faza la care nu era capabila sa duca pana la capat un acord cu FMI", a spus Basescu, in conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

El a mentionat ca tara noastra "a trecut demult de aceasta faza" si a aratat ca, daca nu s-ar continua acordul, ar fi "o mare bila neagra" si pentru Fond